Ugrás a tartalomhoz

Influencer marketing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az influencer marketing, magyarul véleményvezér-, vagy befolyásoló marketing a PR, marketing egy formája, amelyben egy véleményvezér által igyekeznek befolyásolni azok követőit, a megcélzott piac közvetlen elérése helyett.

Az influencer marketing azonosítja az influencereket, vagyis azokat a személyeket, akik befolyást gyakorolhatnak a potenciális vevőkre, és a marketingtevékenységeket köréjük szervezi.[1] Az így létrehozott befolyásoló tartalom, vagy egy eljátszott potenciális vevő szerepébe bújtatja a véleményformálót, aki bemutatja a terméket, vagy lehet harmadik fél által létrehozott. Harmadik féltől származó, jellemzően lehet újságírói, elemzői, vagy hirdetői tartalom.[2] Marketing szempontból változatos lehet a felület, azonban jellemzően a kommunikáció online térben történik.[3]

Alkalmazása

[szerkesztés]

Néhány hirdetés arra használja az influencer marketinget, hogy megalapozza hitelességét a piacon. Mások célja az, hogy közösségi párbeszédet alakítsanak ki a márkájuk körül. Vannak, akik pedig azért alkalmazzák, hogy online, vagy offline forgalmat irányítsanak a boltjukba, webáruházukba. Éppen ezért az influencer marketing sikeressége több módon mérhető. Például Earned Media Value (EMV), vagy Cost Per Action (CPA).

Az influencer marketing értéke 3 forrásból ered:

 1. Közösségi elérés: Az influencerek képesek fogyasztók százezreit elérni saját közösségi felületeiken és blogjaikon keresztül.
 2. Eredeti tartalom: Az influencerek egyedi tartalmat állítanak elő ami jellemzően hatékony marketingtartalom a márka számára.
 3. Fogyasztói bizalom: Az Influencerek erős kapcsolatot tartanak fenn a közönségükkel, akik jellemzően megbíznak az influencer véleményében.

A tartalom fajtái lehetnek:

 1. online poszt (fotó a termékkel, termékről)
 2. blogbejegyzés
 3. videós tartalom
 4. interaktív tartalom (élő bejelentkezés, nyereményjáték stb.)
 5. rendezvényen/eseményen való személyes részvétel

Az influencerek

[szerkesztés]

Az influencerek olyan emberek, akik véleményükkel, viselkedésükkel hatással vannak embertársaikra. Ilyenek lehetnek a celebek, sztárok, bloggerek, vloggerek és a különböző közösségi hálók hírességei, személyiségei. Közös tulajdonságuk, hogy saját látásmódjukkal, egyedi hangjukkal tömegek véleményét, gondolkodásmódját tudják alakítani. Közvetlenül a rajongótáborukhoz szólnak, akik rendkívül befogadóak az influencer véleményére.

Az influencer marketing kétféle megoldás felé mutat tendenciát: szponzorált tartalom és kapcsolati alapú. Szponzorált tartalom, ahol a véleményvezérek fizetett termékelhelyezés keretében bemutatják a terméket, szolgáltatást. Ennek formája változatos, jellemzően kevésbé direkt, mint a hagyományos hirdetések. A kapcsolati alapú együttműködések során jellemzően mindkét félnek a márkaismertség növelése a célja, így az együttműködés során párhuzamosan gyűjthetnek követőket.[4]

Az alábbi 5 tulajdonság valamelyike alapján csoportosíthatóak a véleményvezérek:[5]

 • Aktivista: az influencerek akik részt vesznek a közösségi és politikai mozgalmakban, jótékonysági tevékenységekben stb.
 • Kapcsolat-orientált: influencerek, akik nagy közösségi hálózattal rendelkeznek
 • Irányadó: influencerek akikre felnéznek, és a többiek bíznak bennük
 • Érdeklődő: influencerek, akiknek többféle és sokféle érdeklődésük van.
 • Divatdiktátor: azon influencerek, akik korai befogadói (vagy elhagyói) bizonyos magatartásoknak.

Nem minden influencer egyforma. Vannak akiknek nagyobb befolyása van mint a többieknek, ezért szükség lehet olyan mechanizmusra, mely segít rangsorolni őket, annak érdekében, hogy megkülönböztethessük a kulcsbefolyásolókat, a kevésbé hatékonyaktól.

Álinfluencerek

[szerkesztés]

Az álinfluencerek felbukkanása a valódi véleményvezérek megjelenésének idejére tehető. Minden mérhető adat, amely jellemzi az influencerek valódiságát, mesterségesen is előállítható, éppen ezért olykor csak avatott szemek tudják megkülönböztetni az igazit, a hamis profiloktól. Ezen jelenség visszaszorításának érdekében, az Instagram törekszik arra, hogy a csalók számára közkedvelt követő-gyűjtő oldalakat, és alkalmazásokat jogi lépésekkel ellehetetlenítse. Így a csalók nem tudnak pénzért követőket, kedveléseket, hozzászólásokat stb. vásárolni.[6]

Egy marketing ügynökség nemrégiben kísérletet végzett, hogy tesztelje: ál-influencer profilok hatékonyak lehetnek-e. A cég létrehozott két kitalált Instagram Influencer fiókot, melyeket kizárólag vásárolt követőkkel és kedvelésekkel töltött meg. Ezt követően kampányokat vállaltak a nevükben. A kísérlet folyamatáról, tapasztalatairól, valamint az ál-profilokat szponzoráló cégekről tanulmányt adtak ki.[7]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. 10 Reasons Why Influencer Marketing is the Next Big Thing (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. július 19.)
 2. Brown, Duncan and Hayes, Nick. Influencer Marketing: Who really influences your customers?, Butterworth-Heinemann, 2008
 3. http://blog.mondaoffice.com/influencer-marketing-magyarul/
 4. Hall, John: The Influencer Marketing Gold Rush Is Coming: Are You Prepared?. (Hozzáférés: 2017. július 19.)
 5. Keller, Ed and Berry, Jon. The Influentials, Free Press, 2003
 6. Lintao, Carissa. „Instagram is cracking down on fake influencers”, The Next Web, 2017. július 4. (Hozzáférés: 2017. augusztus 8.) (angol nyelvű) 
 7. Here's How Easy It Is to Become a Phony Instagram Influencer. Highsnobiety , 2017. augusztus 8. (Hozzáférés: 2017. augusztus 8.)

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Influencer marketing című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.