Ugrás a tartalomhoz

Don Vito Corleone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vito Corleone
A Keresztapa-szereplő
Megjelenési információk
MegszemélyesítőjeMarlon Brando
(A Keresztapa)
Robert De Niro
(A Keresztapa II.)
Magyar hangSzabó Sándor
Tordy Géza
Vito Corleone adatai
Születési neveVito Andolini
Nemeférfi
FoglalkozásaOlívaolaj importőr
Bűnügyi főnök
TitulusaDon
Keresztapa
CsaládjaCorleone család
SzüleiAntonio Andolini (apa)
Signora Andolini (anya)
TestvérekPaolo Andolini (testvér)
HázastársaCarmela Corleone
GyermekeiSantino "Sonny" Corleone
Frederico "Fredo" Corleone
Michael Corleone
Constanzia "Connie" Corleone
VallásaRómai Katolikus
Nemzetiségeolasz

Don Vito Corleone (1891. december 7. vagy sírkő szerint 1887. április 29.1955. július 29.) (Született: Vito Andolini) kitalált szereplő Mario Puzo A Keresztapa című regényében és a belőle készült filmben.

A regényt 1972-ben vitték vászonra. Marlon Brando játszotta az idős Don Corleonét és Robert De Niro a fiatalt a második részben.

Az Olaszországból emigrált ambiciózus Vito Corleone maffiahatalmat épít ki egy szerető családi környezetben, s az öt New York-i maffiacsalád (Barzini, Tattaglia, Stracci, Cuneo, Corleone) közül az egyik legnagyobb hatalommal rendelkezővé teszi a Corleone családot. A don halála után legfiatalabb fia, Michael Corleone kerül a család élére. Van még két idősebb fia, Santino „Sonny” Corleone és Fredo Corleone, valamint egy lánya, Connie Corleone. A családhoz tartozik még egy másik, az utcáról befogadott ír fiú, Tom Hagen, aki velük együtt nő fel, majd a család consigliere bizalmi állását kapja meg. Családjának fő tevékenysége a szerencsejáték. Don Corleone erősen kábítószer-ellenes, ezért keveredik „családháborúba” a Tattaglia családdal. Halála után Michael a nevadai Las Vegasba költözteti a vállalkozást, és ott próbálja legalizálni a család tevékenységét.

Családja

[szerkesztés]
Családtagok
A család emberei

Jegyzetek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]