Europa Universalis III

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Europa Universalis III
Fejlesztő Paradox Entertainment
Kiadó Paradox Entertainment
Sorozat Europa Universalis
Platformok PC (Windows)
Kiadási dátum 2007. január 23.
Műfaj stratégia
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Adathordozó DVD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Pentium4/Athlon 1,9 GHz CPU, 512 MB RAM, 128 MB DirectX 9.0-es videokártya T&L és PixelShader 2.0 támogatással, 1GB HDD, Windows 2000/XP/Vista

A játék jellemzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékmenet nagyjából követi a két előd és a hasonló jellegű más időszakban játszódó játékok által már alaposan kitaposott utat, egy érdekesen megvalósított valós idejű stratégiai játékról van ugyanis szó.

A játéktér maga a Föld, az időszak pedig az 1453-tól a napóleoni háborúk kezdetéig (1792) terjedő időszak. A játék elején kiválaszthatunk magunknak egy országot, és annak sorsát kell végigkövetni több mint 330 éven át.Az alapvető játékelemek nem változtak, itt is a legkisebb értelmes egység a térképen a tartomány vagy megye,itt lehet hajókat és katonákat előállítani.Más játékoktól eltérően ezzel a tartomány még nem a miénk, a tartományt csak úgy tudjuk végleg megszerezni, ha jó sok győzelmi pontot szereztünk.

Új játékelem lett az is, hogy a játékban felfogadhatunk szakértőket, akik csekély pénzbeli apanázs fejében a birodalom fejlődését egy-egy területen nagymértékben előremozdítják. Másik nagyon fontos újítás az úgynevezett Nemzeti Eszme, amit úgy képzelhetünk el, hogy amint átlépünk egy-egy fejlődési küszöböt, kapunk egy listát lehetséges eszmékről (például az új világ meghódítása, sorozott hadsereg, stb.).

Érdekes lehetőség még, hogy a játékos megváltoztathatja az államformát is.A játék 3 dimenziós lett. A játék alatt végig zene szól, kissé szimfonikus jellegű, ami egyrészt a játék időszakához, másrészt a gondolkodtató jellegéhez is jól illik.

A grafikától persze ne várjunk csodát, kifejezetten a kisebb teljesítményű grafikus chipekre helyezték a hangsúlyt a fejlesztők.

Kiegészítők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alapjáték után 4 kiegészítő látott napvilágot, melyek élvezetesebbé, izgalmassá varázsolják az Europa Universalis III-at. Sorrendben: Napoleon's Ambition, In Nomine, Heir to the Throne, Divine Wind. A legnagyobb változás a játékidővel kapcsolatos: több mint 4 évszázadon keresztül, 1399-től 1821-ig tudjuk újraírni a történelmet. Ugyanakkor rengeteg fontos módosítás jelent meg mind a diplomáciai, katonai, gyarmati, kereskedelmi, kormányzati stb. rendszerben.

2011. március 22-én a Paradox Interactive kiadta az Europa Universalis:Chronicles nevű csomagot, mely tartalmazza az alapjátékot, illetve a 4 kiegészítőt. Egy korábban megjelent csomag is ide sorolható, az Europa Universalis:Complete az alapjátékot, illetve a Napoleon's Ambitions, illetve Heir to the Throne kiegészítőt tartalmazza.

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pc Dome cikke az Europa Universalis III-ról