Dr Pepper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dr Pepper
DrPepper 0.5l PET.jpg

Származási hely Amerikai Egyesült Államok
Alapítás 1885
Gyártó
 • Dr Pepper Snapple Group
 • Szentkirályi Magyarország
Alkoholtartalom%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dr Pepper témájú médiaállományokat.
6-os csomag Dr Pepper Izraelből

A Dr Pepper egy, az Amerikai Egyesült Államokban népszerű szénsavas – eredetileg mandulaízű – üdítőital-márka, amelyet a Cadbury-Schweppes cégcsoport forgalmaz. Története 1885-re nyúlik vissza, amikor először hozták kereskedelmi forgalomba, majd 1904-ben a Saint Louis-i világkiállításon is bemutatták. A Dr Pepper Múzeum több tucat elméletet gyűjtött be arról, hogyan lett az üdítő neve Dr Pepper, valójában azonban nem tudjuk, honnan kapta a nevét. A Dr Pepper nem kólaféleség, hanem többféle gyümölcs ízéből összeállított ital. Mivel nem rendelkezik külön palackozói hálózattal, általában szerződéssel palackozzák a Coca-Cola vagy a Pepsi üzemeiben. 2009 óta már Magyarországon is több helyen kapható. 2010-ben a Dr Pepper üdítőitalok kupakján lévő kódokkal lehetett letölteni a Spore című játékhoz az 1.06-os, robotalkatrészes patch-et.[1]

Ízek[2][szerkesztés]

A Dr Pepper márka a világ számos részén sokfajta ízben kapható. Magyarországon hivatalos forgalmazásban a Pepsi-családot is gyártó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. ártal forgalmazott termékként csak a klasszikus íz kapható 1,5-, 0,5 literes PET-palackos, és 0,33 literes alumínium dobozos kiszerelésben. Ugyanakkor itthon is megtalálhatóak nagyrészt brit- és amerikai importból főként dobozos kiszerelésben. (Megjegyzés: Az USA-beli dobozok nem 330 ml-esek, hanem kb. 355. Ennek oka, hogy ott folyékony unciában mérik az italokat, amiből 12 fl oz kerül egy ilyen aludobozba, ezért van, hogy a tengerentúli dobozok kicsivel nagyobbak európai társaiknál.)

 • Klasszikus Dr Pepper
 • Diet Dr Pepper (vagy Coca-Cola-forgalmazású országokban Dr Pepper Zero) - cukormentes.
 • Dr Pepper Cherry - cseresznyés
 • Dr Pepper TEN
 • Diet Dr Pepper Cherry
 • Koffeinmentes Caffeine-free Dr Pepper
 • Caffeine Free Diet Dr Pepper
 • Dr Pepper Cherry Vanilla
 • Diet Dr Pepper Cherry Vanilla
 • Dr Pepper Made with Cane Sugar (máskor Heritage Dr Pepper, a Dublin-jogvitakor gyártották[3]) - valódi cukorral

Történet[szerkesztés]

Charles Alderton, egy fiatal gyógyszerész az Egyesült Államokban, Wade Morrison boltjában dolgozott, ahol szénsavas üdítőitalokkal is szolgált. Azt állapította meg, hogy az ügyfelek hamar beleuntak a régi gyümölcslevek ízébe. A leleményes Alderton úgy döntött, hogy valami újat készít, több gyümölcs ízének alapján. Miután számos kísérletet folytatott, végül létrehozta, amit akart.

Alderton italát először Morrison tesztelte, majd néhány más ember. Ezután még több vásárló ismerkedett meg az itallal a boltban. Így született a Dr Pepper.

A Dr Peppert széles körben kezdték fogyasztani Wacóban, ahol Morrison megindította a szirup árusítását. Ez hamarosan problémát jelentett neki és Aldertonnak, mert már nem tudtak elegendőt készíteni, hogy kielégítsék a keresletet.

Robert S. Lazenby fiatal italkémikus és az ugyancsak wacói The Circle "A" Ginger Ale Company tulajdonosa szintén megízlelte az új italt, és nagyon tetszett neki. Morrison javasolta Lazenbynek a szirup előállítását annak palackozóüzemében, és Lazenby egyetértett. Alderton, a készítő elsősorban a gyógyszerészetben volt érdekelt, és nem az ital tervezésében. Azt javasolta, hogy Morrison és Lazenby fejlessze tovább.

1904-ben Lazenby és fia, JB O'Hara mutatta be a Dr Peppert a közel 20 millió embert fogadó World's Fair Exposition rendezvényen, St. Louisban. Ezen a kiállításon debütált több híres termék. Hamburgert és hot dogot is itt szolgáltak fel először, és itt került bevezetésre a fagylalttölcsér.

Dr Pepper üveg az 1970-es évekből

A következő években Morrisont és Lazenbyt lenyűgözte a Dr Pepper eredményeinek növekedése. Alapítottak egy új céget, az Artesian Mfg. & Bottling Companyt, amely később Dr Pepper Company lett. Lazenby és O'Hara 1922-ben Wacóból Dallasba költöztette a céget, ahol az 1923-ban kezdte meg működését.

1963-ban bevezették a diétás Dr Peppert, amelynek a neve "Dietetic Dr Pepper" lett. A rossz névválasztás gyenge kezdeti értékesítést hozott, ezért három évvel később "Diet Dr Pepper" lett az új név. 1991-ben újratervezték a Diet Dr Peppert, amely magas eladási arányt mutatott. 2002-re az amerikaiak egyre inkább egészségtudatosak lettek, így a Diet Dr Pepper az Egyesült Államokban bekerült a top 10 üdítők közé, amely helyét a mai napig tartja.

1996-ban a Dr Pepper elindított egy új szabadalmat a tesztüzleteiben, a 20 unciás (500 ml-es) PET (műanyag) flakont Dr Pepper "Angle Bottle" néven. 1997-ben sok palackozó váltott az új kivitelre. 2002-től 2008-ig a Dr Pepper számos finom új ízt fejlesztett ki, pl. a Cherry Vanilla Dr Peppert, a Dr Pepper Berries & Creamet és a Diet Cherry Chocolate Dr Peppert. 2008-ban a Dr Pepper elkészítette a Dr Pepper Cherry normál és diétás változatát.

A Dr Pepper 2010-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját mint Amerika legrégebbi üdítőitala.

A Dr Pepper eredményei folyamatosan növekszenek a világban, amint egyre több vásárló tetszését nyeri el. 2009 óta eredeti ízében Magyarországon is kapható az originalon kívül cherry és vanília ízekben is.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. spore.wikia.com – Patch 1.06 (angol nyelven). Wikia: Content is available under CC-BY-SA. (Hozzáférés: 2014. október 17.)
 2. Dr Pepper | Dr Pepper Snapple Group. Dr Pepper Snapple Group. (Hozzáférés: 2016. december 23.)
 3. (2018. július 20.) „Dublin Dr Pepper” (angol nyelven). Wikipedia.  

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]