Drvenik Veli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drvenik Veli
A sziget szatelitképe
A sziget szatelitképe
Közigazgatás
Ország Horvátország
megyeSplit-Dalmácia megye
Legnagyobb településDrvenik Veliki
Népesség
Teljes népességismeretlen
Drvenik Veliki népessége150 fő (2011)[1] +/-
Földrajzi adatok
FekvéseAdriai-tenger
SzigetcsoportKözép-Dalmáciai-szigetek
Terület11,69 km²
Tengerszint feletti magasság178 m
Legmagasabb pontBuhalj (178 m)
IdőzónaCET (UTC+1)
Elhelyezkedése
Drvenik Veli (Horvátország)
Drvenik Veli
Drvenik Veli
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 26′ 40″, k. h. 16° 08′ 45″Koordináták: é. sz. 43° 26′ 40″, k. h. 16° 08′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz Drvenik Veli témájú médiaállományokat.

Drvenik Veli (olaszul: Zirona Grande) egy sziget Horvátországban, a Dalmáciában, Trogirtól délnyugatra, Šolta szigetétől északnyugatra, a Közép-Dalmáciai-szigetek része. A 13. századi feljegyzésekben Gerona vagy Giruna néven szerepel (innen az olasz Zirona név).

Fekvése[szerkesztés]

A Šoltától északnyugatra fekvő szigetet Šoltától a Šolta-csatorna választja el. A sziget legnagyobb települése Drvenik Veliki, amely közigazgatásilag Trogirhoz tartozik. Hosszúsága 5,7 km, szélessége 3,2 km, területe 11,69 km2. A partvonal hossza 23,885 km. Legmagasabb csúcsa a Buhalj 178 m magas. A szigetet több kisebb sziget veszi körül: a szigettől keletre található Krknjaš Mali és Krknjaš Veli, valamint délre Orud és Mačaknar. Drvenik Mali, mely háromszor kisebb, mint Veli, körülbelül 2 km-re nyugatra található. A Drvenik Veli és Mali közötti csatornát Drvenička vratának hívják, és ebben található a parányi Malta szigetecske.

A sziget mezozoikumi mészkőből épül fel, partja tagolt, sok öböllel és homokos, kavicsos strandokkal. A fő település a sziget legmélyebb öblében található, és érdemes még megemlíteni a Grabule (Drvenik Velitől nyugatra), a Mala Luka (a sziget nyugati részén), a Pernatica (délen) és a Solinska (délen) öblöket. A Grabule-öböl az egyetlen, amely minden szél ellen védett. A sziget keleti oldalán, a Krknjaša-szigetek mellett, horgonyzásra alkalmas hely található.

Népesség[szerkesztés]

Az egyetlen település Drvenik Veliki négy kisebb faluval (Gornja Banda, Grabule, Kačinje és Letilovići). Lakói a 15. században Vinišćéről menekültek ide. Olajbogyót, szőlőt, szentjánoskenyeret, fügét, mandulát, kapribogyót, citrusféléket termesztenek. Az állatállomány főként juh, kecske. Fontos bevételi forrás még a halászat és az idegenforgalom.

Közlekedés[szerkesztés]

Trogirhoz, Splithez és Drvenik Malihoz hajó- és kompjáratokkal csatlakozik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Horvát Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2016. február 12.)

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Drvenik Veli (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Drvenik Veli című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.