Evolve (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Evolve
FejlesztőTurtle Rock Studios
Kiadó2K Games
ForgalmazóTake-Two Interactive
RendezőPhil Robb
ProducerDenby Grace
TervezőChris Ashton
MűvészPhil Robb
ZeneszerzőJason Graves
Lustmord
MotorCryEngine
PlatformokMicrosoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Kiadási dátum2015. február 10.[1]
MűfajFirst-person shooter
JátékmódokEgy- és többjátékos
Adathordozódigitális terjesztés
Az Evolve weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Evolve egy aszimmetrikus first-person shooter, azaz belső nézetes lövöldözős videó-játék, melyet a Turtle Rock Studios fejlesztett és a 2K Games jelentett meg a Take-Two Interactive forgalmazásában. A játék 2015. február 10-én jelent meg világszerte PlayStation 4, Xbox One és Microsoft Windows platformokon. A játék kooperatív többjátékos, de lehetőség van offline botokkal is játszani.

Történet[szerkesztés]

A játék egy alternatív jövőben játszódik, ahol az emberi faj már képes az űrutazásra és bolygókat kolonizál. Egy nyersanyagban és élővilágban gazdag planétán a Shear-en, a telepeseket egy ismeretlen életforma támadja meg. A gigászi szörnyek képében megjelenő fenyegetés hatalmas méreteket ölt, válaszul egy nyugdíjba vonult kolonizáló, egy bizonyos William Cabot háborús veteránokból, szökevényekből, pszichopatákból és specialistákból álló csapatot toboroz aminek a feladata, hogy eliminálják a szörnyet és a lehető legtöbb telepest mentsék meg. Ez a fő cselekménye a játéknak.

Játékmenet[szerkesztés]

Az Evolve egy aszimmetrikus lövöldözős játék, ahol a játékosok irányította négyfős vadász csapat összecsap a szintén játékos irányította szörnnyel. A vadászok feladata, hogy végezzenek a szörnnyel, míg a szörnyé, hogy végezzen a vadászokkal vagy elpusztítsa a pálya központjában található generátort.

A játék megannyi lehetőséget kínál a változatosságra, több különböző pályatípus, változó éghajlati viszonyokkal és egyedülálló élővilággal rendelkezik. Hatalmas hegységek, grandiózus és futurisztikus épületek és mély dzsungelek biztosítják a tereptaktikát. Mind a vadászok, mind a szörnyek rendelkeznek egyedi képességekkel, amik között számos offenzív, defenzív és támogató lehetőség létezik. A szörnynek a pályán található gép által irányított élővilágból kell elpusztítani, kisebb szörnyeket amik megevésével fejlődni tud. Amennyiben elér egy bizonyos szintet továbbfejlődhet ezáltal erősítve a képességeit, életerejét és támadását(Innen a játék névadása is; Evolve magyarul annyit tesz mint fejlődni). A fejlődés nem csak erejében, de kinézetében is megváltoztatja a szörnyet, jóval nagyobb grandiózusabb és típusoktól függően brutálisabb is lesz.

A Vadászok csapatában minden esetben négy különálló kaszt szerepel, amelyek saját önálló feladattal rendelkeznek, amiket egyedi képességek segítenek elő. A kasztok között további három karakter választható, (ezek feloldásához különböző játékbeli teljesítménypontokat kell megoldanunk) amelyek képességekben bár eltérnek egymástól, nagyon hasonlóak.

A kasztok az alábbiak;

  • Assault mint tüzér, elsődleges feladata a szörnyön minél nagyobb sebzést okozni.
  • Trapper mint befogó, elsődleges feladata a szörny felkutatása, másodlagos feladata a szörny megakadályozása a menekülésben.
  • Support mint támogató, megosztott feladata a csapat energiapajzsának fenntartása és rejtőzése, illetve légicsapás kérése a szörnyre.
  • Medic mint szanitéc, elsődleges feladata a csapat életben tartása, másodlagos feladata a szörny pajzsának átütése. A szörnyek között is több választható lehetőség van, Goliath, Kraken, Wraith és a Behemoth.

Játékmódok[szerkesztés]

Hunt – Vadászat

Ebben a játékmódban a vadászoknak meg kell ölniük a szörnyet. A szörny nyer ha megöli a vadászokat, vagy elérve a harmadik fejlettségi szintet elpusztítja a generátort.

Nest – Fészek

A pályán hat szörnytojást kell elpusztítani a vadászoknak 18 perc leforgása alatt. Ezalatt az idő alatt a szörny megölheti a vadászokat, vagy megvédve a tojásokat győzhet. A szörnynek lehetősége van arra, hogy kikeltsen egy tojást amelyből egy kisebb ám így is veszélyes szörny segítője lesz.

Rescue – Kimenekítés

A pályán telepesek vannak szétszórva, a vadászok feladata, hogy megmentsék őket, fedezzék a kijutásukat, a szörnyé az, hogy ezt megakadályozza, és megölje őket. Aki megment, vagy éppen megöl öt telepest, az nyer.

Defend – Védelmezés

Az űrhajó üzemanyagöltés alatt áll. Az töltéséig a szörnynek a győzelemhez el kell pusztítania két generátort, ami az üzemanyagtankot védelmezi, majd az üzemanyagtankot is. Erre kisebb szörnyek vannak a segítségére. A vadászoknak meg kell akadályozni ezt. Amennyiben a vadászok megölik a szörnyet nyernek.

Az Evolve két játékmódban működik, az egyik a gyors játék, amiben csak a Hunt – Vadászat játékmódot játsszuk. A második az Evacuation – Evakuáció ahol öt egymást követő pályán kell győzelmet aratnunk. Az evakuáció módban az összes mód megtalálható azzal a kitétellel, hogy az utolsó ötödik küldetés minden esetben a Defend lesz. Amennyiben az egyik pályán bármelyik fél győzedelmeskedik, úgy a következőn ő bónuszokkal indul. A szörny esetében mérgező gázok lepik el a bolygót amik veszélyt jelentenek a vadászokra, ám azok győzelme esetén lőtornyok épülhetnek. A játékot optimális esetben öten játsszák, négy vadász és egy szörny, ám ezeket felválthatják számítógép vezérelte robotok is. Ezeknek a botoknak az a szerepe, hogy offline is élvezhessük a játékot, vagy ha valaki lekapcsolódik, akkor a helyét átvegye az.

Főszereplők[szerkesztés]

Vadászok[szerkesztés]

Assault[szerkesztés]

Az Assault kaszt nagy tűzerővel bíró osztály, az ő feladatuk a szörny lesebzése. Kasztképességük a személyes pajzs, ami rövid ideig sebezhetetlenné teszi őket.

  • Markov egy háborús veterán, akinek az álma a hősi halál a csatatéren. Ő leginkább középtávolsági lőfegyverekkel harcol és taposóaknákat helyez el a védelem érdekében.
  • Hyde egy szadista pszichopata aki csak a szörnygyilkolás miatt csatlakozott a vadászokhoz. Ő lángszóróval támad a közeli ellenfelekre és minigunnal a távoliakra. Mérgező gránátokat hajít a területi sebzéshez.
  • Parnell volt az első a vadászok között. Ő egy sikertelen katonai kísérlet része, ahol berzerker katonákat akartak létrehozni. Most William Cabot-nak dolgozik mint a csapat taktikai szakértője. Közelre Shotgunt használ, távolra pedig rakétalöveget. Az ő speciális képessége egy időleges tulajdonságmódosító, amely növeli a sebzését, gyorsaságát és erejét.

Trapper[szerkesztés]

A Trapper jeleskedik a szörny felkutatására alkalmas képességekkel, képes csapdákkal egy bizonyos helyen tartva szörnyet meggátolni a menekülését. Kasztképességük a Mobil Aréna, ami egy pár száz yardos területet lezár, ebből a szörny nem tud kimenekülni.

  • Maggie egy a Shear bolygóról származó, idomított szörny, Daisy segítségével követi a szörnyet. Szigonyvető puskájával a földhöz láncolja a prédát, gépkarabélyával csak kis sérülést képes okozni neki.
  • Griffin egy veterán vadász, aki tiszteli a prédáját. A vadászat élményét keresi és rengeteg trófeával rendelkezik. Nagyra tartja Shear élővilágát és csodálattal tekint a szörnyekre. Ő egy Sound Spikes nevű műszerrel képes monitorozni a vadat, szigonyvető puskája azonos Maggiejével, Gauss SMG fegyvere pedig mérsékelt sérülést képes okozni.
  • Abe egy cowboy és fejvadász. Tracking Dart Pistol-a segítségével képes megjelölni a szörnyet, vagy annak ételét, így követi azt. A Stasis Gránátjával leláncol és a Shotgunjával mérsékelt sebzést okoz.

Support[szerkesztés]

A Support karakterek sokoldalúan képesek támogatni a csapatot, látótávolságon belül pajzzsal védi őket. Kasztképességük a Cloaking Device amivel a közeli csapattagok rövid ideig láthatatlanok lesznek.

  • Hank egy egyszerű fickó. Képes védelmezni a csapattársait a pajzsgenerátorával, illetve légi csapást tud mérni a prédára. Kézi-ágyújával mérsékelt sebzést okoz.
  • Bucket egy intelligens robot. Lecsatlakoztatható UAV modulja képes detektálni a szörnyet ami mérsékelt sebzést is okozhat. Sentry Guns-a szintén mérsékelt sebzést, ám rakétalövege már nagyobbat okoz az ellenfélnek.
  • Cabot a vadászok vezetője. Felszerelései segítségével rövid ideig látható a szörny akkor is ha takarásban van, Railgunja pedig átüti a tereptárgyakat is, nagyot sebezve az ellenfélen.

Medic[szerkesztés]

A Medic képesek életben tartani a csapatot. Kasztképességük a Healing Burst, ami a közelben lévő csapattagokat gyógyítja.

  • Val egyszerre gyógyító és mesterlövész. Healgunja direkt gyógyítja a csapat tagjait, puskáival áttöri a szörny páncélját, ezáltal gyenge pontokat hagyva a csapat többi tagjának.
  • Lazarus az egyetlen szanitéc aki hagyhatja elesni a csapattársait, ugyanis az ő speciális eszközével azonnal talpra tudja állítani őket. Sebzésre mesterlövész puskát használ.
  • Caira gránátvetőjével kétféle lövedéket képes ontani; az egyik komoly sérülést okoz az ellenfélen, a másik pedig gyógyítja a csapattársakat. Emellett képes rövid ideig megnövelni a mozgási sebességét a közeli csapattársaknak.

Szörnyek[szerkesztés]

Goliath[szerkesztés]

Goliath egy hatalmas közelharci lény, főleg a testi ereje a meghatározó.

  • Rock Throw: Egy szikladarabot hajít el, komoly területi sebzést okozva.
  • Leap Smash: Egy kijelölt területre ugrik, komoly sebzést okozva az ott tartózkodóknak.
  • Fire Breath: A szájából tűzcsóvát okád, feléget mindent ami az útjába kerül.
  • Charge: Előretörés, mindent elsodor ami az útjába kerül.

Kraken[szerkesztés]

A Kraken egy távolsági harcra képes lény aki főleg elektromos támadásokat használ.

  • Lightning Strike: egy nagy robbanást idéz, a kijelölt területen.
  • Banshee Mines: kis területi sebzést biztosít.
  • Vortex: egy energiamezőt lövell ki, ami minden útjába kerülőt sebez és hátralök.
  • Aftershock: egy energiamezőt idéz maga körül, ami egyszerre védi őt és sebez a közelben.

Wraith[szerkesztés]

A Wratih egy lopakodó szörny, aki a megtévesztésre és a precíz taktikára alapoz.

  • Abduction: Előrerohan, elkap egy vadászt, majd visszatér a kiindulási pontra.
  • Warp Blast: Odateleportál egy kiválasztott helyszínre, majd érkezésekor egy hatalmas robbanást idéz meg.
  • Decoy: Egy klón álcát csinál, majd láthatatlanná válva elmenekül a helyszínről.
  • Supernova: Robbanást idéz maga körül és ideiglenesen megnöveli a sebzését.

Behemoth[szerkesztés]

A Behemoth a legnagyobb szörny a játékban, hatalmas gólem szerű teremtmény. Ő az egyedüli aki nem képes ugrani, csak falat mászni, viszont képes gömb alakba formálni magát és úgy gurulni, amely magával sodor mindent ami az útjába kerül. Érdekesség, hogy a Turtle Rock Studios a fejlesztés során ennek a szörnynek a nevét a rajongótáborral szavaztatta meg.

  • Lava Bombs: Bombákat lő ki amik nemcsak sebeznek, de szét is törnek és a maradványaik égető sebzést okoznak.
  • Rock Wall: Létrehoz egy félkör alakú kőszerkezetet ami magába zárja a vadászt.
  • Tongue Grab: Hosszú nyelvével magához húz egy távoli célpontot.
  • Fissure: Egy megsemmisítő hullám ami megéget mindent ami az útjába kerül.

Megjelenés[szerkesztés]

Az Evolve az első tervek szerint 2014. október 14-én jelent volna meg, ám a fejlesztőcsapat egy későbbi időpontra tűzte ki a megjelenést. Végül 2015. február 10-én jelent meg világszerte. A késleltetett megjelenés ellenére, 2014. november elsejétől Big Alpha címen rengeteg Windows- és Xbox One-felhasználó tesztelhette azt. A zárt béta 2015. január 16-án kezdődött szintén Windows és Xbox One-játékosoknak. A PlayStation 4-játékosok 2015. január 17-én csatlakozhattak a bétába.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Játékmenet evolvegame.com
  2. Markov evolvegame.com
  3. Hyde evolvegame.com
  4. Parnell evolvegame.com
  5. Maggie evolvegame.com
  6. Griffin evolvegame.com
  7. Abe evolvegame.com
  8. Hank evolvegame.com
  9. Bucket evolvegame.com
  10. Cabot evolvegame.com
  11. Val evolvegame.com
  12. Lazarus evolvegame.com
  13. Caira evolvegame.com
  14. Goliath evolvegame.com
  15. Kraken evolvegame.com
  16. Wraith evolvegame.com

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Evolve Review. IGN, 2016. [2016. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 24.)

További információk[szerkesztés]