Kutyakozmetika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kutyakozmetika a társállatok tisztántartásával, ápolásával, valamint a kiállításokon versenyző kutyák szőrzetének a fajtajelleget hangsúlyozó nyírásával foglalkozik.

Története[szerkesztés]

Korábban[mikor?] a kutyát nem kedvencnek tartották, hanem munkára. A tökéletes munka érdekében ápolták és tartották karban a kutya szőrét. Elsősorban a vadászkutyák és a pásztorkutyák szőrét nyírták. Tudatosan a 15. században kezdtek foglalkozni a kutyák szépítészetével, de akkoriban már a kutyákat kedvencként is tartották. A szőrápolás esztétikai szándékkal történt. Lovász mesterek foglalkoztak a kutyák szőrének ápolásával.

A kutya szőrének ápolása a 20. század elejére már foglalkozásszerűvé vált és ezzel egy időben jelentek meg a kutyakiállítások. A tenyésztők, kiállítók, igyekeztek az adott kutyafajtát bemutatni a kiállításokon.

Napjainkban már hivatásszerűen végzik a nyírást, tenyésztőkből alakultak ki a kutyakozmetikusok. A szakemberek komplex szőrzet- és karomápolási tevékenysége a kutyák és a macskák mellett néha egyéb társállatokra is kiterjed.

Állatkozmetika célja és feladata[szerkesztés]

Célja már nem csak a szépségápolás hanem kiegészül higiéniai, egészségügyi tevékenységekkel is. Lényege hogy a kutya testi hibáit minél inkább palástolja. A kutyakozmetikus a szőrelőkészítés során igyekszik eltüntetni a kutya hibáit, de a szépet is kihangsúlyozza.

Európai Kutyakozmetikusok Szövetsége[szerkesztés]

A EGA (European Grooming Association) Archiválva 2020. január 31-i dátummal a Wayback Machine-ben non-profit szervezetet 2001-ben Umberto Lehmann (olasz) és Mijo Klein (francia) kutyakozmetikusok alapították azzal a céllal, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre, amely különféle események, szakmai napok szervezésével és a tagok közötti kommunikáció elősegítésével lehetőséget biztosítsanak a tapasztalatok cseréjére és a szakmai fejlődésre. Szervezet feladatai közé tartozik többek között a különféle versenyek, mint például a European Grooming Championship és a World Team Grooming Championship  szervezése is.

Magyarországot az szervezetben a M.K.M. Egyesület képviseli, aki a magyarországi versenyek szervezője:

További információk[szerkesztés]

  • Fodrász előtt, fodrász után: kutyák mesés átalakulása
  • Kutyakozmetika. Mindennapi kutyaápolás; szerk. Bálint Katalin; Agricola, Bp., 1991 (Gazdi)
  • Suzanne Ruiz: Kutyakozmetika lépésről lépésre; ford. Vladár Katalin; Pesti Szalon, Bp., 1994 (Kutyatulajdonosok kézikönyve)
  • Szinák János–Farkasháziné Folkmann Zsuzsa–Bíró Ferencné: A kutyakozmetikus mester könyve; Szaktudás, Bp., 2008 (Mestergazda könyvek)
  • Jorge Bendersky: Kutyakozmetika otthon. Kölyökfazontól a versenygyőztesig. Minden tudnivaló lépésről lépésre; előszó Cesar Millan; Gabo, Bp., 2014
  • Kutyakozmetika. A kutyakozmetikus szakképzés tankönyve; szerk. Horváthné Révész Ágnes; 5. jav. utánny.; Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., Bp., 2018