Emilio Mola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Emilio Mola
Emilio Mola.jpg
Beceneve Direktor (El Director)
Született 1887. június 9.
Placetas, Villa Clara, Flag of Spain (1785–1873, 1875–1931).svg Kuba
Meghalt 1937. június 3. (49 évesen)
Alcocero de Mola, Flag of Spain (Civil) alternate colours.svg Spanyolország
Sírhely Sala de Exposiciones Conde de Rodezno
Állampolgársága spanyol
Nemzetisége spanyol
Szolgálati ideje 1904–1932
1933–1937
Rendfokozata Tábornok
Egysége Északi hadsereg
Csatái

Rif háború
Spanyol polgárháború

Madrid ostroma
Kitüntetései Medalla Militar
Iskolái Toledói Gyalogosakadémia
A Wikimédia Commons tartalmaz Emilio Mola témájú médiaállományokat.

Emilio Mola y Vidal, Mola 1. hercege, Spanyolország Grandéja (1887. június 9.1937. június 3.) spanyol katona, a nacionalisták egyik szervezője és vezetője volt a spanyol polgárháború elején. Harcolt a Rif háborúban az afrikai spanyol gyarmatokon a reguláris hadsereg tisztjeként. 1927-ben léptették elő dandártábornokká, 1930-ban Primo de Rivera bukása után a belbiztonság igazgatója lett. Erősen antiszemita volt, aki a lázadásokat és a második köztársaságot a zsidóknak tulajdonította.[1] Miután 1936-ban a Népfront került kormányra, hazahívták Marokkóból és Pamplona katonai kormányzójává nevezték ki. Jelentős része volt a polgárháborút kirobbantó katonai puccs megszervezésében és a harcokban az északi hadsereg vezetését bízták rá. Madrid ostroma során ő használta az ötödik hadoszlop kifejezést.[2] 1937. június 3-án halt meg repülőgép-balesetben, aminek következtében Francisco Franco maradt a nacionalisták egyetlen prominens vezetője.

Életpályája[szerkesztés]

1887. június 9-én született az akkoriban spanyol gyarmat Kubában egy ott állomásozó katonatiszt gyerekeként. 1907-ben beiratkozott a toledói Gyalogsági Akadémiára. Részt vett a Spanyol Marokkóban folyó Rif háborúban, ahol megkapta a Medalla Militar Individual kitüntetést. 1927-ben dandártábornokká léptették elő. 1930-ban a belbiztonság igazgatója lett és elvei miatt összeütközésbe került a liberális és szocialista politikusokkal. Az 1936-os választást követően ezért Marokkóból Pamplonába vezényelték katonai kormányzónak, mivel azt a pozíciót jelentéktelennek tekintették.[3] Mola azonban ennek köszönhetően könnyebben tudta megszervezni a katonai puccsot és kapcsolatot tarthatott a karlistákkal. A szervezkedésben „Direktor” fedőnéven vett részt.

Manuel Azaña elnök július 18-án megpróbált megegyezni a tábornokokkal és Mola számára hadügyminiszterséget ajánlott a kormányban, azonban ők eddigre már elhatározták a puccs véghezvitelét, és másnap Mola bejelentette Navarrában a lázadást. A puccs sok sikertelenséggel indult; 20-án lezuhant a vezetőnek szánt José Sanjurjo gépe és a lázadók csak kevés helyen tudták sikeresen átvenni a hatalmat, a Népfront-kormány pedig a helyén maradt. Szeptember végére sikerült stabilizálni a nacionalisták pozícióit, és Mola 9 másik tábornokkal együtt elfogadta Franco katonai és államfői vezetését. Mola az északi hadsereg irányítását kapta meg. Októberben sikertelen támadást vezetett Madrid ellen.[3]

1937. június 3-án repülőgépe a rossz időjárási viszonyok miatt lezuhant és Mola életét vesztette a balesetben. Miután a nacionalisták másik prominens vezetője, Sanjurjo is így halt meg, és ezt követően Franco maradt az egyetlen jelentős vezető, így hamar felmerült a gyanú, hogy része volt ezen balesetek előidézésében. Erre azonban nem sikerült bizonyítékot találni.[3][4] Halála után Franco posztumusz Mola 1. hercegévé és Spanyolország Grandéjává tette, amit fia, Emilio Mola y Bascón örökölt meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul Preston, The Theorists of Extermination, pp. 52-57 in Unearthing Franco's Legacy, University of Notre Dame Press, 2010
  2. Dwight L. Bolinger: Fifth Column Marches On. Yake University. (Hozzáférés: 2012. július 31.)
  3. a b c Emilio Mola. Spartacus Educational. [2013. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 27.)
  4. Jackson, Gabriel, The Spanish Republic and the Civil War 1931-39, New Jersey , 1967.

Források[szerkesztés]

  • Antony Beevor: A spanyol polgárháború, Európa Könyvkiadó, Budapest, 2002, ISBN 963-07-7216-7