Ericabatrachus baleensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Ericabatrachus baleensis
Ericabatrachus baleensis from Siu-Ting et al. BMC Evol Biol 2014.png
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Petropedetidae
Nem: Ericabatrachus
Faj: E. baleensis
Tudományos név
Ericabatrachus baleensis
Largen, 1991
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ericabatrachus baleensis témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ericabatrachus baleensis témájú kategóriát.

Az Ericabatrachus baleensis a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és a Petropedetidae családba tartozó Ericabatrachus nem monotipikus faja. Besorolását sokáig vitatták, de a molekuláris analízis egyértelműen a Petropedetidae családba helyezi,[1] a korábbi helye, a Phrynobatrachidae vagy a Pyxicephalidae család helyett.

Elterjedése[szerkesztés]

A faj Etiópia endemikus faja; az ország Bale hegységében honos 2400–3200 méteres tengerszint feletti magasságban. Eddig csak három, jól körülhatárolt területen figyelték meg, teljes elterjedési területét 0,96 km átmérőjűnek becsülik.

Megjelenése[szerkesztés]

Az Ericabatrachus baleensis apró termetű békafaj. A kifejlett hímek hossza 19–22 mm, a nőstényeké 23–27 mm. Mellső lábukon nincs, hátsó lábukon csak kezdetleges úszóhártya található. A kifejlett hímek combján jól látható mirigyek láthatók.[2]

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A fajra legnagyobb fenyegetést élőhelyének folyamatos pusztulása jelenti, mely főleg a legeltetés, és az erdőirtás következménye. A rajzóspórás gombák előfordulása az etióp magasföldi kétéltűekben jelentős, és ebben a fajban is megfigyelték, de ennek hatása még nem ismeretes.[3]

A faj teljes ismert elterjedési területe a Bale Mountains National Park területére esik. Az etióp természetvédelmi hatóság és a Frankfurti Zoológiai Társaság már régóta folytat természetvédelmi tevékenységet a parkban, de ebből hiányoznak a kifejezetten kétéltűekre vonatkozó feladatok.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Frost, Darrel R.: Ericabatrachus Largen, 1991. Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 6.0. American Museum of Natural History, 2014. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  2. Largen, M. J. (1991). "A new genus and species of petropedetine frog (Amphibia Anura Ranidae) from high altitude in the mountains of Ethiopia". Tropical Zoology 4: 139.
  3. Gower et al. 2012

Források[szerkesztés]