Eper-generáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Eper-generáció (kínaiul: 草莓族; pinyin: Cǎoméi zú; vagy 草莓世代; cǎoméi shìdài)[1] egy kínai nyelvű neologizmus az 1982-től kezdődően született tajvaniakra (ami a nyugati millennium-generációnak és a Z generációnak felel meg), akik "könnyen összetörnek", mint az eper - vagyis nem bírják a társadalmi nyomást és a kemény munkát, mint a szüleik generációja; a kifejezés olyan emberekre utal, akik engedetlenek,[2] elkényeztetettek, önzőek, arrogánsak és lomhák a munkában.[3]

A kifejezés abból a felfogásból ered, hogy e generáció tagjai a szüleik túlzott védelmében és gazdasági jólétben nőttek fel, hasonlóan ahhoz, ahogyan az epret védett üvegházakban termesztik, és más gyümölcsökhöz képest magasabb árat kérnek érte.

A kifejezés kezd egyre nagyobb teret nyerni a kelet-ázsiai sajtóban, mivel a fogyasztói magatartás szempontjából egy növekvő demográfiai vagy pszichográfiai csoportot jelölhet meg vele. Az epergeneráció, akárcsak a kínai 80-as évek utániak, a nyugati világban az ezredfordulósok vagy az úgynevezett hópehely-generáció ázsiai megfelelője lehet.

Ironikus használat[szerkesztés]

A kifejezésre ironikusan utalva, egy 2008-as diákvezérelt politikai mozgalom Tajvanon elindította a Wild Strawberries Movement (Vad eper mozgalom) nevet. Ez a mozgalom válasz volt a Kínai Szövetség a Tajvani-szoroson Átnyúló Kapcsolatokért (ARATS) elnökének, Csen Jünlinnek a szigetre tett látogatására.[4][5] A Csen ellen irányuló tüntetéseken a rendőrség fellépése elnyomta a tajvani nemzeti zászló kitűzését és a tajvani dalok lejátszását. Ez arra késztetett egy 400 fős diákcsoportot Tajpejben, Tajvanon, hogy ülősztrájkot kezdjen a végrehajtó jüan előtt, tiltakozásul a tajvani felvonulási és gyülekezési törvény (kínaiul: 集會遊行法) ellen.[6]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rachel: The Strawberry Generation. sex.ncu.edu.tw . National Central University Center for the Study of Sexuality. (Hozzáférés: 2016. július 1.)
  2. Schott, Ben. „Strawberry Generation”, The New York Times, 2008. november 30. 
  3. Strawberry generation. People's Daily Online, 2010. január 7. [2012. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 14.)
  4. Cooper, Marc: Taiwanese students protest demonstration law. The Huffington Post, 2008. december 7. (Hozzáférés: 2008. december 12.)
  5. Wild Strawberries: Taiwanese Student Movement Stirs Anew. International Herald Tribune, 2008. december 8. (Hozzáférés: 2008. december 12.)
  6. DPP proposes parade law amendment. Taipei Times, 2008. november 11. (Hozzáférés: 2008. november 11.)

További információk[szerkesztés]