Influencer marketing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az influencer marketing, magyarul véleményvezér-, vagy befolyásoló marketing a PR, marketing egy formája, amelyben egy véleményvezér által igyekeznek befolyásolni azok követőit, a megcélzott piac közvetlen elérése helyett.

Az influencer marketing azonosítja az influencereket, vagyis azokat a személyeket, akik befolyást gyakorolhatnak a potenciális vevőkre, és a marketingtevékenységeket köréjük szervezi.[1] Az így létrehozott befolyásoló tartalom, vagy egy eljátszott potenciális vevő szerepébe bújtatja a véleményformálót, aki bemutatja a terméket, vagy lehet harmadik fél által létrehozott. Harmadik féltől származó, jellemzően lehet újságírói, elemzői, vagy hirdetői tartalom.[2] Marketing szempontból változatos lehet a felület, azonban jellemzően a kommunikáció online térben történik.[3]

Alkalmazása[szerkesztés]

Néhány hirdetés arra használja az influencer marketinget, hogy megalapozza hitelességét a piacon. Mások célja az, hogy közösségi párbeszédet alakítsanak ki a márkájuk körül. Vannak, akik pedig azért alkalmazzák, hogy online, vagy offline forgalmat irányítsanak a boltjukba, webáruházukba. Éppen ezért az influencer marketing sikeressége több módon mérhető. Például Earned Media Value (EMV), vagy Cost Per Action (CPA).

Az influencer marketing értéke 3 forrásból ered:

 1. Közösségi elérés: Az influencerek képesek fogyasztók százezreit elérni saját közösségi felületeiken és blogjaikon keresztül.
 2. Eredeti tartalom: Az influencerek egyedi tartalmat állítanak elő ami jellemzően hatékony marketingtartalom a márka számára.
 3. Fogyasztói bizalom: Az Influencerek erős kapcsolatot tartanak fenn a közönségükkel, akik jellemzően megbíznak az influencer véleményében.

A tartalom fajtái lehetnek:

 1. online poszt (fotó a termékkel, termékről)
 2. blogbejegyzés
 3. videós tartalom
 4. interaktív tartalom (élő bejelentkezés, nyereményjáték stb.)
 5. rendezvényen/eseményen való személyes részvétel

Az influencerek[szerkesztés]

Az influencerek olyan emberek, akik véleményükkel, viselkedésükkel hatással vannak embertársaikra. Ilyenek lehetnek a celebek, sztárok, bloggerek, vloggerek és a különböző közösségi hálók hírességei, személyiségei. Közös tulajdonságuk, hogy saját látásmódjukkal, egyedi hangjukkal tömegek véleményét, gondolkodásmódját tudják alakítani. Közvetlenül a rajongótáborukhoz szólnak, akik rendkívül befogadóak az influencer véleményére.

Az influencer marketing kétféle megoldás felé mutat tendenciát: szponzorált tartalom és kapcsolati alapú. Szponzorált tartalom, ahol a véleményvezérek fizetett termékelhelyezés keretében bemutatják a terméket, szolgáltatást. Ennek formája változatos, jellemzően kevésbé direkt, mint a hagyományos hirdetések. A kapcsolati alapú együttműködések során jellemzően mindkét félnek a márkaismertség növelése a célja, így az együttműködés során párhuzamosan gyűjthetnek követőket.[4]

Az alábbi 5 tulajdonság valamelyike alapján csoportosíthatóak a véleményvezérek:[5]

 • Aktivista: az influencerek akik részt vesznek a közösségi és politikai mozgalmakban, jótékonysági tevékenységekben stb.
 • Kapcsolat-orientált: influencerek, akik nagy közösségi hálózattal rendelkeznek
 • Irányadó: influencerek akikre felnéznek, és a többiek bíznak bennük
 • Érdeklődő: influencerek, akiknek többféle és sokféle érdeklődésük van.
 • Divatdiktátor: azon influencerek, akik korai befogadói (vagy elhagyói) bizonyos magatartásoknak.

Nem minden influencer egyforma. Vannak akiknek nagyobb befolyása van mint a többieknek, ezért szükség lehet olyan mechanizmusra, mely segít rangsorolni őket, annak érdekében, hogy megkülönböztethessük a kulcsbefolyásolókat, a kevésbé hatékonyaktól.

Álinfluencerek[szerkesztés]

Az álinfluencerek felbukkanása a valódi véleményvezérek megjelenésének idejére tehető. Minden mérhető adat, amely jellemzi az influencerek valódiságát, mesterségesen is előállítható, éppen ezért olykor csak avatott szemek tudják megkülönböztetni az igazit, a hamis profiloktól. Ezen jelenség visszaszorításának érdekében, az Instagram törekszik arra, hogy a csalók számára közkedvelt követő-gyűjtő oldalakat, és alkalmazásokat jogi lépésekkel ellehetetlenítse. Így a csalók nem tudnak pénzért követőket, kedveléseket, hozzászólásokat stb. vásárolni.[6]

Egy marketing ügynökség nemrégiben kísérletet végzett, hogy tesztelje: ál-influencer profilok hatékonyak lehetnek-e. A cég létrehozott két kitalált Instagram Influencer fiókot, melyeket kizárólag vásárolt követőkkel és kedvelésekkel töltött meg. Ezt követően kampányokat vállaltak a nevükben. A kísérlet folyamatáról, tapasztalatairól, valamint az ál-profilokat szponzoráló cégekről tanulmányt adtak ki.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 10 Reasons Why Influencer Marketing is the Next Big Thing (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. július 19.)
 2. Brown, Duncan and Hayes, Nick. Influencer Marketing: Who really influences your customers?, Butterworth-Heinemann, 2008
 3. http://blog.mondaoffice.com/influencer-marketing-magyarul/
 4. Hall, John: The Influencer Marketing Gold Rush Is Coming: Are You Prepared?. (Hozzáférés: 2017. július 19.)
 5. Keller, Ed and Berry, Jon. The Influentials, Free Press, 2003
 6. Lintao, Carissa. „Instagram is cracking down on fake influencers”, The Next Web, 2017. július 4. (Hozzáférés ideje: 2017. augusztus 8.) (angol nyelvű) 
 7. Here's How Easy It Is to Become a Phony Instagram Influencer. Highsnobiety , 2017. augusztus 8. (Hozzáférés: 2017. augusztus 8.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Influencer marketing című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.