Eugénie Djendi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eugénie Djendi
Született1923. április 8.[1]
Annaba
Elhunyt1945. január 18. (21 évesen)
ravensbrücki koncentrációs tábor
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása
Kitüntetéseia francia Becsületrend lovagja[2]
Halál okalőtt seb
SablonWikidataSegítség

Eugénie Mélika Manon Djendi (Annába, 1923. április 8.Ravensbrück(wd), 1945. január 18.) a francia ellenállás tagja a második világháborúban.

Élete[szerkesztés]

1923-ban született az algériai Bône-ban, apja az „őslakos” muszlim Salah ben Chefaï Djendi, anyja a korzikai származású Antoinette Silvani volt. gyermekeként. A francia Algériában(wd), Bône-ban, majd Algírban nőtt fel. 1943. január 11-én jelentkezett a Lucien Merlin tábornok által létrehozott Corps féminin des transmissions nevű női hadtestbe. A hadtest tagjait Merlinettes-ként(wd) emlegették.

1943 tavaszán részt vett a tunéziai hadjáratban, először Kefben, majd Tuniszban. 1943 őszén felkérték, hogy csatlakozzon a francia katonai biztonsági szolgálathoz Algírban; erre a tevékenységre az Algír melletti Staoueliben(wd) képezték ki. A különleges szolgálat ügynökeként Eugénie Djendi a Jenny Silvani nevet vette fel.

1943. március 20-án Angliába utazott, ahol rádiós képzést kapott. 1944. április 9-én a Brit Királyi Légierő gépével indult el Franciaországba, és Sully-sur-Loire környékén ejtőernyővel ugrott le. Sikerült rádiókapcsolatot létesítenie Londonnal, de másnap a Gestapo (társaival együtt) letartóztatta. Kihallgatásra Orléans-ba illetve Párizsba vitték, majd mivel a szövetséges csapatok közeledtek Párizs felé, 1944. augusztus 2-án a romainville-i erődbe(wd), augusztus 11-én a ravensbrücki koncentrációs táborba szállították. Itt kapcsolatba lépett bajtársaival, Marie-Louise Cloarec-kel, Pierrette Louinnel és Suzanne Mertzizennel. A nők kérését, hogy hadifogoly-táborba kerüljenek át, elutasították, és 1945. január 18-án kivégezték őket. Holttesteiket elégették és egy közeli erdőbe temették.

Kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eugénie Djendi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eugénie Djendi című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Dominique Camusso – Marie-Antoinette Arrio: La vie brisée d'Eugénie Djendi: De l'Algérie à Ravensbrück la légende et la mémoire. Paris: L'Harmattan. 2020. = Mémoires du XXe siècle, ISBN 978-2-343-19952-8  .
  • Mireille Hui: Les Merlinettes: Pendant la Seconde guerre mondiale: période de 1942 à 1945. Flayosc: Le Livre à l'Unité. 1999. ISBN 2-912777-24-0  
  • Lucien Merlin: Les Femmes dans l'arme des transmissions. Alger: Imbert. 1947.  
  • Bernard O'Connor: Agents Françaises: French Women Infiltrated in France during the Second World War. (hely nélkül): Lulu Press, Inc. 2016. ISBN 9781326704988