Egri neológ zsinagóga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egri neológ zsinagóga
Az Egri zsinagóga egy 1954-es fényképen
Az Egri zsinagóga egy 1954-es fényképen
TelepülésEger
Ország Magyarország
Vallászsidó
Építési adatok
Stílusszecesszió
Építés kezdete1911
Építés befejezése1913
Bontás ideje1967
TervezőBaumhorn Lipót
Alapadatok
Torony3
Elhelyezkedése
Egri neológ zsinagóga (Eger)
Egri neológ zsinagóga
Egri neológ zsinagóga
Pozíció Eger térképén
é. sz. 47° 54′ 06″, k. h. 20° 22′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 54′ 06″, k. h. 20° 22′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Egri neológ zsinagóga témájú médiaállományokat.

Az Egri neológ zsinagóga egy ma már nem létező zsidó vallási épület, amely Eger területén állt a XX. század első felében.

Története[szerkesztés]

A zsinagóga a nagy magyar zsinagóga-építész, Baumhorn Lipót tervei alapján épült 19111913 között, kései eklektikus-szecessziós stílusban. A mai Hibay Károly utca és Kossuth Lajos utca sarkán állott. Az épületet 1913. szeptember 13-án avatták fel. Formavilága, stílusjegyei jellemzőek Baumhorn zsinagógaépítészetére, ezáltal egyértelmű hasonlóság figyelhető meg például a Szegedi Új zsinagógával, vagy az újvidéki zsinagógával. A templom alig néhány évtizeden át szolgálhatta az egri neológ zsidó közösséget, mivel a második világháború során megtizedelt hitközség a kifosztott, feldúlt, elhanyagolt állapotú épületet nem tudta fenntartani, így eladta a városi Tanácsnak.

Pusztulása[szerkesztés]

Az új tulajdonos nem foglalkozott megfelelően az épülettel, a zsinagógát ettől kezdve raktárnak használták, illetve üresen, nyitott ajtókkal állt hosszú időn keresztül. 1967-ben végül túlzó és a településképet rontó méretére hivatkozva felrobbantották. Erről dicsérőleg számolt be a korabeli neves művészettörténész, Détshy Mihály:

„A tömbrekonstrukciókkal egyidejűleg a belváros más pontjain is készültek foghíjbeépítések. Ezek közül talán legszerencsésebben a Kossuth utca és Hibay Károly utca sarkán, az utcaképben és a Várból nyíló városképben is egyaránt zavaró, keletieskedő, kupolás zsinagóga helyére épült Unicornis szálló sikerült. Nyugodt tömegével, tartózkodó, barátságos homlokzataival annál kellemesebben illeszkedik környezetébe.”

A zsinagóga helyére épült Unicornis szállodát – amely nevét az Eger címerében látható egyszarvúról kapta – 1969. október 3-án nyitották meg. Ma is ez az épület áll itt. A zsinagóga emlékét mindössze néhány színes képeslap és fekete-fehér fénykép őrzi.

A közelben található Eger másik zsinagógája, a Kis zsinagóga, amely az 1840-es években épült, és jelenleg kortárs művészeti kiállításoknak ad otthont.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]