Detrusor izom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Detrusor izom
Húgyhólyag
Húgyhólyag
Elnevezése
latinulMusculus detrusor vesicae urinariae

A detrusor izom, (a „detrusor” jelentése kilökő, kihajtó) vizeletürítő izom vagy hólyagizom, a húgyhólyag falában található simaizom. A detrusor izom elernyedve lehetővé teszi a vizelet tárolását húgyhólyagban, míg összehúzódva lehetővé teszi a annak ürítését. Ehhez kapcsolódnak a húgycső záróizmok (urethrasphincter), amelyek összehúzódással szabályozzák a vizelet áramlását.[1]

A 60 év feletti korosztálynál a detrusor izom problémákat okozhat a hólyag ürítésében, ami kellemetlen vizeletretenciót eredményez.

Szerkezete[szerkesztés]

A detrusorizmok mindkét nemnél az szeméremcsont hátsó feléről indulnak, a férfiaknál prosztatával szomszédos részről. Az izomrostok többé-kevésbé hosszanti irányban haladnak az elülső felszínen át a húgyhólyag csúcsához (vertex), majd leereszkedik a hólyag aljához (fundus), hogy a férfiaknál csatlakozzon a prosztatához és a nőknél a hüvelyhez. A húgyhólyag oldalán az izmok ferdén futnak és keresztezik egymást aminek fontos szerepe van a kontinencia fenntartásában.

A 3 réteg izom, hosszanti-körkörös-hosszanti sorrendben helyezkednek el.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Detrusor muscle című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.