Dinasztia (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dinasztia
Dynasty.jpg
Műfaj szappanopera

Alkotó Richard & Esther Shapiro
Főszereplő John Forsythe
Linda Evans
Pamela Bellwood
Pamela Sue Martin
John James
Al Corley
Gordon Thomson
Jack Coleman
Heather Locklear
Diahann Carrol
Michael Nader
Catherine Oxenberg
Emma Samms
és Joan Collins mint Alexis

Ország  USA
Nyelv angol
Epizódok 220 A Dynasty epizódjainak listája
Gyártás
Részenkénti játékidő 46 perc
Sugárzás
Eredeti adó ABC
Viasat3
Eredeti sugárzás 1981. január 12.1989. május 11.
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Dinasztia (angolul: Dynasty) egy amerikai főműsoridős szappanopera, amit 1981. január 12-én kezdett vetíteni az ABC Amerikában. Az utolsó részt 1989. május 11-én mutatták be. A sorozat a Carrington család életébe nyer bepillantást, akik egy jómódú Denverben élő olajfamília.

Kezdetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozatot Richard és Esther Shapiro alkotta meg. Először az Olaj címet adták neki, de a csatorna vezetése elvetette az ötletet, majd később kapta a Dynasty nevet. A főkarakter szerepét először George Peppard-nak szánták. A korai írásokban az alkotók a két rivális család nevét (Carrington és Colby) először Parkhurst és Corby néven említették.

Később George Peppard-ot nem találták megfelelőnek a szerepre, ezért John Forsythe vette át a karaktert, aki világhírűvé tette figuráját, Blake Carrington-t. Az utolsó pillanatban megváltoztatták a családneveket, majd Carringtonék és Colbyék Rómeó és Júlia-szerű rivalizálása, háborúskodása megkezdődött.

Az első évadot 1980-ban készítették el, amelyet rögtön el is töröltek az ellenségeskedések miatt a csatornák és a Screen Actors Guild tásulása és az Amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Szövetsége között, ami később sztájkot okozott. Sok sorozatot hónapokra elhalasztottak, és a Dinasztia nem is látott napvilágot egészen 1981. január 12-éig.

Összefoglaló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]