Die PARTEI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Die PARTEI

Die PARTEI Logo.svg
Adatok
Elnök Martin Sonneborn

Alapítva 2004. augusztus 2.
Székház Kopischstr. 10
10965 Berlin
Ifjúsági tagozat HintnerJugend
Pártújság Titanic
Tagok száma 24.087[1] (2017. július 6.)

Ideológia
Politikai elhelyezkedés baloldal
Parlamenti jelenlét

Európai Parlamentben:

1 / 96
Weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Die PARTEI témájú médiaállományokat.

A Die PARTEI, magyarul A Párt német politikai párt, amelyet 2004-ben alapítottak a Titanic szatirikus magazin szerkesztői.

A név rövidítés, a teljes név: Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative (lefordítva: „Párt a Munkáért, a Törvényességért, az Állatok Védelméért, az Elitek Előmozdítására, és Alapvető Demokratikus Kezdeményezés”). A die Partei kifejezést korábban Kelet-Németországban az egyeduralkodó kommunista pártra (Német Szocialista Egységpárt), még korábban a Náci Pártra (NSDAP) használták, így ez a név szemtelen utalás a Die PARTEI alapítóinak totalitariánus ambícióira.

Céljaik[szerkesztés]

A párt azokat a szavazókat akarja egybegyűjteni, akik más pártokban már csalódtak. Saját elmondásuk szerint a Die PARTEI „populista kampányt” folytat.

A célok:

  • Újraépíteni a berlini falat.
  • Megreformálni az egészségügyi biztosítás rendszerét.
  • Megvédeni a természeti erőforrásokat.
  • A munkaórák csökkentése és „a neoliberális Schröder rezsim” bevezette Hartz-IV és egyéb törvények eltörlése.
  • Új alkotmány, amelyet a jelenlegi 146-os cikkely alapján az emberek vitatnak meg és fogadnak el.

A párt céljai könnyen azonosíthatóan anti-neoliberálisak, balra hajlóak és közel állnak a szociáldemokraták, baloldali zöldek, illetve az új Munka és Szociális Igazság Párt nézeteihez. Az egyedüli programpontjuk, amihez még csak hasonló sincs más pártok programjában, a berlini fal újraépítése. Ezt bizonyos felmérések szerint az egyesítés gazdasági és egyéb következményei miatti kiábrándultság okán a németek mintegy 20%-a támogatná.

Összességében, a párt céljai a populizmus és a vegytiszta képtelenség közti tartományban szóródnak, és szatirikus ízükkel a Titanic magazin népszerűségének emelését célozzák.

A 2005-ös kampány[szerkesztés]

2005 júniusában a die Partei Zweckbündnis néven választási szövetségre lépett a Német Anarchista Pogo Párttal.

A párt leglátványosabb kampányakciója az volt, hogy az eBay aukciós portálon keresztül elárverezték az ingyen televíziós kampányidejüket (minden induló párt ingyen reklámidőhöz jut a kampányidőszakban).

A Die PARTEI csak Hamburgban és Berlinben indult a 2005-ös választásokon és 10 379 szavazatot, szövetségi szinten 0,022%-ot kapott.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]