Dzsarmó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dzsarmó
Jarmo.jpg

Névváltozatok Dzsarmo, Jarmo
Alapítási. e. 7090
Megszűnési. e. 4950
Ország Irak
Elhelyezkedése
Dzsarmó (Irak)
Dzsarmó
Dzsarmó
Pozíció Irak térképén
é. sz. 35° 34′, k. h. 44° 55′Koordináták: é. sz. 35° 34′, k. h. 44° 55′
A Wikimédia Commons tartalmaz Dzsarmó témájú médiaállományokat.

Dzsarmó (arabul: قلعة جرمو, nyugati átírással: Qal'at Jarmo) régészeti terület Észak-Irakban, Kurdisztánban, a Zagrosz-hegy lábánál, Kirkuktól keletre, Csamcsamál mellett fekszik.

Mai ismereteink szerint itt volt a Közel-Kelet és a világ egyik legrégebbi földművelő települése, melynek eredetét i. e. 7090-ig vezetik vissza.

Az ásatás helyszíne körülbelül 12 000-16 000 m² területen fekszik, 800 méter tengerszint feletti magasságban. Robert J. Braidwood (1907-2003) a University of Chicago régészének vezetésével 1948-ban és az '50-es években folytak feltárások. 2012-ben a londoni University College csapata újabb ásatásokba kezdett.

Összességében mintegy 150 ember élt az egykori településen. Lakói gabonát termeltek és háziasították a juhot, kecskét, disznót, tehenet, lovat és a kutyát. Házaikat vályogból, agyagból építették. Kőből és obszidiánból készült tárgyakat is találtak itt, ami arra utal hogy szervezett kereskedelem létezett ekkor már a régióban.


Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jarmo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]

  • Czellár Katalin: Irak,