Dishonored (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dishonored
Dishonored logo.png
Fejlesztő Arkane Studios
Kiadó Bethesda Softworks
Rendező Harvey Smith
Tervező Ricardo Bare
Harvey Smith
Raphaël Colantonio
Zeneszerző Daniel Licht
Motor Unreal Engine 3
Platformok Microsoft Windows
PlayStation 3
PlayStation 4
Xbox 360
Xbox One
Kiadási dátum
Műfaj
Játékmódok egyjátékos videójáték
USK-besorolás USK 18
Adathordozó
A Dishonored weboldala

A Dishonored egy 2012-ben megjelent lopakodós akció-kaland videójáték, melyet a Arkane Studios fejlesztett, és a Bethesda Softworks adott ki. Világszinten 2012 októberében került forgalomba PC, PlayStation 3, illetve Xbox 360 platformokra egyaránt. Számos híres színész adta hangját a játékhoz, úgy mint Susan Sarandon, Brad Dourif, Carrie Fisher, Michael Madsen, Billy Lush, Lena Headey és Chloë Grace Moretz.

A játék belső nézetes akciójáték, mely számos lehetőséget nyújt az akciók végrehajtásához is. Lopakodással, küzdelemmel vagy a kettő kombinációjával is megoldhatóak a küldetések. Minden szint teljesítése után újabb lehetőségek nyílnak meg, így a pályákon található célpontok nem fegyverrel való kiiktatására is van lehetőség (pl. baleset által). A történet a játékos döntései és játékmódja alapján változik, így számtalan befejezés lehetséges.

Története[szerkesztés]

A cselekmény Dunwall iparvárosában játszódik, ahol Corvo Attano, a császárnő legendás testőrének bőrébe bújhatunk. Miután meggyanúsítják a császárnő meggyilkolásával, menekülni kényszerül. Bérgyilkossá válik és bosszút esküszik, hogy megtalálja és megöli azokat, akik összeesküdtek ellene. Corvo támogatást kap a lojalistáktól - egy ellenálló szervezettől, akik Dunwall függetlenségéért küzdenek - illetve a rejtélyes kívülállótól, aki mágikus képességekkel ruházza fel őt. A játéknak több végkimenetele is van attól függően, hogy mekkora káoszt okozunk a városban. A tetteinktől függ a város sorsa.

Corvo, akit azzal vádolnak, hogy megölte a császárnőt, a Coldridge börtönbe csukják, és a titkos szövetségesei kiszabadítják. Elmenekül a Dunwall csatornába. Mire kijut onnan, egy Samuel nevezetű ember viszi el oda, ahol a császárságpártiak befogadják a Hound Pits Pubba, ahol majd ő is lakik. Mikor megismerkedett Havelock tengernaggyal, Lord Treavor Pendletonnal, már elkészíti Piero Joplin az orgyilkos Corvónak egy orgyilkos maszkot, mivel az egész város ismeri az arcát, ne tudják hogy ő kicsoda. Alszik egy napot. A Kívülálló felruházza természetfeletti képességekkel. Úgy lehet szerezni ilyen Erőket, hogy Rúnákat kell keresni. Olyannal is jutalmazza, hogy ha fel vesz csonttalizmánokat apró bónuszokat kap. Ilyenek ezek az Erők: Sötétlátás, Villanás, Megszállás, Időhajlítás, Kirajzás, és Széllöket. Vannak még ilyenek hogy: Életerő, Vérszomj, Sebesség, Árnyékölés. Az első küldetés, hogy meg kell ölni Campbell Legfőbb felvigyázót. A második Meg kell ölni Lord Custis Pendletont, és Lord Morgan Pendletont. A harmadik: el kell rabolni Anton Sokolovot, a királyi tudóst. A negyedik pedig semlegesíteni kell Lady Boyle-t. A végsőben le kell győzni a Lord Regentet. Amikor Emily-t, a császárnő lányát megkoronázzák, a császárságpártiak elárulják Corvót. Megmérgezték, de csak az utolsó pillanatban sikerül megmentenie Samuelnek, a csónakosnak. Samuel Corvót rátette egy csónakra, és az Elárasztott területre került. Daud emberei, az orgyilkosos fogságba ejtették. A felszerelést vissza kell szereznie. Daudot meg kell ölni. Vissza kell térni a Hound Pits Pubba, a Régi Dunwalli csatornákon keresztül. Meg kell menteni Pierot, Sokolovot. Az utolsó résznél a Kingsparrow szigetre kell menni megmenteni Emilyt, mert Havelock le akar ugrani vele együtt a világítótoronyról.

Választási lehetőségek[szerkesztés]

A játékban többféle módon is el lehet intézni a célpontjainkat. A közellenfeleket (őrök, felvigyázók, könnyezők, bérgyilkosok) a likvidáláson kívül el lehet kábítani és elaltatni. A kábításos módszer kedvelőinek érdemes megszerezni az "Erős kar" csonttalizmánt, melynek segítségével gyorsabban el lehet kábítani az ellenfeleinket. Az altatásos módszer akkor jöhet jól, ha felfedezik karakterünket, ugyanis az altatóvesszők szinte azonnal hatnak. A főcélpontok elintézésére is több módszer létezik.

Campbell felvigyázó: Meg lehet ölni számszeríjjal és karddal is. Van egy speciális likvidálási módja is: Campbell meg akarja mérgezni a városi őrség parancsnokát, és ebből a célból már elő is készítette a mérgezett italt. Ha Campbell és a parancsnok poharát összecseréljük, akkor lehetőségünk van Campbell megmérgezésére is. Ha mindenképp a jó véget akarjuk elérni, akkor el kell kábítanunk Campbellt, majd rá kell sütnünk az "eretnekek bélyegét", amiről információkat a parancsnokság könyvtárában találunk. Érdekesség:Ha nem öljük meg Campbellt, akkor az Elárasztott területen találkozunk vele, mert könnyező lett belőle.

A Pendleton fivérek: A likvidálásukat többféleképpen is meg lehet oldani. Megölhetjük őket, vagy a halálukat álcázhatjuk balesetnek, amit a gőzfürdő hibás gőzszelepe idézett elő. A jó vég elérése itt egy kicsit bonyolultabb. A jó vég elérése érdekében segíteni kell Slackjownak azzal, hogy megtudjuk mi történt a társukkal, majd ezután meg kell szerezni a műkereskedő széfjének a kombinációját. Ekkor nem kell semmit sem csinálni a fivérekkel, csak vissza kell menni Slackjowhoz a kombinációval. Ha ezt megtettük, megjelenik a "Célpontok semlegesítve" kiírás. Érdemes a széfet rögtön a kombináció megszerzése után kifosztani, ilyenkor viszont javasolt a játék mentése. Ugyanis van egy bug, ami miatt Slackjow ilyenkor ránk támad. E bug miatt a célpontok sem lesznek semlegesítve.

Anton Sokolov: A tudós halála miatt a küldetés elbukna, itt nincs nagyon választásunk. Csak a kihallgatásnál tudjuk megválasztani a kihallgatás módját. Itt meg lehet vesztegetni vagy rá lehet ereszteni egy csomó, éhes patkányt. Ha a megvesztegetést választjuk, akkor Pierot-nál kell megvennünk az ehhez szükséges bort.

Lady Boyle: A csavar az egész küldetésben az, hogy a három Lady Boyle között kell megtalálnunk a Lord Regent szeretőjét. A három Boyle hölgy: Az elhunyt Lord Boyle özvegye, és a Lord két testvére. A minket érdeklő információkat a vendégektől, vagy a Boyle hölgyek szobájából (felső emeleten találhatóak, az őrök szállásából lehet ide jutni). lehet megtudni. A mi célpontunk Waverly, akit likvidálnunk kell, de. Egy titokzatos úriember akibe a partin bóklászva akadunk bele, elmondja: Tudja mire készülünk, és van egy ajánlata. Ő szereti Waverlyt, és ha gondoskodunk róla, hogy a hölgy elkábítva, az alagsorban várakozó csónakjába kerüljön, akkor elviszi innen messzire. Érdekesség: Ha nem öljük meg Waverlyt, akkor a Hound Pits Pub-béli szobánkban egy rúna vár minket az egyik Boyle hölgy üzenetével.

Lord Regent: Kétféleképpen lehet likvidálni: Vagy megöljük, vagy ellopjuk az audionaplóját, és lejátsszuk a nyilvánosságnak, a hangosbemondó rendszeren keresztül. Ilyenkor, ha elég szemfülesek vagyunk, észrevehetjük Lord Regent letartóztatását.

Daud: Megölhetjük vagy megkímélhetjük.

Havelock tengernagy: Ha az eddigi célpontokat nem öltük meg, akkor a tengernagy a torony tárgyalótermében vár ránk. Itt választhatunk, hogy megöljük, vagy elkábítjuk. A társaival nem kell foglalkozni, mert már előttünk megmérgezte őket.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Dishonored megjelenése után számos pozitív kritikát kapott. Külön kiemelték a szabad világnak és döntéseink történetre való kihatásának aspektusait. Természetesen negatív kritikák is érték, ahol legfőképp a karakter irányításának nehézségeit bírálták. Jelentős díjakat is nyert a játék, mint például a 2013-as BAFTA-díj, ahol a "Legjobb játék" kategóriában diadalmaskodott, vagy a 2012-es Spike Video Game, ahol a legjobb akció-kaland játéknak választották.

Források[szerkesztés]