Dogman – Kutyák királya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dogman – Kutyák királya
(Dogman)
2018-as olasz–francia film

RendezőMatteo Garrone
Producer
  • Matteo Garrone
  • Jean Labadie
  • Jeremy Thomas
  • Paolo Del Brocco
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Ugo Chiti
  • Massimo Gaudioso
  • Matteo Garrone
Főszerepben
ZeneMichele Braga
OperatőrNicolaj Brüel
VágóMarco Spoletini
JelmeztervezőMassimo Cantini Parrini
DíszlettervezőDimitri Capuani
Gyártás
Ország Olaszország
Franciaország
Nyelvolasz
Játékidő102 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2018. július 11. (Franciaország)[1]
  • 2018. október 18. (Németország)[2]
  • 2019. január 24. (Magyarország)[3]
  • 2019. február 2. (Törökország)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25027/2018)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dogman – Kutyák királya (eredeti cím: Dogman) 2018-as olasz bűnügyi-filmdráma, amelyet Matteo Garrone rendezett. A filmet beválogatták a 2018-as cannes-i filmfesztiválon az Aranypálmáért folyó versenybe.[4][5] Cannes-ban Marcello Fonte elnyerte a legjobb színésznek járó díjat.[6] Bár a 91. Oscar-díjkiosztón a legjobb idegen nyelvű film kategóriában olasz jelöltként szerepelt, a projektet mégsem választották jelöltként.[7]

Cselekmény[szerkesztés]

Marcello egy csendes kutyakozmetikus, aki a Róma melletti Maglianában él. Dolgozik, szereti lányát, Alidát, és békés kapcsolatot ápol a szomszédokkal. De kokainnal is kereskedik, hogy kiegészítse jövedelmét. Egyik vevője Simoncino, egy erőszakos egykori bokszoló, aki meglopja és terrorizálja a környezetében élőket. Marcello időnként kap egy kis részt a zsákmányából.

Egy nap Simoncino megtudja, hogy Marcello boltja egy ékszerüzlet szomszédságában van, és azt javasolja Marcellónak, törjön lyukat a falon, és rabolja ki a szomszédos üzletet. Marcello azonban nem akarja kockára tenni a barátságát a többi szomszéddal. Simoncino kényszeríti őt a kulcs átadására, kitakarítja a boltot, és másnap a rendőrség letartóztatja Marcellót, mert a bizonyítékok ellene szólnak. Mivel nem akarja feladni Simoncinót, Marcellónak börtönbe kell vonulnia.

Egy évvel később Marcellót kiengedik, de a szomszédai őt hibáztatják a bolti lopásért, és nem akarnak tőle semmit. Az üzlete most rosszabbul megy. Simoncino semmiféle hálát nem mutat Marcello hűségéért, és elköltötte az összes pénzt – beleértve Marcello részesedését is. Marcello már kevésbé hajlandó engedni, és mivel Simoncino nem hajlandó neki adni a részét, Marcello megrongálja a motorját. Másnap Simoncino megveri és megalázza őt az összes szomszéd előtt.

Néhány nappal később Marcello elmondja Simoncinónak, hogy drogdílerekkel találkozott, és ki akarja rabolni őket a boltjában. Megkéri Simoncinót, segítsen neki a tervében, és tartsa meg az ellopott drogot. A boltban Marcello ráveszi Simoncinót, hogy bújjon el egy ketrecben, így meglepheti a drogdílereket. Amikor Simoncino a ketrecben van, Marcello bezárja a ketrecet, és azt mondja neki: ezúttal Simoncino lesz a megalázott. A dühtől megvadulva Simoncinónak sikerül feltörnie a ketrecet. Marcello egy vasrúddal leüti és megkötözi. Amikor Simoncino hirtelen magához tér, megpróbálja megfojtani a kutyakozmetikust.

Marcello, miközben megpróbálja kiszabadítani magát, egy lánccal fojtogatja az egykori bokszolót. Ahhoz, hogy a holttestet eltüntesse, a tengerpartra viszi elégetni. Ezután eloltja a lángokat, és meg akarja mutatni a szomszédainak, hogy megszabadította őket Simoncinótól. De a hely kihalt, az összes szomszéd eltűnt, és úgy tűnik, egyedül hagyták őt. Továbbra sem világos, hogy Marcellónak valóban sikerült-e megszabadulnia.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Eredeti hang Magyar hang[8]
Marcello Marcello Fonte Karácsonyi Zoltán
Simoncino Edoardo Pesce Schmied Zoltán
Simoncino anyja Nunzia Schiano Pásztor Erzsi
Franco Adamo Dionisi Csankó Zoltán
Mirko Mirko Frezza Sarádi Zsolt
rendőrfelügyelő Aniello Arena Szakács Tibor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. AlloCiné (francia nyelven)
  2. Internet Movie Database (angol nyelven)
  3. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  4. The 2018 Official Selection. Cannes. (Hozzáférés: 2018. április 12.)
  5. Cannes Lineup Includes New Films From Spike Lee, Jean-Luc Godard. Variety, 2018. április 12. (Hozzáférés: 2018. április 12.)
  6. Debruge, Peter: 2018 Cannes Film Festival Award Winners Announced. Variety, 2018. május 19. (Hozzáférés: 2018. május 20.)
  7. Anderson, Ariston: Oscars: Italy Selects 'Dogman' for Foreign-Language Category. The Hollywood Reporter, 2018. szeptember 25. (Hozzáférés: 2018. szeptember 25.)
  8. Dogman – Kutyák királya az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dogman (2018 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]