Cyanoramphus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cyanoramphus
Antipodes-kecskepapagáj (Cyanoramphus unicolor)
Antipodes-kecskepapagáj (Cyanoramphus unicolor)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Öregcsalád: Papagájszerűek (Psittacoidea)
Család: Szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae)
Alcsalád: Rozellaformák (Platycercinae)
Nemzetség: Rozellarokonúak (Platycercini)
Nem: Cyanoramphus
(Bonaparte, 1854)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cyanoramphus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cyanoramphus témájú médiaállományokat és Cyanoramphus témájú kategóriát.

A kecskepapagáj (Cyanoramphus) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, a szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae) családjába és a rozellaformák alcsaládjába tartozó madárnem.[1] Tudományos nevük a kékes árnyalatú csőrükre utal, amelyen nincs fogszerű bemetszés.

A Cyanoramphus nembe tartozó fajok Új-Zélandon és a környező csendes-óceáni szigeteken őshonosak. Az új-zélandi fajokra gyakran hivatkoznak maori nevükön: kākāriki. Túlnyomórészt zöld tollazatú, kis-közepes méretű papagájfajok tartoznak közéjük. A kecskepapagájok rendszertani besorolása sokat változott az elmúlt évek során. Az egyes fajok elkülönítését és pontos rendszertani besorolását megnehezíti, hogy morfológiailag igen hasonló fajokról van szó, s néhány közülük kereszteződik is egymással.

Sok más madárhoz hasonlóan a kecskepapagájokat is veszélyezteti az emberi tevékenység. Egyik képviselőjüket, a Malherbe-kecskepapagájt (Cyanoramphus malherbi) például a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja, míg más fajok veszélyeztetettek vagy sebezhetők. Az élőhelyek kiterjedésének csökkenése és a betelepített fajok tehetőek felelőssé az állománycsökkenésért és a kihalásokért.

Megjelenésük[szerkesztés]

Az ide tartozó fajok közepes nagyságúak és zömök alkatúak. A farkuk lépcsőzetes, a tollazatukban uralkodik a zöld szín. Az ivarok hasonlóak, de a tojók általában kisebbek és a szárnybelsőn mutatkozik egy fehér szalag. Viszonylag hosszú a csüdjük.

Életmódjuk[szerkesztés]

Táplálékukat a talajon, a fű között keresgélik.

Rendszerezés[szerkesztés]

A Cyanoramphus nembe az alábbi fajok tartoznak egy 2001-es besorolás alapján:[2]

Alfajait egyes források faji szinten kezelik,[3] mint:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oláh György, Bankovics Attila (2022). „A papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez tartozó fajok magyar nevei”. Állattani Közlemények 107 (1-2), 109–174. o. [2023. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.20331/AllKoz.2022.107.1-2.5. (Hozzáférés: 2023. június 4.)  
  2. Boon, W.M., Kearvell, J., Daugherty, C. H., Chambers, G. K. (2001). „Molecular systematics and conservation of kakariki (Cyanoramphus spp.)”. Science for Conservation (176).  
  3. IOC World Bird List. (Hozzáférés: 2023. május 23.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cyanoramphus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.