Egyszínű kuszkusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Egyszínű kuszkusz
Egyszínű kuszkusz a budapesti állatkertben
Egyszínű kuszkusz a budapesti állatkertben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztályág: Erszényesek (Marsupialia)
Rend: Diprotodontia
Alrend: Kuszkuszalkatúak (Phalangeriformes)
Öregcsalád: Kuszkuszszerűek (Phalangeroidea)
Család: Kuszkuszfélék (Phalangeridae)
Nem: Phalanger
Faj: P. gymnotis
Tudományos név
Phalanger gymnotis
(Peters & Doria, 1875)
Elterjedés
Ground Cuscus area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Egyszínű kuszkusz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Egyszínű kuszkusz témájú kategóriát.

Az egyszínű kuszkusz vagy más néven földi kuszkusz (Phalanger gymnotis) az emlősök (Mammalia) osztályának a Diprotodontia rendjébe, ezen belül a kuszkuszfélék (Phalangeridae) családjába tartozó faj.

Egyes tudósok nemrégiben azt állították, hogy az egyszínű kuszkuszt inkább a Strigocuscus nembe kellene sorolni, mert koponyája a többi Phalanger fajéhoz csak kevéssé hasonlít, a Strigocuscus celebensis nevű kuszkuszfaj koponyája azonban igen sok szempontból hasonló. A legújabb biokémiai vizsgálatok eredménye nyomán azonban a tudósok újra a Phalanger-fajok között tartják számon az egyszínű kuszkuszt.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Új-Guinea erdeiben és az Aru-szigeteken honos, az ottani sűrű esőerdőkben él. Az első állatokat az Aru-szigeteken fedezték fel, az új-guneai alfajt (Phalanger gymnotis leucippus) 1898-ban írták le először.

Alfajai[szerkesztés]

  • Phalanger gymnotis gymnotis
  • Phalanger gymnotis leucippus

Megjelenése[szerkesztés]

Ground Cuscus cotswoldwildlifepark.jpg

A foltos kuszkusz fej-törzs-hossza 31-53 centiméter, farokhossza 29-40 centiméter és testtömege 1,5-6 kilogramm. Testét feketés, sötétszürke szőrzet fedi, amely a hasoldalon világosabb szürkébe megy át, a hát középvonalában azonban csaknem feketés. Nagy szemén és hosszú tapintószőrein kívül feltűnő jellegzetessége a hátulsó kétharmadán teljesen csupasz farok. A faroknak e csupasz vége az ágakon való kapaszkodást szolgálja, felülete kifejezetten érdes. Mintegy ötödik végtagként használva, ennek segítségével lendül a kuszkusz ágról ágra.

Életmódja[szerkesztés]

Magányos, éjjeli életmódot folytató fakúszó állat. Nagy szemei, kifinomult szaglása, valamint hosszú bajusza is ezt az életmódot szolgálja. Bár ideje nagy részét a fák ágai között tölti, a többi kuszkuszhoz képest viszonylag sok időt tölt a talajszinten. Emiatt nevezik földi kuszkusznak. Tápláléka levelekből, virágokból, gyümölcsökből, rovarokból, madarak tojásaiból áll. Fogságban 17, a szabad természetben 11 évig élhet.

Szaporodása[szerkesztés]

A foltos kuszkusz ivarérettségét egyéves korban éri el. A párzási idény egész évben tart. A vemhesség rendkívül rövid, 16 napig tart, ennek végén egy rizsszemnyi utód mászik az erszénybe, amely előre nyílik, itt rátapad egy-egy csecsbimbóra. A fiatal kuszkusz fejlődése az erszényben folytatódik tovább, ahonnan 108-110 naposan néz ki a kölyök először. Egy hónap múlva már ki is merészkedik onnan, de csak a születéstől számított 160. nap után hagyja el végleg az erszényt.

Egyéb[szerkesztés]

A világ állatkertjeiben egyre több helyen mutatják be az egyszínű kuszkuszt, mert mesterséges körülmények között a kuszkuszok közül ez a faj tartható a legjobban. Magyarországon egy helyen, a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartanak egyszínű kuszkuszokat. Az 1980'-as évektől kezdődően folyamatosan, egymást követő generációk óta élnek ott kuszkuszok.

Források[szerkesztés]