Fadime Şahindal meggyilkolása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Fadime Şahindal (Elbisztán, Törökország, 1975. április 2. – Uppsala, 2002. január 21.) kurd bevándorló, aki Törökországból költözött Svédországba hétéves korában. 2002 januárjában a saját apja, Rahmi ölte meg egy becsületgyilkosság során.

Élete[szerkesztés]

Fadime Şahindal ellentmondott családja akaratának, és egy elrendezett házasság helyett magának választott párt. A kapcsolatot először titokban tartotta, de édesapja tudomást szerzett róla. Ezután Fadime a családjától Sundsvallba költözött, de bátyja megtalálta és megfenyegette. Ezután a lány a rendőrséghez fordult, akik azt tanácsolták, hogy először próbáljon meg beszélni a családjával és rendezni a konfliktust. Fadime ezután a médiához fordult történetével, majd ismét a rendőrséghez, akik titkos identitást ígértek neki. Azzal, hogy a médiához fordult, Fadimének sikerült a svéd hatóságok támogatását megszereznie, de egyúttal nyilvánosan „megszégyenítette” a családját. Apját és bátyját fenyegetés vádjával beperelte, ezt a pert meg is nyerte.

Fadime a következő hónapban, 1998 júniusában készült összeköltözni a barátjával, Patrickkel, de a fiú egy autóbalesetben váratlanul meghalt. A fiút Uppsalában temették el.

Apja megtiltotta Fadimének, hogy Uppsalába utazzon, és meglátogassa elhunyt barátjának a sírját. Nalin Pekgul kurd–svéd országgyűlési képviselő arra a kompromisszumra jutott a családdal, hogy Şahindal távol marad Uppsalától, cserébe az apja pedig nem követi őt többé.

2001. november 20-án a Nők Elleni Erőszak Szervezete szemináriumot tartott az integrációs problémákkal kapcsolatban, melynek során Fadime is felszólalt, és elmesélte saját történetét a Riksdag előtt.

2002. január 21-én Fadime titokban meglátogatta édesanyját és lánytestvéreit Uppsalában. A látogatás közben megjelent az apa is, aki Fadimét édesanyja és testvérei szeme előtt fejbelőtte. A rendőrségnek bevallotta tettét, bár később az egyik unokatestvér megpróbálta meggyőzni a rendőröket arról, hogy ő volt az elkövető.

Az apát a svéd bíróság gyilkosság vádjával életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Fadima meggyilkolása vitákat szított Svédországban a bevándorlók integrálásával kapcsolatban, illetve Patrick halálának körülményeit is megkérdőjelezte.

Fadimét Uppsalában temették el.

2014 áprilisában Fadime bátyját a svéd rendőrség lelőtte, miután ellenállt egy letartóztatási kísérletnek.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Honor killing of Fadime Şahindal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.