Ezer szó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ezer szó
(A Thousand Words)
2012-es amerikai film
Rendező Brian Robbins
Producer Nicolas Cage
Alain Chabat
Brian Robbins
Műfaj
 • filmdráma
 • filmvígjáték
Forgatókönyvíró Steve Koren
Főszerepben Eddie Murphy
Kerry Washington
Cliff Curtis
Clark Duke
Zene John Debney
Operatőr Clark Mathis
Vágó Ned Bastille
Gyártás
Gyártó DreamWorks
Ország USA
Nyelv magyar + angol (szinkron)
Játékidő 91 perc
Költségvetés 40 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount Pictures
magyar Select Video
Bemutató magyar 2012. szeptember 17.
USA 2012. március 9.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 20 558 836 $
További információk

Az Ezer szó (eredeti címén A Thousand Words) egy 2012-es amerikai dráma-vígjáték, melynek főszereplője Eddie Murphy, a rendezője Brian Robbins. 2012. március 9-én mutatták be a mozikban, négy évvel azután, hogy 2008-ban leforgatták. A film általánosan negatív kritikákat kapott és üzletileg sem volt sikeres.

Szereplők[szerkesztés]

 • Eddie Murphy –– Jack McCall (Kálid Artúr)
 • Cliff Curtis –– Dr. Sinja (Karácsonyi Zoltán)
 • Clark Duke –– Aaron Wiseberger (Szvetlov Balázs)
 • Kerry Washington –– Caroline McCall (Pikali Gerda)
 • Steve Little –– munkatárs
 • Allison Janney –– Samantha Davis
 • John Witherspoon –– Vak öregember
 • Jack McBrayer –– McDonaldsban dolgozó fiú
 • Kayla Blake –– Emily
 • Lennie Loftin –– Robert Gilmore
 • Ruby Dee –– Annie McCall
 • Alain Chabat –– Christian Léger de la Touffe
 • Ted Kennedy –– Hajléktalan férfi

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Jack McCall (Eddie Murphy) egy ügyfelei hasába lyukat beszélő irodalmi ügynök egy jól menő cégnél. Miközben Dr. Sinja-t (Cliff Curtis) - egy new age önsegítő gurut - egy könyvre próbálja leszerződtetni, a guru átlát a szitán és elfogadja az ajánlatot, de mint később kiderül, csak egy ötoldalas könyv kéziratát nyújtja. Aznap éjjel egy ezer levelű Bodhi fa nő ki a földből McCallék kertjében hirtelen. Dr. Sinja elmegy Jack házához, és együtt fedezik fel, hogy Jack minden kimondott szava után lehullik egy levél a fáról. Ha az összes levél lehull, a fa kiszárad, Jack pedig meghal. Idővel rájön, hogy még a leírt szavak is beleszámítanak; ezen felül, bármi, ami a fával történik, hatást gyakorol Jackre is. Amikor megpróbálja kivágni egy baltával, egy vágás nyoma jelenik meg a saját testén. Amikor mókusok másznak fel a fára, úgy érzi, mintha csiklandoznák. Amikor egy kertész DDT-vel permetezi, Jack úgy érzi, mintha beszívott volna.

Mivel Jack rá van kényszerülve, hogy jól megválogassa szavait, a másokkal való kommunikáció elég nehézzé válik, és sok félreértésbe keveredik. Ezen félreértések miatt elveszít két kitátásban lévő könyvszerződést, aztán a munkáját, majd a feleségét, Caroline-t (Kerry Washington) és a családját is. Caroline úgy dönt elhagyják Jacket, amikor azt hiszi, hogy a némasága annak a jele, hogy nem szereti már őt többé. Amikor Jack megpróbálja megmagyarázni az esetét a fával, nem hisz neki. Csak az asszisztense, Aaron (Clark Duke) jön rá, hogy az igazat mondja, és Jack hívására elmegy a házához, hogy számon tartsa a megmaradt leveleket, miközben ő különböző jótéteményekkel próbálkozik.

Ahogy az élete szétesik, a levelek pedig tovább hullnak, Jack elmegy Dr. Sinjához és megkérdezi tőle, hogyan vethetne véget az átoknak. A guru arra utasítja, hogy teremtsen békét minden kapcsolatával. Csupán egy hátramaradt ágnyi levéllel a fán, Jack megpróbál újra összejönni Caroline-nal, de ő még mindig habozik. Meglátogatja az édesanyját (Ruby Dee), aki súlyos demenciával egy öregotthonban él, ahol ilyen emberek életét segítik. Ő elmondja Jacknek, hogy szerinte milyen ember volt igazából az édesapja, Raymond, és azt kívánja, Jack bárcsak ne haragudna rá, amiért ott hagyta őket, mikor még Jack kölyök volt. Jack rájön, hogy ez a legfontosabb kapcsolat az életében, amit jobbá kell tennie, ezért elmegy az édesapja sírjához. Az utolsó három falevél elhasználásával kimondja: "Megbocsátok neked, apa". Ahogy az utolsó levél is lehullik, Jack szívrohamot kap, és úgy tűnik, meghal. Csörög a telefonja, Aaronnal a vonal másik végén. Jack, aki még mindig életben van, felveszi a telefont. Aaron elmondja neki, hogy a fa levelei varázslatos módon újra megjelentek, és hogy most már újra szabadon beszélhet.

A munkáját nem kapja vissza (Aaront előléptették Jack régi pozíciójára), de ír egy könyvet az élményéről. A könyvnek az "Ezer szó" címet adja és üzletet köt Aaronnal. (Sajnos Aaron az előléptetése azzal járt, hogy olyan lett, mint Jack volt, így ő is megkapja a kis, irodai fácskáját) Jack és Caroline újra összejönnek, és Jack megveszi a családi házat, amire Caroline korábban vágyott; a fa pedig az udvarban áll.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Produkció[szerkesztés]

A film eredetileg 2008-ban készült el, és 2009-ben adták volna ki, de ismételten késleltették, mert a DreamWorks Pictures különvált a Paramount Pictures-től és a Viacom-ból. Egy interjúban a rendező Brian Robbins elmondta, hogy 2011-ben fogják kiadni a filmet. A 2011-es év elején újravettek néhány jelenetet.

2012 januárjában tervezték kiadni a filmet ezt követően, de mivel Murphyt bejelentették Oscar házigazdának (később azonban visszalépett), ez 2012. március 23-ra csúszott. Ezt később április 20-ra nyújtották. Az amerikai mozikban hivatalosan 2012. március 9-én jelent meg.

Bevétel[szerkesztés]

A film Észak-Amerikában 18 450 127, más országokban további 2 108 709 $-t hozott, így összesen világszerte 20 558 836 millió $-t termelt, ez kevesebb a 40 millió $-os költségvetésénél is.

Elismerések[szerkesztés]

Az Ezer szó című filmet három Arany Málna díjra jelölték.

33. Arany Málna-gála díjak:

 • Legrosszabb Színész (Eddie Murphy)
 • Legrosszabb forgatókönyv
 • Legrosszabb kép

További információk[szerkesztés]