Eesti Pank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Eesti Pank
Seal of the Bank of Estonia.svg

Alapítva 1919
Székhely Tallinn
Vezető Ardo Hansson
Elhelyezkedése
Eesti Pank (Észtország)
Eesti Pank
Eesti Pank
Pozíció Észtország térképén
é. sz. 59° 25′ 59″, k. h. 24° 44′ 59″Koordináták: é. sz. 59° 25′ 59″, k. h. 24° 44′ 59″
Az Eesti Pank weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eesti Pank témájú médiaállományokat.
Estonia puiestee 13 endine Vene Riigipanga Reveli kontor 20101103.JPG
Eesti Panga peahoone 20101103 Ahsoous.JPG
Az Eesti Bank múzeuma

Az Eesti Pank (magyarul: Észt Bank) Észtország központi bankja, a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja.

Története[szerkesztés]

A bankot Észtország ideiglenes kormánya alapította 1919. február 24-én, pontosan egy évvel a függetlenség kikiáltása után. 1921-től a bank bocsátotta ki Észtország saját pénznemét, az észt márkát, amelyet az 1928. január 1-jével bevezetett pénzreform során az észt korona váltott fel.

Amikor 1940-ben az országot a Szovjetunió foglalta el, a bankot államosították. Az Észt Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaság állami bankjaként moszkvai felügyelet alatt intézte Észtország pénzügyeit. Az egyedüli fizetőeszköz a szovjet rubel lett.

Röviddel Észtország újbóli függetlenné válása előtt 1989. december 15-én elhatározták az Eesti Pank újralapítását 1990 január 1-i dátummal. Észtország banktörvényét (Eesti Vabariigi Pangaseadus) 1989. december 28-án fogadták el, amely az Eesti Bankot nevezi meg a belföldi fizetőeszköz egyedüli kibocsátójaként. A bank alapító okiratát 1990. március 15-én fogadták el.

1992. június 20-án lépett hatályba az észtországi pénzreform, amely leválasztotta az országot a rubelzónától. Innentől kezdve a fizetőeszköz az észt korona lett.

2004. május 1-jén, az ország EU-csatlakozásával párhuzamosan az Eesti Pank a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja lett. Ugyanekkor Észtország csatlakozott az európai árfolyam-mechanizmushoz, és a kormány kinyilvánította szándékát az euró mielőbbi bevezetésére, ami 2011. január 11-én meg is történt.

Feladatai[szerkesztés]

Az Eesti Pank betölti a modern jegybankok összes feladatát: az ország pénz- és devizapolitikájának kialakítása, a bankszektor felügyelete, a pénzforgalmi rendszer működésének biztosítása, valamint a pénzügyi rendszer stabilizálása. A bank politikája az árstabilitásnak van alárendelve. Tevékenységét az Észt Bankról szóló törvény (Eesti Panga Seadus) szabályozza.

Szervezete[szerkesztés]

A bank legfelsőbb szerve a Központi Bank Tanácsa (Eesti Panga Nõukogu) amely az elnök mellett nyolc tagból áll. A bankot az igazgatóság vezeti, amely az elnökből és három alelnökből áll.

Az Eesti Pank elnökei

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Eesti Pank című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eesti Pank témájú médiaállományokat.