Dunántúli vízifutrinka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dunántúli vízifutrinka
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 100 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Család: Futóbogárfélék (Carabidae)
Alcsalád: Carabinae
Nem: Carabus
Tudományos név
Carabus nodulosus
Creutzer, 1799
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dunántúli vízifutrinka témájú médiaállományokat és Dunántúli vízifutrinka témájú kategóriát.

A dunántúli vízifutrinka (Carabus nodulosus) a futóbogárfélék családjába tartozó, Közép-Európában honos, ragadozó bogárfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A dunántúli vízifutrinka testhossza 23-30 mm. Színe fekete, kissé fénylő. Szárnyfedőinek felülete egyenetlen, vaskos hosszanti kiemelkedések húzódnak rajta, amelyeket gödrök szakítanak meg; ezek között sorokba rendeződött szemecskék láthatók.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép-Európában honos a Francia-középhegységtől Dél-Németországon és Észak-Olaszországon keresztül a Balkánig. Magyarországon a Dunántúlon (Somogyi-dombság, Bakony, Alpokalja) ismert néhány állománya. A Kárpátokban a kárpáti vízifutrinka váltja fel, amely külsőre és életmódjában rendkívül hasonló hozzá és néhány szerző egy fajhoz sorolta őket, de egyes morfológiai sajátosságok és a genetikai analízis alapján külön fajnak tekintendő.

Életmódja[szerkesztés]

Dombvidékek vízparti élőhelyein fordul elő, jellemzően a patakparti égerligetekben. Az imágó és a lárvája is a sekély vízben vadászik különféle vízi rovarra és lárvákra. Nappal a félig vízben álló kövek, fadarabok alatt húzódik meg. Veszély esetén a vízbe menekül, repülni nem képes. Korhadó égertörzsekben telel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Magyarország védett állatai

Források[szerkesztés]

  • Merkl Ottó. Bogarak: futrinkák, cincérek, katicabogarak és más bogárcsaládok a Kárpát-medencében. Budapest: Kossuth Kiadó [2003]. ISBN 963 09 4496 0