Bertrand Meyer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bertrand Meyer
Bertrand Meyer IMG 2481.jpg
Született 1950. november 21. (72 éves)[1]
Párizs
Állampolgársága francia
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
 • ACM Fellow
 • Harlan D. Mills Award
 • Dahl–Nygaard Prize (2005)
 • ACM Software System Award (2006)

A Wikimédia Commons tartalmaz Bertrand Meyer témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bertrand Meyer (Párizs, 1950. november 21.–) francia informatikus, egyetemi tanár, az Eiffel programozási nyelv megalkotója.

Életpályája[szerkesztés]

A párizsi műszaki egyetemen, majd a Stanford Egyetemen szerzett oklevelet. Doktori címet az Université de Nancy-n szerzett. Előbb Franciaországban, majd az Egyesült Államokban dolgozott mérnökként és oktatóként. 2001 októberétől a zürichi ETH informatika professzora. Megalapítója, és 2006-tól 2011-ig elnöke az Informatics Europe[2] egyesületnek, amely az európai informatikai tanszékek és karok tudományos szervezete.

Munkássága[szerkesztés]

Meyer az egyszerű és elegáns programozási nyelvek híve, elsők között terjesztette az objektumelvű programozást. Az Object-Oriented Software Construction c. művét ebben a témában az egyik legjobb könyvnek tartják. Az Eiffel programozási nyelv megalkotója. Ezt a nevet azért választotta, mert ezzel is szerette volna kifejezni, hogy mennyire fontosnak tartja az időre elkészült, pontos munkákat, ahogy annak idején az Eiffel-torony erről is nevezetes lett. A szerződésalapú programozás fejlesztői módszer (Design by Contract) megteremtője. Az Eiffel programozási nyelv hatással volt a Java, C# és Python programozási nyelvekre.

Kitüntetései[szerkesztés]

 • Dahl-Nygaard Award, 2005
 • A szentpétervári (2004) és New York-i egyetemek (2005) díszdoktora
 • ACM Software System Award, 2006
 • Harlan Mills Award (IEEE Computer Society), 2009

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 24.)
 2. IE honlapja

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bertrand Meyer című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.