Eberhard David Hauber

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eberhard David Hauber
Született1695. május 27.[1][2][3][4]
Hohenhaslach
Elhunyt1765. február 15. (69 évesen)[1][2][3][4]
Koppenhága
Állampolgárságanémet
Foglalkozása
SírhelyeSt. Peter's Church
A Wikimédia Commons tartalmaz Eberhard David Hauber témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Eberhard David Hauber (Hohenhaslach, 1695. május 27.Koppenhága, 1765. február 15.) német evangélikus teológus, térképész.

Élete[szerkesztés]

Sváb lelkészcsalád sarja volt, apja, Johann Eberhard Hauber (16471729) lelkész volt Hohenhaslachban. Tíz gyermeke közül Eberhard David volt a legfiatalabb. Gyermekkorát szülővárosában töltötte. 1706-ban Vaihingen an der Enzbe költözött, ahol a latin iskolába járt. Ezután Tübingenben teológiát, valamint Altdorfban matematikát és természettudományokat tanult.

Tanulmányai befejeztével először apja mellett mint lelkész tevékenykedett, majd előbb Tübingenben majd Stuttgartban tanított. A württenbergi gimnázium matematikaprofesszora szeretett volna lenni, de elutasították. 1726-ban Stadthagenben lett szuperintendens Frigyes Keresztény, Schaumburg-Lippe grófja ajánlására. Itt felvilágosult álláspontot képviselt: beszüntette az ördögűzéseket és a fülbegyónást, evangélikus árvaházat és leányiskolát alapított, valamint magánórákat tartott ógörög, káld és szír nyelveken, valamint földrajz, történelem, algebra, trigonometria és csillagászat tárgyakból.

Számos írása született Stadthagenben, többek közt a Neue Einleitung in die Geographie, besonders in Teutschland (Új bevezetés a földrajzba, különös tekintettel Németországra, 1727), a Die Harmonie der Evangelisten (Az evangelisták harmóniája, 1737), Das Leben Jesu Christi (Jézus Krisztus élete. 1737) és a Schaumburg-Lippische Gesangbuch (1745), amely munkák sokáig közkedveltek voltak. 1738 és 1745 közt a boszorkányokról és az ördögökről három kötetes munkát írt Bibliotheca, acta et scripta magica címmel.

1746-ban lemondott szuperintendensi tisztéről, Koppenhágába utazott, ahol lelkészként tevékenykedett. 1751-től Friedrich Gottlieb Klopstock is Hauber baráti köréhez tartozott, s Messiás című eposza írásakor gyakran használta forrásnak Hauber húszezer kötetes könyvtárát.

Hauber 1726-ban vette feleségül a Vaihingen an der Enz-i gyógyszerész lányát, Maria Katharina Sigelt (16971759). Két fia és két lánya született. Haubert a koppenhágai Szent Péter temetőbe temették, könyvtárát halála után elárverezték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 5.)
  2. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Dansk Biografisk Lexikon (dán nyelven)
  4. a b FINA Wiki. Osztrák Tudományos Akadémia. (Hozzáférés: 2020. december 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eberhard David Hauber című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.