Ejury Nándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ejury Nándor
Született1846. szeptember 7.
Nagykanizsa
Elhunytnem ismert
Állampolgárságamagyar
GyermekeiEjury Lajos
Foglalkozásagépészmérnök
SablonWikidataSegítség

Ejury Nándor, Ejuri Ferdinánd Béla (Nagykanizsa, 1846. szeptember 7. (keresztelés)[1] – ?[2]) magyar gépészmérnök, főgépész, Ejury Lajos édesapja.

Életpályája[szerkesztés]

A keszthelyi Festetics-kastély a 21. században

Apja Ejuri János műépítész volt, aki állami hídépítő főútmesterként dolgozott, édesanyja Rupp Erzsébet. Középiskolai tanulmányait Sümegen végezte a reáliskolában. A szülei Bécsbe küldték négy évre tanoncként a szesz-cukor- és sörgyári felszerelést készítő Prick céghez. Ejury Nándor harmadéves tanoncként részt vett a Mikes-féle szeszgyár építésénél; a gyárat ő adta át és ő végezte az első főzést is. Mint negyedéves tanonc ő építette gróf Batthyány Zsigmond zalaszentgróti szeszgyárát, ahol ő tanította be a kezelést is. 1865-ben Grazban járt tanulmányúton, a Kőrössy-féle gép- és vashídgyárban. Ugyanebben az évben Nagykorpádon épített gőzmalmot. 1876-ban a Festetics uradalom szolgálatába lépett Taranyban.

1885-ben lett főgépész Keszthelyen. Az ő nevéhez fűződik az akkoriban épült európai hírű Festetics-kastély világítására szolgáló gázgyár, a 7 kilométeres vízvezeték, meleg szolgáltatására a központi fűtés, az egész uradalom területére szóló telefonhálózat, valamint szökőkutak, üvegházak létesítése. Később az ő felügyelete alá kerültek a kastély elektrotechnikai berendezése, a gázgyár helyére kerülő fűrésztelep, a gőzekék és a traktorok is. Számos szakképzett iparos került ki az ő műhelyéből. Hosszú időn keresztül volt választott képviselőtestületi tag. Emellett állandó községi szakértői feladatokat is elvégzett.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • A Nagyatádon rendezett mezőgazdasági gépipari kiállításon egy első és egy második díjat nyert.
  • Az önkéntes tűzoltóegyesület és az Iparosok Dalköre dísztagjának választotta őt.
  • V. osztályú polgári érdemkereszt (1927, szolgálatának 50. évfordulója alkalmából)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]