Antipodes-kecskepapagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Egyszínű papagáj szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Antipodes-kecskepapagáj
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
IUCN3.1[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Öregcsalád: Papagájszerűek (Psittacoidea)
Család: Szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae)
Alcsalád: Rozellaformák (Platycercinae)
Nemzetség: Rozellarokonúak (Platycercini)
Nem: Cyanoramphus
Faj: C. unicolor
Tudományos név
Cyanoramphus unicolor
Lear, 1831
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Antipodes-kecskepapagáj témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Antipodes-kecskepapagáj témájú médiaállományokat és Antipodes-kecskepapagáj témájú kategóriát.

Az Antipodes-kecskepapagáj (Cyanoramphus unicolor), korábban ellenlábas-szigeteki kecskepapagáj, a madarak osztályába, a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez, ezen belül a szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae) családjához tartozó faj. Az Új-Zélandhoz tartozó Ellenlábas-szigeteken őshonos; egyike a szigeten található két papagájfajnak. A faj neve elterjedési területére utal.[2]

Az Antipodes-kecskepapagáj egyike a világ öt talajlakó papagájfajának (ez nem jelenti azt, hogy a faj röpképtelen lenne). Hosszú életű madár, mely akár 10 évig is élhet. Az egerek behurcolása az Ellenlábas-szigetekre komoly kihívás elé állítja ezt a madarat, mivel az egerekkel versenyeznie kell a táplálékforrásokért.

Taxonómia és rokon fajok[szerkesztés]

A kecskepapagájok (Cyanoramphus nem) közé körülbelül tucatnyi kis-közepes méretű, morfológiailag igen hasonló, zöld tollazatú papagájfaj tartozik, melyek mindegyike Új-Zélandon és a környező szigeteken őshonos.

Közülük az Ellenlábas-szigeteken két faj fordul elő: a nagyobb méretű Antipodes-kecskepapagáj és a valamivel kisebbre növő Hochstetter-kecskepapagáj (Cyanoramphus hochstetteri). Korábban a Hochstetter-kecskepapagájt a pirosfejű kecskepapagáj (Cyanoramphus novaezelandiae) alfajának tartották, ma azonban egyes források önálló fajként tartják számon.[3] Az Antipodes-kecskepapagáj legközelebbi rokona a Hochstetter-kecskepapagáj.

Életmódja[szerkesztés]

Az Antipodes-kecskepapagáj a Cyanoramphus nem legnagyobb faja; 30 cm (12  in) hosszú.[4]

A kecskepapagájok általában leveleket, rügyeket, füvet, és fűcsomókat esznek; valamint időnként magokból, virágokból, és halott tengeri madarakból táplálkoznak. Az Antipodes-kecskepapagáj prédái közé tartozik a viharfecskefélék közé tartozó szürkehátú viharfecske (Garrodia nereis) is. Bemegy az üregekbe, hogy megölje a felnőtteket; ha túl kicsi a lyuk, ki is bővíti azt.[5] A papagájok között ritka más madarak prédává tétele; ez közös jellemzője a Kaikoura régiói keával.

Az Antipodes-kecskepapagájok sok időt töltenek a földön; és nagyon kis csoportokban, párban vagy magányosan élnek.

Természetvédelmi státusza[szerkesztés]

Az Antipodes-kecskepapagáj állománya stabil, azonban a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján sebezhetőként szerepel.[6] Állományát 2000-3000 példányra becsülik. Eredetileg csak a névadó szigeteken éltek, most már viszont kis számban a szárazföldön is jelen vannak; ez kevesebb mint 20 fogságban tartott példányt jelent.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BirdLife International: 'Cyanoramphus unicolor'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2012. július 5.)
  2. Oláh György, Bankovics Attila (2022). „A papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez tartozó fajok magyar nevei”. Állattani Közlemények 107 (1-2), 109–174. o. DOI:10.20331/AllKoz.2022.107.1-2.5.  
  3. IOC World Bird List. (Hozzáférés: 2023. június 6.)
  4. Forshaw (2006). plate 59.
  5. Greene, T. (1999) "Aspects of the ecology of Antipodes Parakeet ( Cyanoramphus unicolor) and Reischek's Parakeet ( C. novaezelandiae hochstetten) on Antipodes Island, October - November 1995 Archiválva 2007. június 28-i dátummal a Wayback Machine-ben" Notornis 46: 301-310
  6. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN Red List of Threatened Species. (Hozzáférés: 2019. október 26.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Antipodes Parakeet című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]