Dishonored (videojáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dishonored
Dishonored logo.png
Fejlesztő Arkane Studios
Kiadó Bethesda Softworks
Tervező Ricardo Bare
Harvey Smith
Raphaël Colantonio
Zeneszerző Daniel Licht
Motor Unreal Engine 3
Platformok Microsoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Kiadási dátum
Műfaj akció-kaland
Játékmódok egyjátékos videojáték
USK-besorolás USK 18
PEGI-besorolás PEGI 18
Adathordozó
A Dishonored weboldala

A Dishonored egy 2012-ben megjelent lopakodós akció-kaland videojáték, melyet a Arkane Studios fejlesztett, és a Bethesda Softworks adott ki. Világszinten 2012 októberében került forgalomba PC, PlayStation 3, illetve Xbox 360 platformokra egyaránt. Számos híres színész adta hangját a játékhoz, úgy mint Susan Sarandon, Brad Dourif, Carrie Fisher, Michael Madsen, Billy Lush, Lena Headey és Chloë Grace Moretz.

A játék belső nézetes akciójáték, mely számos lehetőséget nyújt az akciók végrehajtásához is. Lopakodással, küzdelemmel vagy a kettő kombinációjával is megoldhatóak a küldetések. Minden szint teljesítése után újabb lehetőségek nyílnak meg, így a pályákon található célpontok nem fegyverrel való kiiktatására is van lehetőség (pl. baleset által). A történet a játékos döntései és játékmódja alapján változik, így számtalan befejezés lehetséges.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cselekmény Dunwall iparvárosában játszódik, ahol Corvo Attano, a császárnő legendás testőrének bőrébe bújhatunk. Miután meggyanúsítják a császárnő meggyilkolásával, menekülni kényszerül. Bérgyilkossá válik és bosszút esküszik, hogy megtalálja és megöli azokat, akik összeesküdtek ellene. Corvo támogatást kap a lojalistáktól - egy ellenálló szervezettől, akik Dunwall függetlenségéért küzdenek -, illetve a rejtélyes kívülállótól, aki mágikus képességekkel ruházza fel őt.

Corvo, akit azzal vádolnak, hogy megölte a császárnőt, a Coldridge börtönbe csukják, és a titkos szövetségesei kiszabadítják. Elmenekül a Dunwall csatornába. Mire kijut onnan, egy Samuel nevezetű ember fogja elvinni oda, ahol a császárságpártiak befogadják a Hound Pits Pubba, ahol ő fog lakni. Mikor megismerkedett Havelock tengernaggyal, Lord Treavor Pendletonnal, már elkészíti Piero Joplin az orrgyilkos Corvonak egy "orrgyilkos maszkot,, hogy mivel az egész város ismeri az arcát, ne tudják hogy ő kicsoda. Alszik egy napot. És a Kívülálló felruházza természetfeletti képességekkel. Úgy lehet szerezni ilyen Erőket, hogy Rúnákat kell keresni. És még olyannal is jutalmazza, hogy ha fel vesz csonttalizmánokat apró bóniszokat kap. Ilyenek ezek az Erők: Sötétlátás, Villanás, Megszállás, Időhajlítás, Kirajzás, és Széllöket. És vannak még ilyenek hogy: Életerő, Vérszomj, Sebesség, Árnyékölés. Az első küldetés, hogy meg kell ölni Campbell Legfőbb felvigyázot. A második Meg kell ölni Lord Custis Pendletont, és Lord Morgan Pendletont. A harmadik: el kell rabolni Anton Sokolovot, a királyi tudóst. A negyedik pedig semlegesíteni kell Lady Boyle-t. És a végső, le kell győzni a Lord Regentet. És amikor Emily-t, a császárnő lányát megkoronázzák, a császárságpártiak elárujják Corvo-t. Megmérgezték, de csak az utolsó pillanatba sikerül megmentenie Samuelnek, a csónakosnak. És Samuel Corvo-t rátette egy csónakra, és az Elárasztott területre került. Daud emberei, az orrgyilkosos fokságba ejtették. A felszerelést vissza kell szereznie. Daudot meg kell ölni. Vissza kell térni a Hound Pits Pubba, a Régi Dunwalli csatornákon keresztül. Meg kell menteni Pierot, Sokolovot. És az utolsó résznél a Kingsparrow szigetre kell menni megmenteni Emilyt, mert Havelock le akar ugorni vele együtt a világítótoronyról. És itt van a vége.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dishonored megjelenése után számos pozitív kritikát kapott. Külön kiemelték a szabad világnak és döntéseink történetre való kihatásának aspektusait. Természetesen negatív kritikák is érték, ahol legfőképp a karakter irányításának nehézségeit bírálták. Jelentős díjakat is nyert a játék, mint például a 2013-as BAFTA-díj, ahol a "Legjobb játék" kategóriában diadalmaskodott, vagy a 2012-es Spike Video Game, ahol a legjobb akció-kaland játéknak választották.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]