Dickson (Ausztráliai fővárosi terület)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dickson
Közigazgatás
Ország  Ausztrália
Jogállás város
Alapítás éve 1928
Irányítószám 2602
Népesség
Teljes népesség 2149 fő (2016. aug. 9.)[1]
Földrajzi adatok
Terület 1,6 km²
Időzóna AEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Dickson (Ausztrália)
Dickson
Dickson
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 35° 15′ 09″, k. h. 149° 08′ 23″Koordináták: d. sz. 35° 15′ 09″, k. h. 149° 08′ 23″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dickson témájú médiaállományokat.
ABC Canberra studios

Dickson a főváros, Canberra egyik északi elővárosa. A 2006-os népszámlálás alapján 1947 fő lakik itt. (2006 census)[2] Dickson városát Sir James Dicksonról nevezték el, aki az Ausztrál Államszövetségben Queensland szószólója volt, valamint az ausztrál alkotmány egyik megalkotója volt.

A városka utcáinak nincs speciális tematikus elnevezése, mint a többi Canberra közeli településnek. A külvárosban található az észak-canberrai terület egyik legfontosabb kereskedelmi egysége, a Dickson Centre, amely teret ad a Woolworths Supermarketnak. A központban található egy mentőállomás, több iroda és a dicksoni Baptista templom. Dickson Baptist Church A bevásárlóközponton kívül a kisváros területén található az Australian Broadcasting Corporation canberrai rádió- és televízióstúdiói.

Történelme[szerkesztés]

1926 és 1928 közt egy kisebb kifutópálya működött itt, melyet Northburn Aviation Ground-nak neveztek és helyileg a mai könyvtár helyén helyezkedett el. Ez volt Canberra eredeti repülőtere. Bár Dickson már 1928-ban megalakult, mégsem települt be egészen a hatvanas évekig. A városka utcái sűrű növényzettel borítottak. Többnyire különálló családi házak és néhány kétemeletes, kétlakásos épület található itt.

Houses in Dickson
Dickson Oval with Mount Majura and Mount Ainslie in the background

Elhelyezkedés[szerkesztés]

A külvárost a Northburn Avenue, az Antill Street, a Philipp Avenue, a Majura Avenue, a Limestone Avenue és a Wakefield Avenue határolja. Dickson területén nincsenek különösebben jelentős földrajzi helyek. Egyedül a Sulivan-patak érdemel említést, amely a viharok után vezeti el a felgyülemlett csapadékvizet.

Oktatás[szerkesztés]

Két főiskola is található a külvárosban. A Dickson College, amely egy állami fenntartású felnőttképzési intézmény, valamint a Daramalan College, amely katolikus iskola. Korábban még működött itt a Daramalan Junior School, de 1997-ben bezárták.

Földrajza[szerkesztés]

Dickson a Canberra-alakzat felett helyezkedik el, amely a szilur időszakból származik. A homokkősziklák korábbi megnevezése "Canberra Limestone Plains" volt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dickson, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

(angolul)