Eufráteszi Pajzs hadművelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eufráteszi Pajzs hadművelet
Arab tavasz - Szíriai polgárháború
Dátum 2016. augusztus 24.2017. március 31.
Helyszín Szíria
Casus belli Kurd területhódítás a török határ mentén
Harcoló felek
Flag of Turkey.svg Törökország
Flag of Syria 2011, observed.svg Szabad Szíriai Hadsereg
People's Protection Units Flag.svg Kurd milícia
Flag of the Islamic State of Iraq and the Levant2.svg Iszlám Állam

Az Eufráteszi Pajzs hadművelet (törökül: Firat Kalkani) a szíriai polgárháborúba való török katonai beavatkozás elnevezése 2016. augusztus 24. és 2017. március 31. között.

Előzmény[szerkesztés]

A hadművelet célja[szerkesztés]

A hadművelet hivatalos célja az Iszlám Állam legyőzése és Rakka felszabadítása volt.

A valódi cél azonban feltehetően annak megakadályozása volt, hogy a keletről előrenyomuló kurd csapatok – miután átkeltek az Eufrátesz folyón és teljesen elfoglalták a szíriai Manbij tartományt – egyesülhessenek a szíriai Afrin régiót uraló nyugati kurd csapatokkal, ezzel egybefüggő kurd fennhatóságot építve ki Törökország déli határán.

A hadművelet[szerkesztés]

2016. augusztus 24-én, az Eufrátesz folyó jobb partján fekvő Dzsarablosz város térségében 20 török tank hatolt be Szíria területére egy kilométeres mélységben, amik mellett a török szárazföldi erők különleges egysége is csatlakozott a hadművelethez. Az egységek megkezdték egy aknamentes folyosó kialakítását. A török erőkhöz a Szabad Szíriai Hadsereg egységei is csatlakoztak. Az előrenyomulást a török és az amerikai légi egységek is támogatták.

augusztus 29-én az előrenyomuló csapatok elérték a Sajur folyót, melynek túlsó oldala kurd megszállás alatt állt. A törökök nem támadták meg a kurdokat, hanem délnyugat felé nyomultak tovább.

szeptember 4-én Binali Yıldırım török miniszterelnök bejelentette, hogy a török csapatok és a Szabad Szíriai Hadsereg egységei a török-szír határ teljes hosszában megtisztították a területet az Iszlám Állam csapataitól.

november 6-án a törökök elérték Al-Bab városát, melyet csak hosszú harcok után, 2017. február 23-án foglaltak vissza az Iszlám Állam csapataitól. Ezután a török előrenyomulás megállt, mert a közben Aleppó felől előrenyomuló szíriai csapatok teljesen elzárták a törökök elől a Rakka felé vezető utakat, a kurdok által uralt Afrin és Manbij tartományokba pedig jelképes nagyságú szír, orosz és amerikai csapatok érkeztek, hogy megakadályozzák a további török-kurd összecsapásokat.

2017. március 31-én Binali Yıldırım bejelentette, hogy a hadművelet véget ért: "Al-Bábot megtisztították a terroristáktól, 2015 négyzetkilométernyi területet tettek biztonságossá, a Törökországból hazatérő szíriai menekültek letelepedtek itt, és az élet visszatért a normális kerékvágásba".

Források[szerkesztés]