Fátima bint Muhammad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fátima bint Muhammad
(فاطمة بنت محمد)
Fatimah Calligraphy.png
Született 7. század[1]
Mekka
Elhunyt 632. augusztus 28. (28 évesen)
Medina
Házastársa Ali kalifa
Gyermekei
Szülei Hadídzsa bint Huvajlid
Mohamed próféta
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fátima bint Muhammad témájú médiaállományokat.

Fátima bint Muhammad (Mekka, 605[2][3] vagy 615[4] – 632. augusztus 28. Medina) Mohamed próféta és Hadídzsa bint Huvajlid legfiatalabb lánya. Ő volt a Próféta kedvence a lányok közül. Feltehetőleg 19 éves korában ment feleségül a Próféta 24 éves unokaöccséhez, Alihoz, aki később kalifa lett. A házaspárnak öt gyermeke született: Haszan ibn Ali, Huszajn ibn Ali (2. és 3. imám, a síita iszlámban), Muhszin ibn Ali, aki még kisgyermekként meghalt, és két lány: Zajnab bint Ali és Umm Kulthum bint Ali. Huszajn, a fiatalabb a karbalai csatában esett el 680-ban, ez az esemény szolgáltatott alapot Huszajn és társai mártíromságához. A síizmus (Alit támogatók közössége) létrejötte ettől az eseménytől datálható. A 11. században, a keresztes háborúk idején regnáló uralkodóház, a Fátimidák közvetlenül tőle eredeztették magukat.

Fátima köré, elsősorban a síiták, legendák sokaságát kapcsolják. Az egyik szerint a paradicsomkert négy első asszonya között van Mirjámmal (Mária), Hadídzsával és a fáraó feleségével együtt. Fatima nagyon fontos szerepet játszik az iszlám vallásban, a muszlim nők példaképüknek tekintik. Bár a különböző szekták között léteznek viták, főleg politikai szerepvállalását illetően, Mohamed legkedvesebb lányának tartják és személyét a muszlimok körében a legnagyobb tisztelet övezi.

Halála[szerkesztés]

A legismertebb tézis szerint Fatima tulajdonképpen édesapja elvesztésének fájdalmába halt bele.

Emlékezete[szerkesztés]

Fatima hatalmas tiszteletnek és szeretetnek örvend szerte az iszlám világban. Minden muszlim nő (egyik) példaképe. Kiváló jellem volt: jószívű és gondoskodó volt, kitűnő édesanya, harmonikus házasságban élt férjével, Ali kalifával, nagyon szerette és tisztelte édesapját, Mohamed prófétát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brève biographie de Fatima. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  2. Encyclopaedia of Islam, i. m. II. kötet, 841. old.
  3. Fatimah bint Muhammad. Muslim Students' Association (West) Compendium of Muslim Texts
  4. Abu Muhammad Ordoni. Fatima the Gracious. Lulu.com, 42–45. o (2014. szeptember 22.). ISBN 978-1-312-54165-8 

Források[szerkesztés]

  • L. Veccia Vaglieri: Fatima. In Encyclopaedia of Islam, II. kötet. Szerk. C. E. Bosworth, E. van Donzel, W. P. Heinrichs, Ch. Pellat. Leiden: E. J. Brill. 1993. 841. o.  
  • Görföl Tibor: Világvallások. Budapest: Akadémiai. 2009. 287. o. ISBN 9789630587082