Enella Benedict

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Enella Benedict
Edith (Enella Benedict festménye, 1895)
Edith (Enella Benedict festménye, 1895)
Született

Lake Forest[1]
Elhunyt

Richmond[1]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • festőművész
  • művész
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Enella Benedict témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Enella Benedict (Lake Forest, Illinois, 1858. december 21.Richmond, Virginia, 1942. április 6.) amerikai realista festő, szociális reformer és pedagógus.

Pályafutása[szerkesztés]

Festést és rajzot tanult a Lake Forest Egyetemen, majd Chicagóban a School of the Art Institute és a New York-i Art Students League művészeti iskolákban képezte magát tovább. Végül Párizsba utazott, és a Julian Akadémián tanult.

1892-ben költözött a chicagói Hull House befogadó és közösségi házba, és ott művészeti iskolát létesített. A közösségi házat eredetileg azzal a céllal nyitották meg, hogy a szegény európai bevándorlók jobb körülmények között lakhassanak. Az iskolában a bevándorlókat, a környéken lakó hátrányos helyzetű fiatalokat és munkásokat művészeti és irodalmi képzésben részesítették. A szociális program keretében agyagozást, rajzot, festést és litográfiát tanítottak. Az iskola megszervezte, hogy a tehetséges amatőr művészek kiállíthassák alkotásaikat. Enella Benedict akvarell és olajfestményein város- és tájképeket, valamint a környezetében élő embereket örökítette meg. Stílusára a realizmus és az impresszionizmus hatottak.

Festményeit többek között a National Museum of Women in the Arts (Washington), a Smithsonian Intézet gyűjteménye, a Rockford Art Museum, és a Hull House őrzik.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b c d Directory of Southern Women Artists. The Johnson Collection
  • Kimberly Ewald: Enella Benedict (angol nyelven). Illinois Women Artists Project. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 23.)
  • Enella Benedict (angol nyelven). askart.com. (Hozzáférés: 2017. november 23.)