Dicranales

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dicranales
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Valódi lombosmohák (Bryopsida)
Alosztály: Dicranidae
Rend: Dicranales
Tudományos név
Dicranales
M. Fleisch.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dicranales témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dicranales témájú médiaállományokat és Dicranales témájú kategóriát.

A Dicranales egy lombosmoha rend.

Jellemzőjük[szerkesztés]

Ebbe a rendbe nagyon sok változatos megjelenésű faj tartozik. A protonema lehet tartós vagy rövid életű is. A kifejlett növények mérete változatos, néhány milliméteres fajoktól kezdve vannak több tíz centiméteres mohák is ebben a rendben. Egyik fő jellemzőjük a fajoknak, hogy a leveleik általában hosszúkás, keskeny lándzsa alakúak, a szélességüknél ötször hosszabbak. A levélcsúcs gyakran hegyes, ár alakú. A levéllemez sejtek hosszúkás téglalap vagy négyzet alakúak, csak néhány esetben, papillázottak (sejtfal kitüremkedés). A levelek mindig egy erős érrel rendelkeznek.

A sporophyta megjelenése viszonylag egységes. A seta felálló. A spóratok félgömb alakú vagy hengeres. A legtöbb faj egy ún. "dicranoides" peristomiummal rendelkezik (spóratok nyílásánál lévő fogacskák):16 darab mélyen szeldelt, lándzsa alakú fogaik vannak. A fogak alján barázdák vannak, a felső oldalukon papillázottak.[1]

Elterjedés[szerkesztés]

A rend fajai az egész világon elterjedtek, kozmopoliták. A legtöbb faj talajon él, ún. epigeikus fajok. De sok az ún. epifita, fánlakó, fákon élő faj is a csoportban.

Rendszertan, evolúció[szerkesztés]

Sok Dicranales rendbe tartozó moha előkerült különböző korú kőzetekből. Már a Perm korszakból is ismertek Dicranales rendbe tartozó mohafajok, melyek jól felismerhetőek jellegzetes levélér felépítésükről, nagyon hasonlítottak a mai Campylopus fajokra. A felső-Kréta korból is találtak Campylopodium nemzetségbe tartozó fossziliákat és a Harmadidőszak-ban Campylopus és Campylopodiella leletek is előkerültek.

Rendszertanilag sok változás történt a Dicranales taxonba tartozó fajok besorolásával, jelenleg 20 család, kb. 2100 fajjal tartozik ehhez a rendhez:[2]

Magyarországon a csillaggal jelölt családok tagjai fordulnak elő.

Irodalom[szerkesztés]

  1. Jan-Peter Frahm: Biologie der Moose. Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg u. a. 2001, {{ISBN|382740164X}}. Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3825212505.
  2. https://www.catalogueoflife.org/data/taxon/34L

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dicranales című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.