Doncaster Rovers FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Doncaster Rovers F.C. szócikkből átirányítva)
Doncaster Rovers
Csapatadatok
Teljes csapatnévDoncaster Rovers Football Club
BecenévThe Rovers, Donny,
The Vikings (Vikingek)
SzékhelyDoncaster, Anglia
Alapítva1879
Klubszínekpiros-fehér
StadionKeepmoat Stadium
VezetőedzőJamaica Darren Moore
ElnökAnglia David Blunt
BajnokságLeague One
Statisztika
Legtöbb mérkőzésFred Emery (504)
Legtöbb gólTom Keetley (180)
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Doncaster Rovers honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Doncaster Rovers témájú médiaállományokat.

A Doncaster Rovers Football Club egy 1879-ben alapított angol labdarúgócsapat. Székhelyük Doncaster városában található, hazai mérkőzéseiket a Keepmoat Stadiumban játsszák. Jelenleg a Football League Championshipben, azaz a másodosztályban szerepelnek.

Története[szerkesztés]

A Doncaster Rovers csapatát a doncasteri vasúttársaság egyik dolgozója, Albert Jenkins alapította 1879 szeptemberében. 1901-ben bekerültek a Football League-be, de három év múlva ki is estek. 1923-ig kellett várniuk a visszakerülésre. Az 1946/47-es szezonban 33 mérkőzést nyertek meg a harmadosztály északi csoportjában, amivel új rekordot állítottak fel. A negyedosztály 1997/98-as kiírásában újabb csúcsot állítottak fel, de erre már nem lehetnek olyan büszkék. 34 bajnokin hagyták el vesztesen a pályát, így az ötödosztályba zuhantak.

Öt évvel később megnyerték a Conference National rájátszását, így visszajutottak a negyedosztályba, ezzel együtt a Football League-be. Első szezonjukban bajnokok lettek, így a harmadosztályban folytathatták a szereplésüket. A Doncaster volt az utolsó csapat, mely megnyerte a negyedosztály küzdelmeit, mielőtt átnevezték volna League Two-vá.

A 2005/06-os szezonban a Manchester Cityt és az Aston Villát is kiejtették a Ligakupából és az Arsenal dolgát is megnehezítették, a londoniak csak büntetőpárbajban tudtak föléjük kerekedni. 2007. április 1-jén a Rovers megszerezte első komoly trófeáját, a Football League Trophy döntőjében legyőzték a Bristol Roverst.

A 2007/08-as idényt gyengén kezdte a csapat, de aztán olyan jó formába lendült, hogy bejutott a rájátszásba. Az automatikus feljutást is kiharcolhatták volna, de az utolsó fordulóban kikaptak a Cheltenham Towntól. A rájátszás elődöntőjéből 5-1-es összesítéssel ejtették ki a Southend Unitedet, a döntőben 1-0-ra verték a Leeds Unitedet. A Wembleyben 75 ezer néző volt kíváncsi a meccsre. Jól kezdték a következő idényt a másodosztályban, de végül leromlott a formájuk és a 14. helyen végeztek.

Stadionok[szerkesztés]

A Doncaster Roversnek nem volt állandó stadionja fennállásának első hat évében, 1885-ben költöztek az Intake Grondra. 1915-ben a hadsereg elfoglalta a területet, így az első világháború után új otthon után kellett nézniük. 1920-ban a Doncaster Corporation segítségével új stadiont építettek Belle Vue néven. 1947-ben 37 099 néző volt kíváncsi egy Hull City elleni mérkőzésre. Ez máig fennálló nézőcsúcs a Doncaster történetében. 2006 decemberében készült el a Rovers máig használt stadionja, a Keepmoat Stadium, melyet 2007. január 1-jén, egy Huddersfield Town elleni meccs keretében nyitottak meg.

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

2021. január 16. szerint

# Poszt Név
1 ENG K Ellery Balcombe (kölcsönben a Brentford csapatától)
2 ENG V Brad Halliday
3 ENG V Reece James
4 ENG V Tom Anderson (Csapatkapitány)
5 WAL V Joe Wright
6 SPA KP Madger Gomes
9 ENG CS Fejiri Okenabirhie
10 COD CS Jason Lokilo
11 ENG CS Jon Taylor
13 ENG K Louis Jones
14 WAL KP Matt Smith (kölcsönben a Manchester City csapatától)
16 NIR V Danny Amos
# Poszt Név
17 ENG KP Taylor Richards (kölcsönben a Brighton csapatától)
18 ENG KP Ed Williams
19 ENG CS Tyreece John-Jules (kölcsönben az Arsenal csapatától)
21 ENG V Andy Butler
22 ANG CS Elliot Simões (kölcsönben a Barnsley csapatától)
24 ENG V Cameron John
26 ENG KP James Coppinger
27 ENG KP AJ Greaves
28 ENG V Branden Horton
30 ENG V Ben Blythe
31 NIR KP Liam Ravenhill
32 ENG K Ben Bottomley

Híres játékosok[szerkesztés]

Anglia
Skócia
Wales
Észak-Írország
Írország
Barbados
Jamaica
Új-Zéland

Sikerei[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Doncaster Rovers F.C. című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.