Egyszínű papagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Egyszínű papagáj
Cyanoramphus unicolor, Pengo.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
IUCN3.1[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Laposfarkúpapagáj-formák (Platycercinae)
Nem: Cyanoramphus
Faj: C. unicolor
Tudományos név
Cyanoramphus unicolor
Lear, 1831
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Egyszínű papagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Egyszínű papagáj témájú médiaállományokat és Egyszínű papagáj témájú kategóriát.

Az egyszínű papagáj vagy más néven ellenlábas-szigeteki papagáj (Cyanoramphus unicolor) a madarak osztályába, a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez, ezen belül a papagájfélék (Psittaciae) családjához tartozó faj. Az Új-Zélandhoz tartozó Ellenlábas-szigeteken őshonos; egyike a szigeten található két papagájfajnak. A faj angol neve elterjedési területére utal (Antipodes parakeet).

Az egyszínű papagáj egyike a világ öt talajlakó papagájfajának (ez nem jelenti azt, hogy a faj röpképtelen lenne). Hosszú életű madár, mely akár 10 évig is élhet. Az egerek behurcolása az Ellenlábas-szigetekre komoly kihívás elé állítja ezt a madarat, mivel az egerekkel versenyeznie kell a táplálékforrásokért.

Taxonómia és rokon fajok[szerkesztés]

A kecskepapagájok (Cyanoramphus nem) közé körülbelül tucatnyi kis-közepes méretű, morfológiailag igen hasonló, zöld tollazatú papagájfaj tartozik, melyek mindegyike Új-Zélandon és a környező szigeteken őshonos.

Közülük az Ellenlábas-szigeteken két faj fordul elő: a nagyobb méretű egyszínű papagáj vagy ellenlábas-szigeteki papagáj és a valamivel kisebbre növő Reischek-papagáj (Cyanoramphus hochstetteri). Korábban a Reischek-papagájt a kecskepapagáj (Cyanoramphus novaezelandiae) alfajának tartották, ma már azonban önálló faji rangra emelkedett. Az egyszínű papagáj legközelebbi rokona a Reischek-papagáj.

Életmódja[szerkesztés]

Az egyszínű papagáj a Cyanoramphus nem legnagyobb faja; 30 cm (12  in) hosszú.[2]

A törpepapagájok általában leveleket, rügyeket, füvet, és fűcsomókat esznek; valamint időnként magokból, virágokból, és halott tengeri madarakból táplálkoznak. Az ellenlábas-szigeteki papagáj prédái közé tartozik a viharfecskefélék közé tartozó szürkehátú viharfecske (Garrodia nereis) is. Bemegy az üregekbe, hogy megölje a felnőtteket; ha túl kicsi a lyuk, ki is bővíti azt.[3] A papagájok között ritka más madarak prédává tétele; ez közös jellemzője a Kaikoura régiói keával.

Az egyszínű papagájok sok időt töltenek a földön; és nagyon kis csoportokban, párban vagy magányosan élnek.

Természetvédelmi státusza[szerkesztés]

Az ellenlábas-szigeteki papagáj állománya stabil, azonban a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján sebezhetőként szerepel .[4] Állományát 2000-3000 példányra becsülik. Eredetileg csak a névadó szigeteken éltek, most már viszont kis számban a szárazföldön is jelen vannak; ez kevesebb mint 20 fogságban tartott példányt jelent.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Antipodes Parakeet című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]