Tartománymodell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minta tartománymodell egészségbiztosítási tervhez

A szoftverfejlesztésben a tartománymodell (domain model) a tartomány (egy számítógépes program célzott tárgyköre) olyan fogalmi modellje, amely magában foglalja a viselkedést és az adatokat is.[1][2] Az ontológiatechnikában a tartománymodell egy tudástartomány formális reprezentációja fogalmakkal, szerepekkel, adattípusokkal, egyedekkel és szabályokkal, jellemzően leíró logikára alapozva.

Áttekintés[szerkesztés]

A tartománymodell absztrakciók rendszere, amely az ismeretek, hatások vagy tevékenységek területének (egy tartománynak)[3] kiválasztott aspektusait írja le. A modell ezután felhasználható az adott területtel kapcsolatos problémák megoldására. A tartománymodell az adott tartományhoz tartozó, a szoftverben modellezendő, értelmes, valós fogalmak reprezentációja. A fogalmak közé tartoznak az üzleti tevékenységben érintett adatok és az üzleti tevékenység által az adatokkal kapcsolatban használt szabályok. A tartománymodell a tartomány természetes nyelvét használja.

A tartománymodell általában a szakterület szókincsét használja, így lehetővé teszi, hogy a modell reprezentációját a nem műszaki érdekeltek számára is közölni lehessen. A modell nem utalhat semmilyen tervezett technikai megvalósításra, például adatbázisokra vagy szoftverkomponensekre.

Használat[szerkesztés]

A tartománymodellt általában objektummodellként valósítják meg egy rétegen belül, amely egy alacsonyabb szintű réteget használ a fennmaradás érdekében, és "közzétesz" egy API-t egy magasabb szintű rétegnek, hogy hozzáférjen a modell adataihoz és viselkedéséhez.

Unified Modeling Language-ben (UML) osztálydiagramot használnak a tartománymodell ábrázolására.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fowler, Martin. Patterns of Enterprise Application Architecture. Addison Wesley, 2003, p. 116.
  2. Fowler, Martin. "P of EAA - Domain Model"
  3. Evans, Eric Domain-Driven Design: Definitions and Pattern Summaries. Domain Language Inc., 2006, p. 3.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Domain model című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]