Facebook-nemzedék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Facebook-nemzedék kifejezést az 1990-es évek második felében és az ezredforduló után született személyekre használják.[1]

Jelentése[szerkesztés]

Tagjai születésük után azonnal találkoztak a közösségi hálózat teljességével és a web kettővel. Számukra nehéz elképzelni, milyen az élet internet nélkül, elsődleges kommunikációs felületük már nem is az e-mail, hanem a közösségi háló. E nemzedékre már nemcsak a hálózatos magatartásformák és az internet használata mint digitális szocializáció a jellemző, hanem az információfogyasztás mellett az információszolgáltatás is. Legfontosabb kulturális, nemzedéki eltérése a korábbi generációktól, hogy nemcsak tartalmat fogyaszt, hanem tartalmat is szolgáltat, gondoljunk csak a YouTube-ra, a Facebookra, a Twitterre, a torrentoldalakra, illetve egy egészen új foglalkozásra, az influenszerekre.

Eszközkezelés, multitasking[szerkesztés]

Eszközkezelésük készségszintű, jellemző rájuk a multitasking, a párhuzamos cselekvés: egyszerre írnak blogot, hallgatnak zenét, követik e-mail- és közösségiháló-forgalmukat, döntéshozataluk felgyorsul.[2] Egyidejűleg több csatornán „fogyasztanak”, együttes fogyasztásuk meghaladja az egy fő által „fizikailag” elérhető mennyiséget, és nagy részükben nincs semmilyen reflektív tudatosság a tipikus és megszokott internethasználatuk (például letöltés, fájlcsere) jogi-intézményi környezete iránt.

Magyar vonatkozás[szerkesztés]

Ezt a generációt tekintve eltűnik a Magyarország és a világ nyugati fele közötti különbség, kialakul egyfajta globális ifjúsági kultúra, mivel az innovációk jellemzően alig néhány hónapos késéssel jelennek meg a magyar piacon.[3]

Kitekintés[szerkesztés]

Már létezik az alfa-generáció[4] kategóriája is, amely megjelölés a 2010-es évben vagy azután születetteket jelenti.

Források[szerkesztés]

  1. Nagy Ádám – Fazekas Anna: Offline helyett online szabadidõ? A fiatalok szabadidõs tereinek és médiahasználatának átalakulása. Médiakutató XVI. évf. 2. szám (2016)
  2. Székely Levente szerk.: Magyar Ifjúság 2012 – Tanulmánykötet. Budapest: Kutatópont (2013)
  3. Nagy Ádám & Tibori Tímea: Narratívák hálójában. In: Nagy Ádám & Székely Levente (szerk): Negyedszázad – Magyar Ifjúság 2012. Budapest: ISZT Alapítvány, (2016)
  4. https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Alfa_generacio_a_2010_utan_szuletett_digitalis_gyerekek?aid=20180509105637