Dr Pepper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dr Pepper

Származási helyAmerikai Egyesült Államok
Alapítás1885
Gyártó
 • Dr Pepper Snapple Group
 • Szentkirályi Magyarország
Alkoholtartalom%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dr Pepper témájú médiaállományokat.
6-os csomag Dr Pepper Izraelből

A Dr Pepper egy, az Amerikai Egyesült Államokban népszerű szénsavas – eredetileg mandulaízű – üdítőital-márka, amelyet a Cadbury-Schweppes cégcsoport forgalmaz. Története 1885-re nyúlik vissza, amikor először hozták kereskedelmi forgalomba, majd 1904-ben a Saint Louis-i világkiállításon is bemutatták. A Dr Pepper Múzeum több tucat elméletet gyűjtött be arról, hogyan lett az üdítő neve Dr Pepper, valójában azonban nem tudjuk, honnan kapta a nevét[forrás?]. Az üdítő nem kólaféleség, hanem többféle gyümölcs ízéből összeállított ital. Mivel nem rendelkezik külön palackozói hálózattal, általában szerződéssel palackozzák a Coca-Cola vagy a Pepsi üzemeiben. 2009 óta már Magyarországon is több helyen kapható. 2010-ben a Dr Pepper üdítőitalok kupakján lévő kódokkal lehetett letölteni a Spore videójáték 1.06-os, robotalkatrészes patch-jét[1]

Ízek[2][szerkesztés]

A Dr Pepper márka a világ számos részén sokfajta ízben kapható. Magyarországon hivatalos forgalmazásban a Pepsi-családot is gyártó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. által forgalmazott termékként csak a klasszikus íz kapható 1,5-, 0,5 literes PET-palackos, és 0,33 literes alumínium dobozos kiszerelésben. Ugyanakkor itthon is megtalálhatóak nagyrészt brit- és amerikai importból főként dobozos kiszerelésben. (Megjegyzés: Az USA-beli dobozok nem 330 ml-esek, hanem kb. 355. Ennek oka, hogy ott folyékony unciában mérik az italokat, amiből 12 fl oz kerül egy ilyen aludobozba, ezért van, hogy a tengerentúli dobozok kicsivel nagyobbak európai társaiknál.)

 • Klasszikus Dr Pepper
 • Diet Dr Pepper (vagy Coca-Cola-forgalmazású országokban Dr Pepper Zero) - cukormentes.
 • Dr Pepper Cherry - cseresznyés
 • Dr Pepper TEN
 • Diet Dr Pepper Cherry
 • Koffeinmentes Caffeine-free Dr Pepper
 • Caffeine Free Diet Dr Pepper
 • Dr Pepper Cherry Vanilla
 • Diet Dr Pepper Cherry Vanilla
 • Dr Pepper Made with Cane Sugar (máskor Heritage Dr Pepper, a Dublin-jogvitakor gyártották[3]) - valódi cukorral

Történet[szerkesztés]

Charles Alderton, egy fiatal gyógyszerész az Egyesült Államokban, Wade Morrison drogériájában dolgozott, ahol szénsavas üdítőitalokat is felszolgáltak. Megfigyelte, hogy az ügyfelek hamar beleuntak a gyümölcslevek ízébe, ezért többféle új itallal kísérletezett. Az egyik legnépszerűbb, Waco becenévre hallgató ital hamar népszerűvé vált a vásárlók között. A Dr Pepper-t széles körben kezdték fogyasztani Wacóban, így a feltalálók több ellátási nehézségbe ütköztek. [4]

Robert S. Lazenby fiatal italkémikus és az ugyancsak wacói The Circle "A" Ginger Ale Company tulajdonosa szintén megízlelte az új italt, és nagyon tetszett neki. Morrison javasolta Lazenbynek a szirup előállítását annak palackozóüzemében, és Lazenby egyetértett. Alderton, a készítő elsősorban a gyógyszerészetben volt érdekelt, ezért az ital továbbfejlesztését Morrisonra és Lazenbyre hagyta.

1904-ben Lazenby és fia, JB O'Hara mutatta be a Dr Peppert a közel 20 millió embert fogadó World's Fair Exposition világkiállításon, St. Louisban. Ezen a rendezvényen debütált többek között a hamburger, a hot dog és a fagylalttölcsér is[forrás?].

Dr Pepper üveg az 1970-es évekből

A következő években Morrisont és Lazenbyt lenyűgözte a Dr Pepper eredményeinek növekedése. Alapítottak egy új céget, az Artesian Mfg. & Bottling Companyt, amely később Dr Pepper Company lett. Lazenby és O'Hara 1922-ben Dallasba költöztette a céget, ahol az 1923-ban kezdte meg működését.

1963-ban bevezették a diétás Dr Peppert, amelynek a neve "Dietetic Dr Pepper" lett. A rossz névválasztás[forrás?] gyenge kezdeti értékesítést hozott, ezért három évvel később "Diet Dr Pepper"-re nevezték át.[5] 1991-ben újratervezték a Diet Dr Peppert, amely magas eladási arányt mutatott. 2002-re az amerikaiak egyre inkább egészségtudatosak lettek, így a Diet Dr Pepper az Egyesült Államokban bekerült a top 10 üdítők közé, amely helyét a mai napig tartja.[forrás?]

1996-ban a Dr Pepper elindított egy új szabadalmat a tesztüzleteiben, a 20 unciás (500 ml-es) PET (műanyag) flakont Dr Pepper "Angle Bottle" néven. 1997-ben sok palackozó váltott az új kivitelre. 2002-től 2008-ig a Dr Pepper számos új ízt fejlesztett ki, pl. a Cherry Vanilla Dr Peppert, a Dr Pepper Berries & Creamet és a Diet Cherry Chocolate Dr Peppert. 2008-ban a Dr Pepper elkészítette a Dr Pepper Cherry normál és diétás változatát.[forrás?]

A Dr Pepper 2010-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját, mint Amerika legrégebbi üdítőitala[forrás?].

2009 óta Magyarországon is kapható az eredetin túl cseresznyés és vaníliás ízekben is.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. spore.wikia.com – Patch 1.06 (angol nyelven). Wikia: Content is available under CC-BY-SA. (Hozzáférés: 2014. október 17.)
 2. Dr Pepper | Dr Pepper Snapple Group. Dr Pepper Snapple Group. (Hozzáférés: 2016. december 23.)
 3. (2018. július 20.) „Dublin Dr Pepper” (angol nyelven). Wikipedia.  
 4. Bellis, Mary: The Early History of Dr Pepper. https://www.thoughtco.com . Dotdash Meredith, 2019. július 7. (Hozzáférés: 2022. augusztus 3.)
 5. Dr. Pepper Facts. https://www.softschools.com . (Hozzáférés: 2022. augusztus 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]