Drinai vértanúk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drinai Vértanúk
Tápai István: Drinai Vértanúk (2010).
Tápai István: Drinai Vértanúk (2010).
Boldog vértanúk
Születése
Ausztria-Magyarország monarchia
Halála
1941. december 15.
Goražde
Tisztelete
Egyháza Római katolikus egyház
Boldoggá avatása 2011. szeptember 24., Szarajevó, Bosznia-Hercegovina
Boldoggá avatta: Angelo Amato bíboros szaléziánus
Kegyhely Drina folyó (Bosznia-Hercegovina, Szerbia)
Ünnepnapja december 15.
Jelképei pálma, galamb
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Drinai Vértanúk témájú médiaállományokat.

Drinai Vértanúk *Ausztria-Magyarország monarchia; †Goražde, 1941. december 15.

Életrajza[szerkesztés]

Az Isteni Szeretet Leányai Kongregáció nővérei 1911-ben alapították Szarajevótól (Bosznia) kb. 20 km-nyire, Paléban a Mária Otthont, eredetileg beteg nővéreknek és a szarajevói Szent József Intézet tanítónőinek, de az otthon nem sokára a szükséget szenvedők menedékháza lett. Segítették már az első világháború közt a szegényeket, támogatták azokat a gyermekeket is, akiket szüleik nem tudtak iskoláztatni. Csendesen és szerényen éltek, mindenkivel jót tettek vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. 1941-ben, a háború évében a kolostorban egy kis községben akkor élt öt nővér: Jula Ivanišević (1893) horvát házfőnöknőt, Berchmana Leidenix (1865) osztrák, Krizina Bojanc (1885) és Antonija Fabjan (1907) szlovén, Bernadetta Bánya (1912) pedig magyar származású nővér.

Paletól Goraždéig[szerkesztés]

A második világháború kitörése sem gátolta meg a nővéreket működésükben és az Egyház küldetésének teljesítésében ebben a térségben, ahol különféle érdekek és hatások ütköztek.

1941. december 11-én, a délutáni órákban a csetnikek betörtek a kis zárdába, kirabolták, felgyújtották, majd a nővéreket más foglyokkal együtt – köztük volt Franc Ksaver Meško, szlovén költő és író is – Goražde felé (Bosznia) hurcolták őket. A nővérek hóban, hiányos ruházatban rótták a kilométereket.

Vértanúhalál[szerkesztés]

Drina folyó Goraždén keresztül a történelem folyamán többször is véresen folyt

A 76 éves Berchmana nővér nem volt képes a városig gyalogolni: Sjetlinában maradt, ahol a csetnikek központja volt. Itt ölték meg 1941. december 23-án. A Goraždéba hurcolt többi nővéreket pedig a laktanya második emeletén fogva tartották őket; december 15-én késő éjszakán részeg csetnikek törtek be a helyiségbe és a nővérekre vetették magukat. Egyiküknek, Jula Ivaniševićnek sikerült kiszabadulnia a támadók kezei közül és az ablakhoz rohant: „Gyertek velem! Jézus ments meg minket!” kiáltással a mélybe vetette magát. Hogy mentsék magukat, s fogadalmukhoz híven megőrizzék tisztaságukat, a többi három nővér is követte példáját és sorra kiugrottak az ablakon. Ezt látva a csetnikek egy pillanatra megrökönyödtek, majd felbőszülve lerohantak a laktanya elé; ott még élő, de súlyosan megsebesült nővéreket késsel halálra szurkálták, s a közeli Drinába dobták őket.

A vallomások[szerkesztés]

A nővérek vértanúhaláláról számos vallomás szól. Első, aki írta róluk, már említett Franc Ksaver Meško katolikus pap, író és költő (1874-1964), volt; ő megmenekült a haláltól köszönve egy szlovén származású Milko nevű csetniknek. Második tanú pedig még élő goraždei születésű Ante Baković (*1931) katolikus pap. Ő írta róluk 1990-ben az első „Drinske mučenice« (Drinai vértanúk) című könyvét. Krisztusért vállalt haláluk felbecsülhetetlen értékű kincs. Sokan imameghallgatást nyertek a nővérek közbenjárására.

Boldoggá avatása Szarajevóban volt[szerkesztés]

Drinai vértanúk boldoggá avatása Szarajevóban.

2011. szeptember 24-én tartották Szarajevóban a drinai vértanúknak nevezett mártír szerzetesnővérek boldoggá avatását. A drinai vértanúknak elnevezett szerzetesnők boldoggá avatásához szükséges egyházmegyei eljárást 1999-ben indították meg. 2008 júliusában a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja illetve a teológiai bizottság átvette Isten Szolgálói, a Drinai Vértanúk Positióját, majd 2010. február 24-én egyhangúlag elfogadták a Causat. A boldoggá avatás napján a 11 órakor kezdődő szentmisét XVI. Benedek pápa küldötte, Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának vezetője mutatta be.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

F. K. Meško: Izbrano delo I-VI Mohorjeva družba v Celju (1954-1960)
A. Baković: Drinske mučenice, Vlastita svjedočanstva, Svjedočanstva očividaca, Dokumenti, Anto Baković, Sarajevo 1990.

Külső hivatkozások[szerkesztés]