Emily Brontë

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Emily Brontë
Emily, bátyja, Branwell festményén
Emily, bátyja, Branwell festményén
Élete
Született 1818. július 30.
Thornton
Elhunyt 1848. december 19.) (30 évesen)
Haworth,
Sírhely Nyugat-Yorkshire
Nemzetiség Anglia angol
Szülei Patrick Brontë
Maria Branwell
Pályafutása
Írói álneve Ellis Bell
Jellemző műfaj(ok) regényírás
Fontosabb művei Üvöltő szelek
Emily Brontë aláírása
Emily Brontë aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Emily Brontë témájú médiaállományokat.

Emily Jane Brontë (ejtsd: emili dzséjn bronti) (Thornton, 1818. július 30.Haworth, 1848. december 19.) angol költőnő és regényíró, az angol romantika talán legnagyobb prózaírója, a Brontë nővérek három tagja közül a második. Egyetlen regénye, az Üvöltő szelek nemcsak az angol irodalom egyik klasszikusa, de sokak szerint az első modern angol regény is. Írói álneve Ellis Bell volt.

Élete[szerkesztés]

Emily a yorkshire-i Thorntonban született Patrick Brontë és Maria Branwell ötödik gyermekeként (a hat közül). A Brontë család ír származású volt. 1820-ban a család Haworth-ba költözött, ahol édesapja káplán lett. Ebben a környezetben mutatkozott meg igazán tehetsége az irodalomhoz. Gyermekkorában, édesanyja halála után, a három nővér – Charlotte, Emily, Anne – és fiútestvérük, Branwell képzeletbeli birodalmakat találtak ki (Angria, Gondal, Gaaldine) és történeteket írtak hozzájuk.

1837 októberében Emily nevelőnőként kezdett dolgozni Miss Patchett női akadémián Law Hill Hall-ban, Halifax közelében. 1842 februárjától Charlotte-tal egy magániskolába járt Brüsszelbe, majd iskolát nyitottak az otthonukban, ám nem voltak tanulóik.

Miután nővére, Charlotte felfedezte, hogy Emily költői tehetség, nővérével és húgával 1846-ban elhatározták, hogy a költeményeikből kiadnak egy gyűjteményt. Hogy elkerüljék a női írók elleni kortárs előítéleteket, írói álneveket vettek fel. Mind a hárman megtartották nevük kezdőbetűit. Így lett Charlotte Currer Bell, Anne Acton Bell, és Emily Ellis Bell.

Emily 1847-ben publikálta egyetlen regényét, az Üvöltő szeleket három kötetben (a harmadik kötet húga, Anne Agnes Grey-ét tartalmazta). Innovatív szerkezete meglepte a kritikusokat, emiatt vegyes fogadtatása volt, mikor először megjelent. Később az angol irodalmi egyik klasszikusává vált. 1850-ben Charlotte önálló regényként újra kiadatta, Emily igazi nevével.

Mint a nővérei, ő is elég sokat betegeskedett a sanyarú otthoni és iskolai viszonyok miatt. Szeptemberben, a bátyja temetése alatt megfázott, ám minden orvosi kezelést elutasított. Így halt meg tuberkulózisban 1848. december 19-én.

Magyarul[szerkesztés]

  • Üvöltő szelek; ford. Sőtér István; Athenaeum, Bp., 1940 (Híres könyvek)
  • Emily Brontë versei; vál., utószó Kiss Zsuzsa, ford. Csengery Kristóf et al.; Európa, Bp., 1988 (Lyra mundi)
  • Üvöltő szelek; ford. Borbás Mária; Európa, Bp., 1993 (Európa klasszikus regények)
  • Üvöltő szelek; ford. Feldmár Terézia; Ulpius-ház, Bp., 2006

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]