Elsenztalbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
"Elsenztalbahn"
Motorvonat a vonalon
Motorvonat a vonalon
Az Elsenztalbahn útvonala
 Hossz: 80 km km
 Feszültség: 15 kV, 16⅔ Hz (építés alatt) ~

Az Elsenztalbahn egy 1435 mm nyomtávú vasútvonal Németországban. A kereken 80 km hosszúságú vonal, a Heidelberg és Heilbronn közötti Rhein-Neckar körzetének Heilbronn-, és a Neckar-Odenwald körzetnek területén húzódik.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vonal jelenleg felújítás alatt áll, egy 2002 decemberében végrehajtott haszon/költség-elemzés után 2004 májusában kezdődött el a tervezés és 2007 szeptemberben pedig aláírták a finanszírozási szerződést.

2008. augusztus 4-én hivatalosan megkezdődtek az Elsenz- und Schwarzbachtalbahn építési munkálatai, melyek a 2009. decemberi menetrendváltásra befejeződnek.

A kivitelezési munkák a Neckargemünd - Sinsheim - Eppingen, illetve Meckesheim - Aglasterhausen és Sinsheim - Bad Friedrichshall/Jagstfeld vonalak villamosítása mellett 19 állomás 70 – 140 m hosszúságú, 760 mm magasságú peronokkal, valamint korszerű S-Bahn rendszerű megállóhelyi felszereléssel lesznek kiépítve és S-Bahn szabványúra kialakítva. Összesen 1180 db felsővezetéktartó oszlopot állítanak fel és kereken 110 km hosszú felsővezetéket építenek. További fontos infrastrukturális intézkedések (vágánysüllyesztés, híd-megemelés, valamint a pálya-útátjárók és biztosítótechnika megújítása) folyamatban vannak. Az S-Bahn projekt keretében időben később építik ki Sinsheim Múzeum állomást. A Stadtbahn Heilbnronn-Nord területén, vagyis Sinsheim-Steinsfurt és Bad Friedrichshall-Jagtsfeld állomások lesznek az elővárosi megállóhelyeknek megfelelően kiépítve. Sinsheim és Sinsheim Múzeum állomások az S-Bahn projekt keretében a következő években kerülnek kiépítésre. A beruházás összköltsége 81,5 millió euró.

A beruházás szövetségi projekt keretében elővárosi vasútnak lett besorolva és Baden-Württemberg tartomány is finanszírozza. Az áthárítható költségek 60%-át a szövetségi állam viseli, és ez a becslések szerint 66,9 millió euró.

A Baden-Württemberg tartomány és a kommunális oldal az építési költségek 20%-os részét viseli.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Hans-Wolfgang Scharf: Eisenbahnen zwischen Neckar, Tauber und Main. Bd. 1: Historische Entwicklung und Bahnbau. EK-Verlag, Freiburg (Breisgau) 2001, ISBN 3-8825-5766-4.
  • Hans-Wolfgang Scharf: Eisenbahnen zwischen Neckar, Tauber und Main. Bd. 2: Ausgestaltung, Betrieb und Maschinendienst. EK-Verlag, Freiburg (Breisgau) 2001, ISBN 3-8825-5768-0.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Elsenztalbahn témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]