Don Vito Corleone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Don Vito Corleone (1891. december 7. vagy sírkő szerint 1887. április 28.1955. július 29.) (Született: Vito Andolini) kitalált szereplő Mario Puzo A Keresztapa című regényében és a belőle készült filmben.

A regényt 1972-ben vitték vászonra. Marlon Brando játszotta az idős Don Corleonét és Robert De Niro a fiatalt a második részben.

Az Olaszországból emigrált ambiciózus Vito Corleone maffiahatalmat épít ki egy szerető családi környezetben, s az öt New York-i maffiacsalád (Barzini, Tattaglia, Stracci, Cuneo, Corleone) közül az egyik legnagyobb hatalommal rendelkezővé teszi a Corleone családot. A don halála után legfiatalabb fia, Michael Corleone kerül a család élére. Van még két idősebb fia, Santino „Sonny” Corleone és Fredo Corleone, valamint egy lánya, Connie Corleone. A családhoz tartozik még egy másik, az utcáról befogadott ír fiú, Tom Hagen, aki velük együtt nő fel, majd a család consigliere bizalmi állását kapja meg. Családjának fő tevékenysége a szerencsejáték. Don Corleone erősen kábítószer-ellenes, ezért keveredik „családháborúba” a Tattaglia családdal. Halála után Michael a nevadai Las Vegasba költözteti a vállalkozást, és ott próbálja legalizálni a család tevékenységét.

Családja[szerkesztés]

Családtagok
A család emberei

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]