Európai makroszeizmikus skála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az európai makroszeizmikus skála a Mercalli-skála továbbfejlesztett és Európában használt változata. EMS-98 néven is hivatkoznak rá, mert 1998-ban hozták nyilvánosságra az 1992-es tesztváltozat továbbfejlesztését követően. Kézikönyv is tartozik hozzá, amiben tájékoztató leírások, ábrák és az alkalmazására példák találhatóak.

Az egyes fokozatokat nem a földrengés fészkében felszabaduló energia mértékéből vezeti le mint azt például a Richter-skála teszi, hanem a hatás helyén, a rengés által okozott pusztításból. Így egyazon földrengés különböző helyeken eltérő fokozatúnak minősülhet.

I. Nem érezhető Nem érezhető, még a legkedvezőbb körülmények között sem.
II. Alig érezhető A rezgést csak egy-egy, elsősorban fekvő ember érzi, különösen magas épületek felsőbb emeletein
III. Gyenge A rezgés gyenge, néhány ember érzi, főleg épületen belül. A fekvő emberek lengést vagy gyenge remegést éreznek.
IV. Széles körben érezhető A rengést épületen belül sokan érzik, a szabadban kevesen. Néhány ember felébred. A rezgés mértéke nem ijesztő. Ablakok, ajtók, edények megcsörrennek, felfüggesztett tárgyak lengenek
V. Erős A rengést épületen belül a legtöbben érzik, a szabadban csak néhányan. Sok alvó ember felébred, néhányan a szabadba menekülnek. Az egész épület remeg, a felfüggesztett tárgyak nagyon lengenek. Tányérok, poharak összekoccannak. A rezgés erős. Felül nehéz tárgyak felborulnak. Ajtók, ablakok kinyílnak vagy becsukódnak.
VI. Kisebb károkat okozó Épületen belül szinte mindenki, szabadban sokan érzik. Épületben tartózkodók közül sokan megijednek, és a szabadba menekülnek. Kisebb tárgyak leesnek. Hagyományos épületek közül sokban keletkezik kisebb kár, hajszálrepedés a vakolatban, kisebb vakolatdarabok lehullanak.
VII. Károkat okozó A legtöbb ember megrémül, és a szabadba menekül. Bútorok elmozdulnak, a polcokról sok tárgy leesik. Sok hagyományos épület szenved mérsékelt sérülést: kisebb repedések keletkeznek a falakban, kémények ledőlnek
VIII. Súlyos károkat okozó Bútorok felborulnak. Sok hagyományos épület megsérül: kémények ledőlnek, a falakban nagy repedések keletkeznek, néhány épület részlegesen összedől.
IX. Pusztító Oszlopok, műemlékek ledőlnek vagy elferdülnek. Sok hagyományos épület részlegesen, néhány teljesen rombadől.
X. Nagyon pusztító Sok hagyományos épület összedől.
XI. Elsöprő A legtöbb épület összedől.
XII. Teljesen elsöprő Gyakorlatilag minden építmény megsemmisül.
(A leírások tömörítettek, a teljes leírás a forrásként hivatkozott angol nyelvű szövegben olvasható.)

Források[szerkesztés]