Drago-elv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Drago-elv Luis María Drago argentin külügyminiszter által 1902-ben megfogalmazott elv, amely a Monroe-elvhez kapcsolódóan azt mondta ki, hogy egyetlen idegen hatalom - beleértve az Amerikai Egyesült Államokat - sem alkalmazhat erőszakot Latin-Amerika államai ellen tartozások megfizettettése érdekében. Az elv Carlos Calvo Derecho internacional teórico y práctico de Europa y América című munkájában kifejtett elveken alapul. Calvo azt javasolta, hogy a beavatkozás mindaddig tilalmazott legyen, amíg az összes helyi lehetőséget ki nem merítették.

Története[szerkesztés]

1902-ben a Drago-elv megfogalmazása válasz volt a Nagy-Britannia, Németország és Olaszország által alkalmazott blokádra, amit ezek az országok Venezuela ellen alkalmaznak annak adósságai miatt. 1907-ben a Drago-elv módosított változatát fogadták el a Drago–Porter egyezményben Hágában.[1][2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Columbia Encyclopedia article on the Calvo Doctrine. bartleby.com. [2005. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 9.)
  2. Columbia Encyclopedia article on Luis María Drago. bartleby.com. [2008. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 9.)
  3. Encyclopedia.com article on Luis María Drago. Encyclopedia.com. (Hozzáférés: 2011. április 9.)