Dubaj gazdasága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dubaj (Dubai) gazdaságát 46 milliárd amerikai dollár értékűnek becsülték (2006). Az Egyesült Arab Emírségek gazdaságának fő mozgatórugója. Az International Herald Tribune "központilag szervezett szabadpiaci kapitalizmusnak nevezte",[1] ámbár Dubaj gazdasága az olajiparra épült.[2] Az állami jövedelem kőolajból, földgázból származó bevételei jelenleg kevesebb mint 6 százaléka az emirátus GDP-jének. Dubaj a nyugati világ termelőinek egy fontos kapujává vált. Az új város banki és gazdasági központja közvetlenül a tenger mellett van. Dubaj megőrizte fontos 1970-es, 1980-as évekbeli kereskedelmi vonalait. Dubaj városa szabadon kereskedik az arannyal és az 1990-es évek nemesfém "élénk csempészési kereskedelmének" központja volt melyet Indiával folytatott, ahol az arany import korlátozva volt.

Ma Dubaj egy fontos turista célállomás (lásd: Turizmus Dubajban). Jebel Ali az 1970-es években épült. Dubaj növekvő tendenciában fejlődik, központjának szolgáltatói ipara, mint az IT és a gazdasági szektor a Dubaj Nemzetközi Gazdasági Központjával (DIFC). A beszállítás tartógerendája a gyorsan növekvő Emirates Airlines, légitársaság, melyet a kormány 1985-ben alapított és azóta is állami tulajdonban van. A Dubaji nemzetközi repülőtéren található. 28 millió utast szállított a 2006-os évben, 24 milliót 2005-ben.

A Dubaj Internet Várost a TECOM (Dubai Technology, Electronic Commerce and Media Free Zone Authority) részeként kombinálták a Dubaj Média Várossal. Olyan cégek találhatóak itt, mint az EMC Corporation, Oracle Corporation, Microsoft, és az IBM, valamint média szervezetek, mint MBC, CNN, Reuters, ARY és az Associated Press. A Dubaj Tudás Faluja egy oktatási és képzési központ.

Referenciák[szerkesztés]

  1. Pohl, O.: Dubaj továbbra is páratlan, International Herald Tribune, (2004. június 28.)
  2. Dubai - Áttekintés, 2007. július 22.