Ugrás a tartalomhoz

Ezer szó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ezer szó
(A Thousand Words)
2012-es amerikai film
RendezőBrian Robbins
Producer
Műfajvígjáték-dráma
ForgatókönyvíróSteve Koren
FőszerepbenEddie Murphy
Kerry Washington
Cliff Curtis
Clark Duke
ZeneJohn Debney
OperatőrClark Mathis
VágóNed Bastille
Gyártás
GyártóDreamWorks
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő91 perc
Költségvetés40 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
HUN Select Video
BemutatóHUN 2012. szeptember 17.
USA 2012. március 9.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel22 millió amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ezer szó (eredeti cím: A Thousand Words) 2012-ben bemutatott amerikai dráma-filmvígjáték, melynek főszereplője Eddie Murphy, rendezője Brian Robbins. A filmet, négy évvel a forgatás után, 2012. március 9-én mutatták be a mozikban. Általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusoktól, a Rotten Tomatoes weboldalon pedig 0%-os értékelést adtak.

Cselekmény[szerkesztés]

Jack McCall (Eddie Murphy) egy ügyfelei hasába lyukat beszélő irodalmi ügynök egy jól menő cégnél. Miközben Dr. Sinja-t (Cliff Curtis) – egy new age önsegítő gurut – egy könyvre próbálja leszerződtetni, a guru átlát a szitán és elfogadja az ajánlatot, de mint később kiderül, csak egy ötoldalas könyv kéziratát nyújtja. Aznap éjjel egy ezer levelű Bodhi fa nő ki a földből McCallék kertjében hirtelen. Dr. Sinja elmegy Jack házához, és együtt fedezik fel, hogy Jack minden kimondott szava után lehullik egy levél a fáról. Ha az összes levél lehull, a fa kiszárad, Jack pedig meghal. Idővel rájön, hogy még a leírt szavak is beleszámítanak; ezen felül, bármi, ami a fával történik, hatást gyakorol Jackre is. Amikor megpróbálja kivágni egy baltával, egy vágás nyoma jelenik meg a saját testén. Amikor mókusok másznak fel a fára, úgy érzi, mintha csiklandoznák. Amikor egy kertész DDT-vel permetezi, Jack úgy érzi, mintha beszívott volna.

Mivel Jack rá van kényszerülve, hogy jól megválogassa szavait, a másokkal való kommunikáció elég nehézzé válik, és sok félreértésbe keveredik. Ezen félreértések miatt elveszít két kitátásban lévő könyvszerződést, aztán a munkáját, majd a feleségét, Caroline-t (Kerry Washington) és a családját is. Caroline úgy dönt elhagyják Jacket, amikor azt hiszi, hogy a némasága annak a jele, hogy nem szereti már őt többé. Amikor Jack megpróbálja megmagyarázni az esetét a fával, nem hisz neki. Csak az asszisztense, Aaron (Clark Duke) jön rá, hogy az igazat mondja, és Jack hívására elmegy a házához, hogy számon tartsa a megmaradt leveleket, miközben ő különböző jótéteményekkel próbálkozik.

Ahogy az élete szétesik, a levelek pedig tovább hullnak, Jack elmegy Dr. Sinjához és megkérdezi tőle, hogyan vethetne véget az átoknak. A guru arra utasítja, hogy teremtsen békét minden kapcsolatával. Csupán egy hátramaradt ágnyi levéllel a fán, Jack megpróbál újra összejönni Caroline-nal, de ő még mindig habozik. Meglátogatja az édesanyját (Ruby Dee), aki súlyos demenciával egy öregotthonban él, ahol ilyen emberek életét segítik. Ő elmondja Jacknek, hogy szerinte milyen ember volt igazából az édesapja, Raymond, és azt kívánja, Jack bárcsak ne haragudna rá, amiért ott hagyta őket, mikor még Jack kölyök volt. Jack rájön, hogy ez a legfontosabb kapcsolat az életében, amit jobbá kell tennie, ezért elmegy az édesapja sírjához. Az utolsó három falevél elhasználásával kimondja: "Megbocsátok neked, apa". Ahogy az utolsó levél is lehullik, Jack szívrohamot kap, és úgy tűnik, meghal. Csörög a telefonja, Aaronnal a vonal másik végén. Jack, aki még mindig életben van, felveszi a telefont. Aaron elmondja neki, hogy a fa levelei varázslatos módon újra megjelentek, és hogy most már újra szabadon beszélhet.

A munkáját nem kapja vissza (Aaront előléptették Jack régi pozíciójára), de ír egy könyvet az élményéről. A könyvnek az "Ezer szó" címet adja és üzletet köt Aaronnal. (Sajnos Aaron az előléptetése azzal járt, hogy olyan lett, mint Jack volt, így ő is megkapja a kis, irodai fácskáját) Jack és Caroline újra összejönnek, és Jack megveszi a családi házat, amire Caroline korábban vágyott; a fa pedig az udvarban áll.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Jack McCall Eddie Murphy Kálid Artúr
Dr. Sinja Cliff Curtis Karácsonyi Zoltán
Aaron Wiseberger Clark Duke Szvetlov Balázs
Caroline McCall Kerry Washington Pikali Gerda
munkás Steve Little
Samantha Davis Allison Janney Molnár Zsuzsa
Vak férfi John Witherspoon Forgács Gábor
McDonaldsban dolgozó fiú Jack McBrayer
Emily Kayla Blake
Robert Gilmore Lennie Loftin
Annie McCall Ruby Dee Borbás Gabi
Christian Léger de la Touffe Alain Chabat Rosta Sándor
Hajléktalan férfi Ted Kennedy

A film készítése[szerkesztés]

Az Ezer szó című filmet 2008 augusztusában forgatták a kaliforniai Los Angelesben, és a tervek szerint 2009-ben került volna a mozikba, de a DreamWorks Pictures és a Paramount Pictures, valamint a Viacom szétválása miatt többször is elhalasztották.[2] A Fred: The Movie rendezője, Brian Robbins egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a film 2011-ben kerül a mozikba.[3] A filmet 2011 elején újraforgatták.[2]

A filmet akkor 2012 januárjára tervezték, de miután Murphy-t jelölték a 2012-es Oscar-díjkiosztó házigazdájává (később lemondott),[4] a film 2012. március 23-ra kapta meg a bemutató dátumát;[5] ezt később 2012. április 20-ra csúsztatták,[6] mielőtt a végső megjelenési dátumra, 2012. március 9-re halasztották volna.[7]

A 2012. június 8-ra tervezett brit megjelenési dátumot ismeretlen nehézségek miatt törölték,[8] és a filmet ehelyett 2012. július 16-án, DVD-n adták ki az Egyesült Királyságban.[9]

Bevétel[szerkesztés]

A film Észak-Amerikában 18 450 127 dollárt, más országokban pedig újabb 2 108 709 dollárt hozott, összesen világszerte 20 558 836 dollárt termelt, amely nem haladta meg a gyártási költségvetést.

Elismerések[szerkesztés]

Az Ezer szó című filmet három Arany Málna díjra jelölték.

33. Arany Málna-gála díjak:

 • Legrosszabb Színész (Eddie Murphy)
 • Legrosszabb forgatókönyv
 • Legrosszabb kép

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. november 7.)
 2. a b Shelved Eddie Murphy Film 'A Thousand Words' Gets January 2012 Release Date. /Film, 2011. április 21. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 3. Director Brian Robbins Exclusive Interview FRED: THE MOVIE; Plus an Update on A THOUSAND WORDS Starring Eddie Murphy. Collider.com. [2014. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 12.)
 4. Batty, David. „Eddie Murphy quits Oscars after homophobia row”, The Guardian, 2011. november 9. (Hozzáférés: 2011. november 20.) 
 5. Paramount Realizes Oscars Are Huge Commercial For Eddie Murphy, Moves 'A Thousand Words' to March 2012. /Film. (Hozzáférés: 2011. november 12.)
 6. "'Hansel & Gretel: Witch Hunters' Delays To 2013 So Jeremy Renner More Of Global Draw". Deadline Hollywood (January 9, 2012).
 7. A Thousand Words Official Site. [2012. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 7.)
 8. Sandwell, Ian (March 29, 2012). "A Thousand Words pulled from UK theatrical release". Screen International.
 9. A Thousand Words [DVD]

További információk[szerkesztés]