Europa Universalis III

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Europa Universalis III
Fejlesztő Paradox Entertainment
Kiadó Paradox Entertainment
Sorozat Europa Universalis
Motor Paradox Development Studio
Platformok PC (Windows)
Kiadási dátum 2007. január 23.
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.3
Műfaj stratégia
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Adathordozó DVD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Pentium4/Athlon 1,9 GHz CPU, 512 MB RAM, 128 MB DirectX 9.0-es videókártya T&L és PixelShader 2.0 támogatással, 1GB HDD, Windows 2000/XP/Vista
Az Europa Universalis III weboldala

Az Europa Universalis III egy valós idejű stratégiai játék, a Paradox Interactive sorozatának harmadik része.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékmenet nagyjából követi a két előd és a hasonló jellegű más időszakban játszódó játékok által már alaposan kitaposott utat, egy érdekesen megvalósított valós idejű stratégiai játékról van ugyanis szó.

A játéktér maga a Föld, az időszak pedig az 1453-tól a napóleoni háborúk kezdetéig (1792) terjedő időszak. A játék elején a játékos kiválaszthat magának egy országot, és annak sorsát követheti végig több mint 330 éven át. Az alapvető játékelemek nem változtak, itt is a legkisebb értelmes egység a térképen a tartomány vagy megye, itt lehet hajókat és katonákat előállítani, és ezek képzik a gazdaság alapját.

Új játékelem lett az is, hogy a játékos felfogadhat szakértőket, akik csekély pénzbeli apanázs fejében a birodalom fejlődését egy-egy területen nagymértékben előremozdítják. Másik nagyon fontos újítás az úgynevezett Nemzeti Eszme, amit úgy képzelhetünk el, hogy amint átlépünk egy-egy fejlődési küszöböt, kapunk egy listát lehetséges eszmékről (például az új világ meghódítása, vagy a sorozott hadsereg). Érdekes lehetőség még, hogy a játékos megváltoztathatja az államformát is.

Kiegészítők[szerkesztés]

Az alapjáték után négy további kiegészítő jelent meg. Időrendi sorrendben: Napoleon's Ambition, In Nomine, Heir to the Throne, Divine Wind. A legnagyobb változás a játékidővel kapcsolatos: több mint négy évszázad terjedelemre bővült. Tovább rengeteg fontos módosítás jelent meg mind a diplomáciai, katonai, gyarmati, kereskedelmi és kormányzati rendszerben.

További információk[szerkesztés]

Pc Dome cikke az Europa Universalis III-ról