Félvilág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Félvilág (film) szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Félvilág
2015-ös magyar televíziós film
Rendező Szász Attila
Producer Mink Tamás
Lajos Tamás
Forgatókönyvíró Köbli Norbert
Főszerepben Kovács Patrícia
Gryllus Dorka
Döbrösi Laura
Kulka János
Zene Parádi Gergely
Vágó Hargittai László
Gyártás
Gyártó Szupermodern Stúdió
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Forgatási helyszín Lyka–Brauch-kastély (Ráckeresztúr)
Játékidő 88 perc
Forgalmazás
Bemutatómagyar 2015. december 30.
Eredeti adó Duna
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk

A Félvilág 2015-ben bemutatott magyar tévéfilm Szász Attila rendezésében, mely az 1914-ben, a budapesti Vízivárosban meggyilkolt, a korabeli pesti éjszakai életben közismertnek számító kurtizán, Mágnás Elza (Turcsányi Emília) utolsó négy napjának történetét mutatja be. Maga a film megtörtént eseményeken alapul és a szereplők egy része is valós, de az alkotók nem az eredeti történések rekonstruálására törekedtek, a film számos ponton eltér a valóságtól.

A forgatókönyvet Köbli Norbert írta, a főszereplőket Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kulka János alakítja. A mellékszerepekben ugyancsak neves magyar színművészek tűnnek fel, mint például Lőte Attila, Bordán Irén, Takács Katalin vagy Elek Ferenc. A film elkészülte előtt két közreműködő, Mink Tamás producer és az epizódszereplő színművészek egyike, Haás Vander Péter is elhunyt, az alkotók ezért a filmet az ő emléküknek ajánlották.

A 88 perces filmdráma a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült; világpremierje 2015. szeptember 6-án volt a montreali filmfesztiválon, majd bemutatták egy indiai fesztiválon is. Első hazai, premier előtti vetítése 2015. december 8-án volt a Cinema City MOM Parkban, a közönség pedig 2015. december 30-án láthatta először a Duna TV műsorán.

A filmet 2014-ben a ráckeresztúri Lyka–Brauch-kastélyban forgatták.[1]

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Gajdó Ágnes: A ráckeresztúri Lyka-Brauch-kastélyban forgatták a „Félvilág” sztoriját (HTML). Fejér Megyei Hírlap, 2017. december 17. (Hozzáférés: 2017. december 18.)