Engelsbergi vasmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Engelsbergi vasmű
Világörökség
Adatok
OrszágSvédország
Világörökség-azonosító
TípusKulturális helyszín
KritériumokIV
Felvétel éve[[1993[1]]]
Elhelyezkedése
Engelsbergi vasmű (Svédország)
Engelsbergi vasmű
Engelsbergi vasmű
Pozíció Svédország térképén
é. sz. 59° 58′ 09″, k. h. 16° 00′ 37″Koordináták: é. sz. 59° 58′ 09″, k. h. 16° 00′ 37″
A Wikimédia Commons tartalmaz Engelsbergi vasmű témájú médiaállományokat.

Az Engelsbergi vasmű (svéd nyelven: Engelsbergs bruk) egy vasmű Svédország Ängelsberg nevű településén az ország keleti részén Fagersta községben Västmanland megyében. A vasgyárat a svéd Per Larsson Gyllenhöök építtette 1681-ben, majd korának egyik legmodernebb vasgyárává fejlesztette a 18. században. Az Engelsbergi Vasmű 1993-ban az UNESCO világörökség része lett.

Története[szerkesztés]

A régió acélgyártásának története legalább a 13. századig nyúlik vissza. A helyi parasztok ércet bányásztak, valamint elkezdtek különféle fejletlen kemencéket kialakítani a fémek gyártásához. A 16. század végére korszerű gyártási technológiát fejlesztettek ki Engelsbergben és a ennek következtében a termelékenység nagyban megnövekedett a következő évtizedek során.

Jellemzői[szerkesztés]

A védett épületek közé tartozik egy vidéki kastély épülete, a minőségellenőr háza, valamint az olvasztóház a nagyolvasztó kemencével.

UNESCO világörökségi helyszín[szerkesztés]

Az Engelsbergi vasmű az UNESCO világörökségi helyszíne 1993 óta. A listára való felkerülést az UNESCO az alábbiakkal magyarázta:

„Svédország minőségi acélgyártása vezető hatalommá tette az országot ezen a téren a 17. és 18. századok során. Jelen helyszín a legjobb állapotban fennmaradt és legteljesebb példája a svéd acélgyártás eme formájának.”

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Engelsberg Ironworks. whc.unesco.org. (Hozzáférés: 2017. április 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Engelsberg Ironworks című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.