Domain-driven design

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Fogalomtér-vezérelt tervezés (DDD – Domain Driven Design)

A fogalomtér-vezérelt tervezés (angol rövidítése: DDD) a szoftverfejlesztési folyamat során keletkező összetett követelmények kezelésére szolgáló módszer. A módszer lényege az implementáció folyamatának összekapcsolása a fejlődő fogalomtérrel (azonosított üzleti fogalmak). A DDD elve a következő:

• a projekt elsődleges feladata az üzleti fogalmak és a köztük fennálló logikai kapcsolatok azonosítása;

• a tervezés alapja az azonosított üzleti fogalomtér;

• a műszaki és üzleti szakértők közötti hatékony együttműködés megteremtése, hogy a folyamat során feltárt problémák iteratív módon finomításra kerüljenek a fogalomtérben

A modell koncepciói a következők:

Környezet

Az alapfogalmak jelentésének meghatározása szavakra, illetve állításokra lebontva;

Fogalomtér

Az azonosított fogalmak tere, azon belül a fogalmak egymásra való hatása, és azok együttes tevékenysége. A szoftver fogalomtere az a felhasználási terület, amelyben a felhasználó használja a programot.

Modell

Absztrakciók olyan rendszere, amely leírja a fogalomtér kiválasztott elemeit és felhasználható a fogalomtérhez kapcsolódó problémák megoldására;

Mindenütt jelenlévő nyelv

A fogalomtérben azonosított fogalmak a fejlesztőcsapat tagjai által használt közös nyelvet képezik, a kialakított nyelv összekapcsolja a fejlesztőcsapat összes tevékenységét az általuk fejlesztett szoftverrel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Domain-driven design című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.