E. J. Bellocq

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
E. J. Bellocq
Született1873. augusztus 19.[1]
New Orleans[2]
Elhunyt1949. október 3. (76 évesen)[3][1]
New Orleans[2]
Állampolgárságaamerikai[4]
Foglalkozásafotográfus
A Wikimédia Commons tartalmaz E. J. Bellocq témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

E. J. Bellocq, Ernest Joseph Bellocq (New Orleans, 1873. augusztus 19.New Orleans, 1949. október 3.) amerikai fotóművész.

A a 20. század elején New Orleans-ban dolgozott. A New Orleans-i vörös lámpás negyed – Storyville – prostituáltjait olykor kísérteties fényképeken örökítette meg. Fotói regényeket, a verseket és a filmeket inspirálták.

Pályafutása[szerkesztés]

Bellocq egy gazdag francia creole eredetű családban született New Orleans francia negyedében. Már amatőr fotográfusként ismertté vált. Mielőtt profi lett, leginkább tárgyakról, hajókról és a gépekről készített felvételeket – helyi vállalatok számára. Sajátmaga számára pedig az élet rejtett oldaláról, mindenek előtt a kínai negyedben található ópiumbarlangokról és a storyville-i prostituáltakról. Ezeket csak kevés ismerőse ismerte. A szexmunkásokat ábrázoló fotók 1892 körül készültek egy Sal Shearer nevű Pennsylvania állambeli Readingben működtetett bordélyban, ami kifejezetten a tehetősebb vendégek számára volt nyitva.

Bellocq ismerősei szerint a fotózáson kívül nem érdeklődött semmi más iránt.

Utóélete[szerkesztés]

A fotográfus halála után negatívjainak nagy része megsemmisült. A Storyville-i negatívumokat azonban később megtalálták. Sok év után egy fiatal fotós (Lee Friedlander) megvásárolta meg őket. 1970-ben John Szarkowski kinyomatta és közzétette Bellocq 8 x 10-es üvegnegatívjairól készült képeit a manhattani Modern Művészetek Múzeumában. A fényképek egy részét a Storyville Portraits című könyv is kiadta.

Bellocq tiszteletére a Louisiana Tech Egyetem „E. J. Bellocq Fotógalériát” nevezett el.

Bellocq prostituáltakról készített képei komolyak és együttérzőek voltak, ugyanakkor sokat elárultak a modellek belső énjéről is... Az a legenda is terjeng Bellocq-ról, hogy az örömlányok fotózása mellett – szintén 1912-ben – készített egy sorozatot a New Orleans kínai negyedében található ópiumbarlangokról is, ám ebből az anyagból eddig egyetlen kép sem került elő... afotók Lee Friedlander fotóművésznek és John Szarkowski, a Museum Of Modern Art kurátorának köszönhetően lettek ismertek... a 89 (erősen sérült) üvegnegatívot, melyek túlnyomórészt meztelen és félmeztelen örömlányokat ábrázoltak.
[1]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://fr.findagrave.com/memorial/65425294/ernest-joseph-bellocq
  2. a b Artists + Artworks (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. július 27.)
  3. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  4. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)