Cyanoramphus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Cyanoramphus
Egyszínű papagáj (Cyanoramphus unicolor)
Egyszínű papagáj (Cyanoramphus unicolor)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Laposfarkúpapagáj-formák (Platycercinae)
Nem: Cyanoramphus
(Bonaparte, 1854)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cyanoramphus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cyanoramphus témájú médiaállományokat és Cyanoramphus témájú kategóriát.

A Cyanoramphus vagy kecskepapagájok a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, a papagájfélék (Psittacidae) családjába és a laposfarkúpapagáj-formák alcsaládjába tartozó madárnem. Tudományos nevük a kékes árnyalatú csőrükre utal, amelyen nincs fogszerű bemetszés.

A Cyanoramphus nembe tartozó fajok Új-Zélandon és a környező csendes-óceáni szigeteken őshonosak. Az új-zélandi fajokra gyakran hivatkoznak maori nevükön: kākāriki. Túlnyomórészt zöld tollazatú, kis-közepes méretű papagájfajok tartoznak közéjük. A kecskepapagájok rendszertani besorolása sokat változott az elmúlt évek során. Az egyes fajok elkülönítését és pontos rendszertani besorolását megnehezíti, hogy morfológiailag igen hasonló fajokról van szó, s néhány közülük kereszteződik is egymással.

Sok más madárhoz hasonlóan a kecskepapagájokat is veszélyezteti az emberi tevékenység. Egyik képviselőjüket, a Malherbe-papagájt vagy narancshomlokú papagájt (C. malherbi) például a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja, míg más fajok veszélyeztetettek vagy sebezhetők. Az élőhelyek kiterjedésének csökkenése és a betelepített fajok tehetőek felelőssé az állománycsökkenésért és a kihalásokért.

Megjelenésük[szerkesztés]

Az ide tartozó fajok közepes nagyságúak és zömök alkatúak. A farkuk lépcsőzetes, a tollazatukban uralkodik a zöld szín. Az ivarok hasonlóak, de a tojók általában kisebbek és a szárnybelsőn mutatkozik egy fehér szalag. Viszonylag hosszú a csüdjük.

Életmódjuk[szerkesztés]

Táplálékukat a talajon, a fű között keresgélik.

Rendszerezés[szerkesztés]

A Cyanoramphus nembe az alábbi fajok tartoznak egy 2001-es besorolás (Boon et al.) alapján:

Források[szerkesztés]

  1. ITIS szerinti rendszerbesorolása
  2. Boon, W.M.; Kearvell, J.; Daugherty, C. H.; Chambers, G. K. (2001): Molecular systematics and conservation of kakariki (Cyanoramphus spp.). Science for Conservation 176
  3. Christidis, L. and Boles, W. E. (2008). Systematics and Taxonomy of Australian Birds. CSIRO Publishing Melbourne
  4. Michael P. Walters & Julian Pender Hume: Extinct Birds, Poyser Monographes A & C Black, 2012. ISBN 978-140-815-725-1 p 171

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cyanoramphus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.