Eesti Pank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Észt Bank (Eesti Pank)

Alapítva1919. február 24
Tevékenységbank
SzékhelyTallinn,  Észtország
ElnökArdo Hansson

Észt Bank (Észtország)
Észt Bank
Észt Bank
Pozíció Észtország térképén
é. sz. 59° 25′ 58″, k. h. 24° 44′ 57″Koordináták: é. sz. 59° 25′ 58″, k. h. 24° 44′ 57″
Az Észt Bank weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Észt Bank témájú médiaállományokat.
Észt Bank
Cím10141 Tallinn Estonia puiestee 13.
Építési adatok
Építési stíluskéső eklektika
Védettségműemlék
Hasznosítása
Felhasználási területközponti bank
SablonWikidataSegítség

Az Eesti Pank (magyarul: Észt Bank) Észtország központi bankja, az ország korábbi hivatalos pénznemének, a koronának az egyedüli kibocsátója. A bank a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja. Segédkezik az ország monetáris és gazdasági politikájának kialakításában. Az Észt Bankról szóló Köztársasági Rendelet értelmében részvénytársasági formában működik.

Története[szerkesztés]

A bankot Észtország ideiglenes kormánya alapította 1919. február 24-én, pontosan egy évvel a függetlenség kikiáltása után. 1921-től a bank bocsátotta ki Észtország saját pénznemét, az észt márkát, amelyet az 1928. január 1-jével bevezetett pénzreform során az észt korona váltott fel.

Amikor 1940-ben az országot a Szovjetunió foglalta el, a bankot államosították. Az Észt Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaság állami bankjaként moszkvai felügyelet alatt intézte Észtország pénzügyeit. Az egyedüli fizetőeszköz a szovjet rubel lett.

Röviddel Észtország újbóli függetlenné válása előtt 1989. december 15-én elhatározták az Eesti Pank újralapítását 1990 január 1-i dátummal. Észtország banktörvényét (Eesti Vabariigi Pangaseadus) 1989. december 28-án fogadták el, amely az Eesti Bankot nevezi meg a belföldi fizetőeszköz egyedüli kibocsátójaként. A bank alapító okiratát 1990. március 15-én fogadták el.

1992. június 20-án lépett hatályba az észtországi pénzreform, amely leválasztotta az országot a rubelzónától. Innentől kezdve a fizetőeszköz az észt korona lett.

2004. május 1-jén, az ország EU-csatlakozásával párhuzamosan az Eesti Pank a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja lett. Ugyanekkor Észtország csatlakozott az európai árfolyam-mechanizmushoz, és a kormány kinyilvánította szándékát az euró mielőbbi bevezetésére, ami 2011. január 11-én meg is történt.

Feladatai[szerkesztés]

Az Eesti Pank betölti a modern jegybankok összes feladatát: az ország pénz- és devizapolitikájának kialakítása, a bankszektor felügyelete, a pénzforgalmi rendszer működésének biztosítása, valamint a pénzügyi rendszer stabilizálása. A bank politikája az árstabilitásnak van alárendelve. Tevékenységét az Észt Bankról szóló törvény (Eesti Panga Seadus) szabályozza.

Szervezete[szerkesztés]

A bank legfelsőbb szerve a Központi Bank Tanácsa (Eesti Panga Nõukogu) amely az elnök mellett nyolc tagból áll. A bankot az igazgatóság vezeti, amely az elnökből és három alelnökből áll.

Az Eesti Pank elnökei

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Eesti Pank című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]