Desperado (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Desperado
A Desperado együttes a Pilisi Nyárbúcsúztató Fesztiválon, 2016. augusztus 20. Balról jobbra Zoy!, Betti és Zsolti
A Desperado együttes a Pilisi Nyárbúcsúztató Fesztiválon, 2016. augusztus 20. Balról jobbra Zoy!, Betti és Zsolti
Információk
EredetDebrecen, Magyarország
Aktív évek1993-
Műfajpop, dance, latin pop
KiadóSony BMG
Tagok
Bodnár Zsolt
Zolnai András
Böjte Réka
Korábbi tagok
Gábor Bernadett

A Desperado weboldala
SablonWikidataSegítség

A Desperado egy 1993-ban alakult, ötszörös arany- és kétszeres platinalemezes magyar popzenei együttes. Az együttes 2021. augusztus 4-én bejelentette, hogy Gábor Bernadett 20 év után kilép az együttesből.

Az együttes előzményei és megalakítása[szerkesztés]

1993-as évi Ki mit tud?-on két debreceni könnyűzenei együttes is elindult: a Tornádó, valamint a verseny nagy esélyesének tartott, dallamos rockzenét játszó President. A President tagja volt többek között Kovács Axel és Bodnár Zsolt, a Tornado tagja pedig Czifra Sándor (Mosquitó) és Zolnai András (Zoy).

Az együttesek nem arattak osztatlan sikert a rockzenészekből álló szakmai zsűri előtt, akik nem is jósoltak nekik túl nagy jövőt. 1996-ban a Presidentből kilépett Axel és a Tornádóból kilépett Mosquitó megalakították a nagy sikerű Kerozin együttest.

Zsolti és Zoy! irigykedve figyelték Mosquitó és Axel sikereit a Kerozinnal, ezért 1998-ban ketten megalakították a Desperado együttest, ebben Mosquitó és Axel is segítették őket, akikkel a váltás után is baráti viszonyban maradtak. Az együttes nevét kedvenc filmjük, a Desperado után kapta, de ebben Zoy! hasonlósága Antonio Banderashoz is közrejátszott. Később csatlakozott hozzájuk Meli (Mercs Melinda), aki a együttes énekesnője lett.

Zenei karrierje[szerkesztés]

1998 nyarán egy négy számos demo CD-t készítettek. Már abban az évben elkezdtek koncertezni, és a rádiók is műsorukra tűzték az első számaikat. A Desperado végig koncertezte az ország keleti felét, és nyugatról is sok felkérést kaptak.

Az egyik alapító tag Zoy, a gitáros,[1] aki a Desperado alapítója. Tanulmányait Debrecenben kezdte. Az Ady Endre Gimnázium ének-zene tagozatán érettségizett, majd a bajai Eötvös József Főiskolán diplomázott. Marketing és reklám szakon felsőfokú képesítést szerzett.

Zolnai András a Desperado együttes dalszerzőjeként több mint 50 sláger megalkotója volt. A Táncolj, Rajtad múlik, Ég veled és Fáj című slágerei az országos rádiók listavezető dalai is voltak. Szerzőtársával, a zeneszerző, zenei producer Czifra Sándorral (Mosquito) több mint 20 évig alkottak szerzőpárost.

Meli távozása után, 2000-ben csatlakozott hozzájuk Gábor Bernadett. Ebben az évben készült el az együttes első hivatalos kislemeze az Aranyhal című dalból, ami áttörést hozott az együttes életében. A BMG-Ariola lemezszerződést kínált a Desperadónak. Megjelent az Aranyhal című maxi és a hozzá tartozó videóklip.

A videóklip forgatása után stúdióba vonult az együttes, hogy elkészítse első nagylemezét. Az előzetes tervek szerint 11 saját szám került volna az albumra, ám egy váratlan baleset meghiúsította az elképzelést. A Kerozin és a Desperado egy közös koncertre indult éppen, amikor a Kerozin autója Hajdúsámson határában az árokba borult. Az autóban tartózkodott a Desperado énekesnője Betti is, aki súlyos szegycsonttörést és csigolyarepedést szenvedett. A gyógyulás hosszú heteket vett igénybe, így a koncepciót át kellett alakítani. Végül 9 saját számmal és egy Mosquito-remixszel, valamint egy Ger-Man, Dj Scaty nevével fémjelzett Megamixszel lett teljes az album. A csúszás miatt az album csak 2000 novemberének elején jelent meg Kívánhatsz bármit címmel. A megjelenés után az együttes rögtön két kislemezt jelentett meg a Bújj hozzám és a Szomorú alkalom című dalokból (az utóbbiból videóklip is készült).

2001 májusának elején jelent meg az album negyedik kislemeze, a már közkedvelt Akarom Őt! című számból, melyhez videóklip is készült. Ezután hétről hétre sűrűsödtek a fellépések és a meghívások. A 2001-es ifjúsági atlétikai világbajnokság nyitó- és záróünnepségén is részt vettek.

2002 februárjában jelent meg az együttes második albumának első, beharangozó kislemeze a Tanár Úr! című dalból, és nyáron a második kislemez a Gyere és álmodj! című dalból, melyekhez videóklipeket is készítettek.

2002. november 1-jén jelent meg a Desperado második albuma Gyere és álmodj! címmel. Karácsonyra aranylemez lett, és ezzel egy időben az első album is elérte az arany minősítést (utóbbi később platinalemez lett).

2003-ban az albumról még két kislemez jelent meg a Rajtad múlik cíművel és az Ég veled! című dalokból, melyekhez videóklipeket is készítettek. Május 27-én DJ BoBo előzenekaraként léptek fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. 2003 karácsonya előtt átvehette a csapat a második albuma után járó platinalemezt.

2004 augusztusának elején jelent meg az együttes harmadik albumának első, beharangozó kislemeze a Csak egy perc… című dalból, amelyhez klip is készült. A harmadik album 2004 októberében jelent meg Csak egy perc címmel.

2005 márciusában jelent meg az album harmadik kislemeze az Add nekem az álmod! című dalból, melyhez a már jól bevált filmes stábbal készítették el a klipet is. Májustól elindult a Desperado zenekar élő koncertkörútja. Elérkezettnek látták az időt, hogy a Desperado-dalokat élő hangszeres kísérettel is bemutassák a nagyközönségnek. Nyár közepén, az együttes Csak egy perc című albuma is elérte az arany minősítést, így már 3 aranylemezzel büszkélkedhet a Desperado. Október elsején készült el az album negyedik kislemeze a Fáj című lírai dalból.

A következő évben jelent meg az együttes negyedik albuma Táncolj címmel, amellyel párhuzamosan megjelent az első kislemez szintén Táncolj címmel. Az albumról később még két kislemez jelent meg, a Pál Tamással készült A csillagokban járunk című dalból és a Kerek az élet című dalból, melyek videóklipeket is készítettek.

2008-ban az együttes stílust váltott. Megjelent az ötödik nagylemezük Érezd a zenét címmel, amelyen inkább R&B-dalok hallhatók. Az album első kislemeze az Érezd a zenét című dalból készült. A Fütyülök rád! dal a dance stílust country és western elemekkel vegyítí. A dalból készült klip Texasban játszódik, de valójában az Alföldön forgatták.

2014-ben sajnos szomorú apropó vezetett a zenekar következő kislemezének a megszületéséhez. Zoy édesapjának halála mélyen megrendítette a szerzőt és egy szívhez szóló búcsúdallal írta ki magából fájdalmát. A „Ne félj” című számot eredetileg saját magának készítette volna, ám a dal felvételének munkálatai közben szerzőtársával Mosquito-val úgy határoztak, hogy legyen ez a következő maxi single-je a zenekarnak. Döntésükben szerepet játszhatott az a tény is, hogy Betti, zsolti és Zoy nagyon rég jelentkezett már lassú dallal, holott például a „Szomorú alkalom”, vagy az „Ég veled” című számok annak idején óriási népszerűségre tettek szert. A stúdiómunkálatok karácsonykor értek végett, így a debreceni trió egy igazán stílusos és meghitt hangulatú dalpremiert rendezhetett.

2015-ben az új esztendő egyik téli reggelén a Desperado dalok zenei producere egy olyan az ötlettel állt elő, amivel a már kész „Ne félj” című számot még szélesebb rétegek számára lehetett érdekessé tenni a videó premier előtt. A hazai underground egyik legtehetségesebb képviselőjét Dannonát kérte fel a dalban való közreműködésre. Az ifjú énekes, szövegíró, dalszerző, rapper, örömmel vállalta a felkérést és a saját maga által írt gondolatokat adja elő a dalban.

Ahogy az év eleje, úgy az év vége is tartogatott meglepetéseket a debreceni zenekar számára. Sándor András, a Best magazin egykori szerkesztője ugyanis könyvet írt a Desperado együttesről. Pontosabban sok prominens hazai közéleti személyiség mellett, a hajdúsági formációról is. A „Mélyinterjúk” című kötetben Betti, Zsolti és Zoy, őszintén vallanak a mögöttük álló 18 évről, a közös munkákról és az évek során átélt feszültségekről is. A könyv olyan népszerűségnek örvendett, hogy egy telt házas író-olvasó találkozó keretében mutatták be, amelyen maga a Desperado együttes tagjai is tiszteletüket tették.

2016-ban egy nagyon komoly mérföldkő érkezett el az együttes életében. Exkluzív szerződést kötöttek a MOL-lal, hazánk legnagyobb benzinkút hálózatának menedzsmentjével, így lehetővé vált egy igazán szép, összefoglaló életmű CD forgalomba hozatala az egész ország területén. Megjelent a kizárólag a MOL benzinkutakon kapható Best of Desperado című válogatáslemezük, három új számmal kiegészítve, mely a harmadik helyezésig jutott fel az albumok listáján, majd hamarosan aranylemez lett.

Régi álma volt ez Bettinek, Zsoltinak és Zoynak, hogy legnépszerűbb dalaikat egy CD-n prezentálhassák rajongóik felé. Így igazi slágerparádét tarthat kezében a zenekedvelő, hisz olyan dalok kínálnak önfeledt utazási élményt, mint például a többszörös toplistás „Táncolj”, „Gyere és álmodj” és „Rajtad múlik”. A stúdiómunkák, azaz a régi nagy slágerek újrahangszerelése és éneklése már előző év második felében elkezdődött, bónuszként 3 új dal is rákerült a készülő albumra, bizonyítva, hogy bár telnek az évek, nem felejtettek el dalokat írni.

2021-ben majd másfél éves pandémiából visszatérve, Betti a Desperado 21. századi énekesnője, két évtized után úgy döntött, hogy elhagyja a fiúkat és szóló karrierbe kezd. Az alapítók, Zsolti és Andris viszont korántsem akarta elengedni szeretett csapatát, így a Desperado sem oszlott fel. A jól ismert slágerek méltó tolmácsolását immár új énekesnővel, a Kerozin fellépésekről ismerős Réka beszállásával biztosította tovább. Az együttes Desperado feat Réka néven folytatta nagy sikerű fellépéseit szerte az országban.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • 2004 - Popcorn Könnyűzenei Magazin (Az év kedvenc magyar együttese)
  • 2012 - Transilvanian Music Awards (Az év legjobb pop-dance együttese)
  • 2013 -Transilvanian Music Awards (2 díj: az év legjobb pop-dance csapata és az év diszkó slágere)

Tagjai[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

  • Réka (ének)
  • Zsolti (ének, rap, gitár)
  • Zoy! (dalszerző, szövegíró, gitár)

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2000 Kívánhatsz bármit
  • 1. stúdióalbum
  • Megjelenés: 2000
31
  • Platinalemez
2002 Desperado Gyere és álmodj!
  • 2. stúdióalbum
  • Megjelenés: 2002
4
  • Platinalemez
2004 Csak egy perc
  • 3. stúdióalbum
  • Megjelenés: 2004
13
  • Aranylemez
2006 Táncolj!
  • 4. stúdióalbum
  • Megjelenés:2006
7
  • Aranylemez
2008 Érezd a zenét
  • 5. stúdióalbum
  • Megjelenés: 2008
36
2016 Best Of
  • válogatás, 3 új dallal kiegészítve
  • Megjelenés: 2016
3
  • Aranylemez

Legismertebb dalaik[szerkesztés]

  • 2001 Akarom őt
  • 2002 Tanár úr
  • 2002 Gyere és álmodj
  • 2003 Rajtad múlik
  • 2004 Csak egy perc
  • 2005 Fáj
  • 2003 Ég veled
  • 2006 Táncolj
  • 2013 Ma éjjel
  • 2009 Érezd a zenét
  • 2010 Fütyülök rád
  • 2011 Őrült álom
  • 2012 Miért múlik el
  • 2016 Ölelj át
  • 2000 Szomorú alkalom

Slágerlistás dalok[szerkesztés]

Év Dal Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart Mahasz Editors’ Choice Top 40 Mahasz Rádiós Top 40 Mahasz Dance Top 40 Single Top 40 lista EURO 200
2000 Aranyhal ? 10 Kívánhatsz Bármit
Szomorú Alkalom ? 16 2
2001 Akarom Öt ? 19 21
2002 Tanár Úr ? 8 2
Gyere És Álmodj ? 14 17 Gyere És Álmodj
2003 Rajtad Múlik ? 2 6
Ég Veled! ? 13 17
2004 Csak Egy Perc ? 4 11 Csak egy perc
2005 Add Nekem Az Álmod! ? 14 9 134
Fáj ? 2 23 175
2006 Táncolj! ? 15 18 165 Táncolj!
2007 Desperado feat Pál Tamás A Csillagokban Járunk ? 28 27 176
Kerek az élet ? 17 20 161
2008 Érezd a zenét! ? 13 29 138 Érezd a zenét!
2009 Mondd, mit szólsz? ? 25 21 181
2010 Fütyülök rád ? 12 28 146
2011 Egy őrult álom ? 21 23 133 Best of
2012 Miért múlik el? (road movie) ? 27 36 144
2013 ma éjjel feat L.L Junior ? 22 26 132
2015 Ne Félj ? 27 22 174 nem szerepel albumon
2016 Ölelj át ? 18 218 133 Best of
2017 Csak a zene kell (DJ Szatmári feat. jucus) ? 12 29 156
Összesítés

Videóklipek[szerkesztés]

  • 2000 Aranyhal
  • 2000 Szomorú alkalom
  • 2001 Akarom őt!
  • 2002 Tanár Úr!
  • 2002 Gyere és álmodj
  • 2003 Rajtad múlik
  • 2003 Ég veled!
  • 2004 Csak egy perc...
  • 2005 Add nekem az álmod
  • 2005 Fáj!
  • 2006 Táncolj!
  • 2007 A csillagokban járunk feat Pál Tamás
  • 2007 Kerek az élet
  • 2008 Érezd a zenét!
  • 2010 Fütyülök rád!
  • 2011 Play win feat Egy őrült álom
  • 2012 Miért múlik el? (road movie)
  • 2013 Ma éjjel
  • 2016 Ölelj át!
  • 2017 Csak a Zene Kell Dj Szatmári feat jucus
  • 2019 Tőled Kaptam én

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. eredeti nevén Zolnai András,született Debrecenben, 1971. április 11. –én

Források[szerkesztés]