Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala
EUIPO building garden.jpg
Ország Spanyolország
Elhelyezkedése
Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (Spanyolország)
Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala
Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 38° 18′ 52″, ny. h. 0° 31′ 05″Koordináták: é. sz. 38° 18′ 52″, ny. h. 0° 31′ 05″
Az Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala témájú médiaállományokat.
A BPHH székháza Alicantéban, a tenger felől nézve.

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (teljes nevén Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (védjegyek és formatervezési minták); rövidítve: BPHH, angolul: Office for Harmonization in the Internal Market (Trade Marks and Designs), rövidítve: OHIM) az Európai Unió szakosított intézménye, amely a valamennyi (jelenleg 28) tagállamra kiterjedő közösségi védjegyek (CTM) illetve közösségi formatervezési minták lajstromozását végzi, bejelentés alapján. A bejelentések évente százezres nagyságrendjét tekintve igen sikeres és jelentős bevétellel rendelkező intézmény. 2014-ben ünnepelte alapításának 20. évfordulóját.[1]

2016. március 23.-tól a „Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (védjegyek és formatervezési minták)” elnevezés helyébe „Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala” (magyar rövidítése: EUSZTH) elnevezés, míg a „közösségi védjegy” kifejezés helyébe az „európai uniós védjegy” kifejezés lépett.[2][3]

2019. júniusában bejelentették, hogy megérkezett a Hivatalhoz a 2.000.000-ik európai uniós védjegybejelentés.[4]

Székhelye[szerkesztés]

Székhelye: Spanyolország, Alicante, Avenida de Europa 4.

Története[szerkesztés]

1994-ben alapították és 1996-ban kezdte meg a működését. A BPHH közösségi védjegybejelentéseket 1996. április 1-je óta fogad.

Vezetői[szerkesztés]

A BPHH elnöki tisztségét először a francia Jean-Claude Combaldieu, majd ezt követően a holland Wubbo de Boer töltötte be.

Az Európai Unió Tanácsának 2010. május 25-i határozata értelmében 2010. október 1-jétől a BPHH elnöke António-Serge de Pinho Campinos, a Portugál Szellemi Tulajdonvédelmi Intézet volt elnöke, a BPHH Igazgatótanácsának eddigi elnöke, míg 2010. november 1-jétől az elnökhelyettesi posztot a belga Christian L. L. G. Archambeau tölti be, aki addig az Európai Szabadalmi Hivatalban humánerőforrás területen látott el vezető pozíciót.

A fellebbezési tanácsok élére második alkalommal a francia Paul Alexandre Maier került, aki 1995 óta dolgozik a BPHH-nál. A fellebbezési tanácsok elnökei: a görög Théophilos Margellos, a spanyol Tomás de las Heras Lorenzo és a német Detlef Michael Schennen.

Valamennyi kinevezés 5 évre szól.

2016. március 23-tól, a hivatal névváltozásával egyidejűleg, a BPHH elnökének tisztsége is változik, mégpedig "az EUSZTH ügyvezető igazgatója" megnevezéssel.

Az igazgatótanács[szerkesztés]

Az EUSZTH (korábban BPHH) igazgatótanácsa a tagállamok és az Európai Bizottság egy-egy képviselőjéből, valamint azok helyetteseiből áll. Az igazgatótanács tanácsadói és véleményezési jogkörrel rendelkezik. Összeállítja az EUSZTH vezető tisztviselő-jelöltjeinek listáját, az EUSZTH hatáskörébe tartozó ügyekben tanácsot ad a hivatal elnöke részére, továbbá véleményezi az EUSZTH általi vizsgálatra vonatkozó iránymutatásokat. Az igazgatótanács a hivatal elnöke és az Európai Bizottság számára véleményt adhat, illetve tőlük tájékoztatást kérhet.[5]

Elnöke[szerkesztés]

A BPHH igazgatótanácsa 2011. január 1-jétől 3 évi időtartamra Ficsor Mihályt, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettesét választotta elnöknek. A három évre szóló mandátum leteltével az igazgatótanács a 2013. november 19-én, Alicantéban megtartott 41. ülésén ismét őt választotta meg elnökéül. Az elnök megbízatása 2014. január 1-jétől kezdődően 3 évre szól.[5][6]

A közösségi védjegyrendszer módosítása[szerkesztés]

2015. december 24-én jelent meg a közösségi védjegyrendelet módosított végrehajtási rendelete,[2] amely két lépcsőben, 2016. március 23-án és október 1-jén lépett hatályba.

A preambulum (2) bekezdése két terminológiai változtatást tartalmaz: „A lisszaboni szerződés hatálybalépésének következtében aktualizálni kell a 207/2009/EK rendelet terminoló­giáját. Ennek keretében a „közösségi védjegy” kifejezés helyébe az „európai uniós védjegy” kifejezés lép. A „Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (védjegyek és formatervezési minták)” elnevezés helyébe „Az Európai Unió Szellemi Tulajdonjogi Hivatala” elnevezés ... lép, hogy megfelelőbben tükrözze a Hivatal által ténylegesen végzett munkát.”

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]