Paradox Interactive

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paradox Interactive
Típus videojáték-fejlesztő
Alapítva 1998
Székhely Stockholm,  Svédország[1]
Vezetők Fredrik Wester,
Johan Andersson
Iparág Videojáték-ipar
Forma aktiebolag
Termékek videojátékok
Alkalmazottak száma 200

A Paradox Interactive weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Paradox Interactive témájú médiaállományokat.

A Paradox Interactive egy svéd videojáték-fejlesztő cég, amely történelmi témájú stratégiai videojátékaival vált ismertté. Több díjnyertes sorozat, így az Europa Universalis, a Hearts of Iron és a Crusader Kings köthető a nevéhez.[1] A cég egyúttal játékkiadóként is működik, saját és mások videojátékait kiadva, mint például a magyar Neocore Games fejlesztőcsapatét.[2] Ezeket mind kereskedelmi csatornákon, mind digitális terjesztéssel hozzák forgalomba. A cég vezető programozója Johan Andersson. Az Interactive eredetileg a Paradox Entertainment egyik részlege volt csupán, később azonban önálló céggé vált.

A Paradox indította el a Gamersgatet, amelyen keresztül legálisan lehet letölteni játékokat. 2010-ben bevételeik 40%-át tették ki az internetes eladások. A cég úgy értékelte, hogy a digitális terjesztésnek köszönhetően sok korábbi warezoló tért át a játékvásárlásra.[3]

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b Paradox Interactive. IGN. (Hozzáférés: 2011. szeptember 11.)
  2. Készül a King Arthur 2. SG.hu, 2011. január 19. (Hozzáférés: 2011. szeptember 11.)
  3. * A Paradox Interactive szerint fordulóponthoz érkezett a PC-s játékipar: a hajdani kalózok egy jelentős része már fizető vásárlóvá vált. (Hozzáférés: 2011. szeptember 11.)